Az Év Sportolója Gála: Liu Shaoang, Milák Kristóf és Szilágyi Áron a legjobb háromban

Vágólapra másolva!
2022.12.30. 15:50
null
A női és a férfi kategória jelöltjei: Kovács Zsófia, Gulyás Michelle, Kozák Luca, Milák Kristóf, Szilágyi Áron és Liu Shaoang (NS-montázs)
Pénteken 15 órától tartott sajtótájékoztatót a Magyar Sportújságírók Szövetsége a tíz nap múlva, január 9-én esedékes M4 Sport – Az Év Sportolója Gála új helyszínén, a budapesti Operaházban. Az eseményen kiderült, kategóriánként ki az a három jelölt, akinek esélye maradt a cím elnyerésére.

 

Kilenc nappal a január 9-én esedékes M4 Sport – Az Év Sportolója 2022 Gála előtt, annak új helyszínén, a budapesti Operaházban sajtótájékoztatót tartott a gálát szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ), amelynek képviselői bejelentették, hogy az egyes kategóriákban hogyan szűkült a többnyire tízes lista háromra, vagyis a 423 sportújságírói szavazat (amely az eddigi harmadik legtöbb voks az MSÚSZ-nél) alapján kik lehetnek ott a januári rendezvényen, ahol az élő televízióadásban jelentik be a győzteseket.

Mohay Bence, az M4 Sport műsorvezető-riportere – aki a gála műsorvezetője is lesz – köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke nyitotta meg a sajtótájékoztatót, miután előbb megemlékezett az egy nappal korábban elhunyt futballkirályra, a háromszoros világbajnok brazil Pelére, Varga János korábbi birkózó olimpiai bajnokra, a Nemzet Sportolójára és a tragikusan fiatalon elhunyt Móricz-Sabján Simon (sport)fotósra.

A sajtótájékoztatót Baji Balázs, Székely Dávid, Szöllősi György, Csisztu Zsuzsa és Szabó László tartotta (Fotó: Árvai Károly)
A sajtótájékoztatót Baji Balázs, Székely Dávid, Szöllősi György, Csisztu Zsuzsa és Szabó László tartotta (Fotó: Árvai Károly)

„Ennél elegánsabb, történelmibb helyszínt már keresve sem lehetne találni – fogalmazott Szöllősi György az új helyszín, a hét év után a Nemzeti Színházat váltó Operaház kapcsán, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre a gála, az M4 Sportnak, amely megalakulása óta névadója és főszponzora az eseménynek, továbbá a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, a tv-közvetítést készítő Antenna Hungáriának, a szponzoroknak és a Nemzeti Sportügynökségnek, amelynek a munkáját 2022-ben is több hazai sporteseményen dicsérhették a szurkolók, és amely főszerepet vállal majd a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezésben is.

Szöllősi György bejelentett több díszvendéget is. „Történelmi mérföldkőhöz értünk azáltal, hogy elfogadta a meghívásunkat Novák Katalin köztársasági elnök asszony, nagyon boldogok vagyunk, hogy eljön, sőt vállalta azt is, hogy díjat ad át, illetve találkozik is az összes kategória minden jelöltjével – mondta. – Itt lesz velünk Henrieta Farkasová, avagy Farkas Henrietta, akit néhány éve a Laureus-gálán a világ legjobb parasportolójának választottak meg. És miután két éve virtuálisan díjat adott át, most személyesen is köztünk lesz a legendás olasz futballedző, az AC Milannal Bajnokok Ligája-győztes Fabio Capello is.”

A Ferencváros majdnem két évtized után élte meg magyar csapatként az európai kupatavaszt (Fotó: Földi Imre)
A Ferencváros majdnem két évtized után élte meg magyar csapatként az európai kupatavaszt (Fotó: Földi Imre)

 

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elsősorban az Év sportpillanatáról beszélt, amelynek jelöltjeire az M4 Sport honlapján lehetett szavazni. „Minden korábbinál nehezebb volt összeállítani még a tíz pillanatot is, rendkívül sűrű év áll mögöttünk sok magyar sportsikerrel, a Sopron női kosárlabda-csapata például az Euroliga-győzelem ellenére fel sem tudott kerülni a listára. Nagy öröm, hogy tizenkétezernél is több szavazat érkezett a honlapunkon” – osztotta meg az információt Székely Dávid.

Már nyolcadik éve a gála kreatív producere Szabó László, aki egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is. „Ezúttal is kilencven perces nagyszabású műsor készül, megünnepelendő 2022 legjobb sportolóit – fogalmazott Szabó László. – Ötvenegy szereplő, művész, közreműködő lesz látható a színpadon a produkciókban, mindig olyan számokkal készülünk, amikor csak itt és most láthatóak-hallhatóak, erre az alkalomra találjuk ki, és mindig ötvözzük a művészetet és a sportot, egymásra talál ez a két ág a gálán. Büszke vagyok rá, hogy az 1952-es helsinki olimpia két olimpiai bajnoka is hazajön Magyarországra erre az alkalomra, a kanadai Torontóból Gyenge Valéria úszó, és szintén repülőre ül Németországban Benedek Gábor öttusázó, mindketten szerepet is kapnak a showban. És velünk lesznek az 1972-es, tehát ötven évvel ezelőtti müncheni olimpia bajnokai is. Elárulhatom, hogy a fellépők közül a fináléban két igazán népszerű magyar popzenekar, a Fekete Vonat és a Valmar is színpadra lép, Szikora Róbert közreműködésével. A fiatal sportolók megszólítása továbbra is fontos számunkra, és mivel nagy hangsúlyt kap majd a jövő évi atlétikai vébé beharangozása, tizenkét fiatal atlétát kértünk fel a segédkezésre a díjátadásban. Igyekszünk idén is lenyűgözni mindenkit nem csak a díjazottakkal, de a művészeti produkciókkal is.”

Labdarúgó-válogatottunk Anglia és Németország ellen nyert – január 9-én is sikerül neki? (Fotó: Árvai Károly)
Labdarúgó-válogatottunk Anglia és Németország ellen nyert – január 9-én is sikerül neki? (Fotó: Árvai Károly)

 

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, illetve a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) frissen megválasztott alelnöke mindenekelőtt beszámolt a nagyon friss jó hírről, miszerint az AIPS-nél épp lezárult az Év Sportolója-szavazás, amelyre soha ennyi ország (113) képviselői nem szavaztak, és amelyen az újdonsült világbajnok argentin labdarúgó, Lionel Messi győzött, de ötödik lett Milák Kristóf (a holland Formula–1-világbajnok, Max Verstappennel holtversenyben), továbbá Kopasz Bálint is nyolcadik lett, mások mellett például Roger Federert vagy Rafa Nadalt is megelőzve.

A sajtótájékoztatón jelen volt Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta, gátfutó is, aki a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság nagykövete is, ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Az idei esztendő is nagyon izgalmas volt a sportesemények terén, a jövő évi még inkább olyan lesz, az atlétikai világbajnokság az egyik legnagyobb sportesemény a világon. Sok munka áll még előttünk, de jól alakulnak a szervezés mérföldkövei, sportnyelven szólva most fordulunk rá a célegyenesre, de tudjuk, hogy ez az utolsó pár méter a legnehezebb, ilyenkor már érződik a fáradtság, úgyhogy fegyelmezetten kell dolgozni, hogy a valaha volt legjobb vébét rendezhessük meg. Elképesztő kilenc nap vár ránk augusztusban, az AIPS-nél most második legjobb férfi sportolónak választott svéd Armand Duplantis is érkezik hozzánk, és hiszem, hogy a vébének köszönhetően a magyar atlétika is fejlődési pályára áll.”

A Sopron Basket Euroliga-győzelemmel jelentkezett be a csapatok versengésébe (Fotó: AFP)
A Sopron Basket Euroliga-győzelemmel jelentkezett be a csapatok versengésébe (Fotó: AFP)

 

Baji Balázs 2017-ben díjat nyert az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, ő lett a legjobb férfi sportoló. „Emlékszem, óriási élmény volt annak idején sportolóként a gálára készülni, izgalmas volt már a legjobb három bejelentése is, majd a gála során a feszült várakozás, aztán hatalmas öröm volt Fa Nándortól átvenni a díjat, olyan megtiszteltetés, ami abszolút feltette a koronát arra az évre, megszépített sok kemény munkát és áldozatot – mondta Baji Balázs. – Óriási dolognak tartom, hogy a legsikeresebb sportolók a pályán kívül ilyen körülmények között is ünnepelve vannak, és még inkább példaképként tudnak szolgálni, utat mutatni az egész nemzetnek, hogy sportnemzet mellett sportoló nemzetté is váljon hazánk. Úgy vélem, idén a férfiaknál tippelni is lehetetlen, nagyon szoros lesz a verseny, és örülök, hogy a tízben idén is volt atléta, a hölgyek között is.”

 

Az egyes kategóriákban a szavazás lezárása utáni percekben a sajtótájékoztató szereplői élő adásban jelentették be a kategóriák jelöltjeit. De Baji Balázsnak az Év férfi sportolója kategóriában máris igaza lett, hiszen a háromba bekerült Liu Shaoang rövid pályás gyorskorcsolyázó, a téli olimpiák történetének első magyar olimpiai bajnoka, Milák Kristóf, aki a budapesti vizes vb-n világcsúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón, illetve a címvédő Szilágyi Áron kardvívó, aki idén Kairóban lett egyéni világbajnok.

A trófea
A trófea

A JELÖLTEK
Az Év E-sportolója
Birgány Adrián „Raisy”
Torzsás Ádám „Torzsi”
Tóth Dávid

Az Év szabadidős sporteseménye
Balaton-átúszás
Jégpályák Éjszakája
Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

Az Év sportpillanata
Liu Shaoang győzelme 500 méteren Pekingben, amivel megszerzi Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét
Milák Kristóf világcsúcsa a budapesti vizes-világbajnokságon
Kristoffer Zachariassen gólja a Monaco elleni Európa-liga-mérkőzésen, amivel a Ferencváros megnyeri csoportját

Az Év fogyatékos csapata
Kerekesszékes curling vegyes páros
Női kerekesszékes vívóválogatott
Szervátültetett asztalitenisz vegyes páros

Az év fogyatékos női sportolója
Konkoly Zsófia (paraúszó)
Pap Bianka (paraúszó)
Szvitacs Alexa (paraasztalitenisz)

Az év fogyatékos férfi sportolója
Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)
Kiss Péter Pál (parakajakos)
Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)

Az év csapata – hagyományos csapatsportok
Ferencvárosi Torna Club (labdarúgás)
Magyar labdarúgó-válogatott
Sopron Basket (női kosárlabda)

Az év csapata – egyéni sportágakban
Férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron)
Kajak kettes (Nádas Bence, Kopasz Bálint)
Női kardválogatott (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

Az év edzője
Bíró Attila (a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya)
Csang Csing Lina és Bánhídi Ákos (a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szövetségi kapitányai)
Marco Rossi (a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya)

Az év női sportolója
Gulyás Michelle (öttusázó, egyéniben világbajnoki 2., Világkupa-3, csapatban vb-3.)
Kovács Zsófia (tornász, Európa-bajnok ugrásban)
Kozák Luca (atléta, Európa-bajnoki ezüstérmes 100 m gátfutásban)

Az év férfi sportolója
Liu Shaoang (rövid pályás gyorskorcsolyázó)
Milák Kristóf (úszó)
Szilágyi Áron (kardvívó)

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter
„Örülök, hogy hazatalál ide a sport”

Miniinterjú Ókovács Szilveszterrel, az Operaház főigazgatójával

Meglepte a felkérés, hogy az Operában legyen az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála?

– Nagy örömmel fogadtam a megkeresést a Magyar Sportújságírók Szövetségétől és Szöllősi György elnöktől, hogy az Operába hoznák a gálát – válaszolta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója. – De annyira nem csodálkoztam ezen, mert én is azt vallom, hogy a sportnak a legmagasabb polcon van a helye. És az Opera az összművészetnek a háza, itt minden művészeti ág találkozik, olyannyira, hogy Ybl Miklós alkotásának is az a lényege, hogy ezt a sok művészeti ágat az építőművészet is kifejezze. Ez a gyönyörű épület miért ne fogadja be azokat a nagyságokat, akik egy másik művészeti csoportosulás, a sport terén a legkiválóbbak?

– Van közös gyökere az operának és a sportnak?

– Amikor az 1600-as évek elején a Firenzei Camerata tagjai egyesíteni próbálták az összes művészeti ágat opera néven, gyanítom, hogy még az antik sportok felelevenítésének kultusza nem lobogott magas lángon, és az antik operák is még a felejtés porával magukon feküdtek ott valahol a mélyben. De több száz évvel később, immár itt a lehetőség arra, hogy az Operaházban együtt legyünk, és nem csak azért, mert mondjuk a klasszikus balettnek meg az R&B-nek közös gyökerei vannak, nemcsak azért, mert minden, a sport is és a művészet is a fiatalságról szól, és nem is csak azért, mert az emberi test végleteit keressük mindkét – hogy úgy mondjam – térfélen, hanem azért is, mert ami a színpadokon vagy a sportpályákon zajlik, az mind dráma. Ezeket mind művészek élik át, és tömegek nézik őket, szintén átélni kívánván a drámát, és a katarzisból részesülni. Évekkel ezelőtt magam is gondolkodtam azon, hogy a sportot és az operát miként kapcsolhatnánk össze, és itt az Andrássy úton az egyik évkezdésünkkor egy szabadtéri nagy performanszt rendeztünk előadás előtt, a legnagyobb szám az volt, amikor lólengés keretében Wagner A walkürjéből A walkürök lovaglását játszottuk be, persze élő nagyzenekarral, és erre a zenére lólengtek a srácok. Nagyon jól lehetett látni, hogy a sport és az opera passzol egymáshoz: művészet – művészet. Nagyon örülök, hogy hazatalál ide a sport.

– Hosszú időre új otthont is találhat itt a gála a Nemzeti Színház után?

– Csak azt tudom mondani, hogy mi rajta leszünk, bevéstük a naptárunkba azokat a dátumokat, amiket az MSÚSZ kért, és nagyon remélem, hogy az új színpadtechnikánkkal, az új lámpaparkunkkal közben a kornak is meg tudunk felelni majd, és olyan szemet gyönyörködtető show-t tudnak ide teremteni, amiben nem feltétlenül kell az operának dominálnia. Örülünk annak, ha a mi színpadunk – amely az ország legnagyobb színpada – ki tudja szolgálni a közönség és televíziós adás speciális igényeit is.

A bálteremtől az Operaházig
Az immár nyolcadik éve M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven futó és az ezúttal elsőként a budapesti Operaházban helyet kapó esemény legelső helyszíne a Sajtó SC sportbálja volt, a MÚOSZ Bajza utcai székházában. Aztán a hatvanas évek második felében a Magyar Televízió Sportturmix című adásában adták át a díjakat, a hetvenes-nyolcvanas években pedig szimplán egy tv-stúdióban. Az esemény 1987-ben került ki a stúdió sterilségéből, és a Budapest Sportcsarnokban tartották meg, immár több ezer néző előtt. Ám a díjkiosztó továbbra sem lelt tartósan otthonra sehol, többek között volt példa rá, hogy a szilveszteri tv-műsorban adták át a kitüntetéseket, máskor az öttusázók gáláján vagy éppen különböző patinás szállodákban, például a Duna-korzón az akkori Intercontinentalban vagy a Kempinskiben. Jellemző helyszín volt egy időben a Budapesti Kongresszusi Központ és a Madách Színház is. Sőt, egy ízben még a köztársasági elnök Szabadság-hegyi vendégháza is helyszínül szolgált. Ezután költözött az akkor már Sportcsillagok Gálaestje néven futó rendezvény a Syma-csarnokba, amely ugyan maximálisan megfelelt a követelményeknek, de onnan anyagi okokból az Akvárium klubba szorult ki.
2015-ben kezdődött új fejezet a gála történetében, amikor egyrészt névadó szponzorra lelt a közszolgálati sportcsatorna szerepvállalása révén, másrészt az új helyszín, a Nemzeti Színház valóban méltó otthona lett a rangos eseménynek. Hét év után most ismét költözik hát a gála, 2023. január 9-én először rendezik meg az Operaházban, ahol 640 helyett immár 1100 néző élvezheti élőben az estet.

PERCRŐL PERCRE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik