Öttusa-vk: négy magyarért szoríthatunk a férfi döntőben

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.04.28. 21:23
null
Koleszárnak Mihálynak szavalni is maradt ereje az elődöntő után (Fotó: Magyar Öttusaszövetség)
Csütörtökön öt női versenyzőnk jutott fináléba az öttusázók budapesti világkupaversenyén, s pénteken az is eldőlt: a férfiak között négy magyarért szoríthatunk a szombati döntőben a Ludovikán.
„AZ ELŐDÖNTŐ ELŐTT NEM ÉREZTEM MAGAM A LEGFITTEBBNEK”

– Jól kezdte a csütörtöki körvívást, a végére azonban kicsit szétesett, mi történt?
– Az egész selejtező nagyon gyengén sikerült, a vívással ott is gondom volt, eggyel több vereségem volt, mint ahány győzelmem, ami nem jellemző rám, ezért a laser runon hosszú hajrát kellett nyitnom, hogy meglegyen az elődöntő, ami sokat kivett belőlem – válaszolta a kétszeres Eb-bronzérmes Demeter Bence. – Ráadásul az ankarai világkupaverseny sincs még távol, másfél hete jöttünk haza Törökországból, ez a fáradtság jött ki az elődöntős vívás végére. Próbáltam taktikát váltani, de akármihez nyúltam, nem tudtam átlendülni a holtponton. Ha kicsit pihentebb vagyok, két-három tus még lett volna bennem.

– Úgy tudom, az ankarai megméretés után ki is vizsgálták, mert fáradékonynak érezte magát.
– Még a Peridot-kupa előtt lebetegedtem, utána fizikailag nem éreztem magam jól. Nem tudtam hozni azokat az időket, mint közvetlenül az alapozás után, és nem találtuk meg a megoldást erre. A keretorvos mondta, a tünetek alapján mononukleózisom lehetett, ami nem látszott meg nagyon az eredményeimen, de azért visszavetette a teljesítményemet. Ezt vizsgáltattam meg, ugyanakkor itt már a selejtezőben is látszott, hogy nincs ezzel gond. Úgy érzem magam, ahogy ilyenkor kell, de már nem a legfiatalabbak közé tartozom, nehezebben regenerálódok. Örülök, hogy megint meglett a döntő.

– Hogy érzi magát most, a döntő előtt?
– Ez életem egyik legnehezebb versenye. A selejtezős teljesítményem, a körülmények, amilyen állapotban oda kellett állnom versenyezni... Kicsit most felszabadultabb vagyok, de a reggeli órákban, az elődöntő előtt nem éreztem magam a legfittebbnek. Pozitívumnak élem meg, hogy viszonylag magabiztosan fináléba jutottam.

Visszafele is elszavalná a Himnuszt, annyira felpörgött a budapesti világkupaversenyre Koleszár Mihály – versmondó tehetségét a férfi elődöntők B-csoportja után szerette volna megcsillantani, Martinek János szövetségi kapitány azonban jelezte: jobb, ha energiáját a szombati fináléra tartogatja. Hogy ne kelljen pénteken megerőltetnie magát a döntőbe jutásért a KSI második vk-viadalán induló 21 éves öttusázójának, arról már előző nap, a körvívásban gondoskodott: úgy jutott másodikként a legjobb kilenc közé csoportjában, hogy az egyiptomi Mohanad Saban mögött kényelmesen kocogott a célba a laser runon.

„Kéz a kézben”, de legalábbis egymás mellett, a harmadik-negyedik helyen beérve kvalifikált a fináléba Bőhm Csaba és Szép Balázs, utóbbi azonban nem tartalékolhatott az elődöntőben, mert a rangsoroló vívásban 16 győztes tusára 19 vereség jutott. Már a második lövészet után elcsípte az utolsó, 9. továbbjutó helyet, de egy nagyobb boly volt mögötte, akik utolérik, ha kienged. Csak akkor nyugodhatott meg teljesen, amikor az utolsó lövészetet követően az előtte haladó triót is jócskán lehagyta, s beérte a kényelmes tempóra lassító Bőhm Csabát, akinek továbbjutását senki nem veszélyeztette. Bőhm ugyanis idei legjobbját úszta, s ezzel, valamint bónuszvívásban szerzett találatával jócskán előrébb lépett a 10. helyről, ötödikként rajtolt a záró versenyszámban. Stabil lövészettel és jó futótempóval hamar a harmadik helyen találta magát, s mivel többen is beragadtak mögötte a lőállásba, leszakadtak róla az ellenfelek.

Korábban, az A-csoportból a várakozásoknak megfelelően csak Demeter Bence jutott tovább, a szerényebb vívóteljesítmény után nagyobb hátrányból induló Tamás József és Regős Gergely búcsúzott. Martinek azonban pozitívan értékelte Regős laser runon nyújtott teljesítményét, akinek kevés kellett hozzá, hogy beférjen a döntőbe, végül csoportja 11. helyén zárt. A szakvezető azt is elmondta: Tamást nemrég még sérülés hátráltatta, ez is okozhatja gyengébb teljesítményét. A szakember szerint öt döntős női versenyzőnk mellett négy férfi finalistánk között is akadnak éremesélyesek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik