Birkózó-vb: Közelebb kell kerülni az élmezőnyhöz – Ritter Árpád

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.14. 20:54
null
Szabados Noémi a nyitó mérkőzésén remekelt (Fotó: Imago Images, archív)
Szabados Noémi (68 kg) és Dénes Mercédesz (53 kg) szerdai búcsújával eldőlt, hogy a magyar női birkózóválogatott pontszerző hely nélkül zárja a Belgrádban zajló világbajnokságot.

 

Bravúrgyőzelemmel kezdte a belgrádi felnőtt-világbajnokságot Szabados Noémi, aki a selejtezőben a magyar származású, olasz színekben versenyző Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Dalma Canevával mérte össze a tudását. Az FTC-KIMBA sportolója az első menetben passzivitási pont és kitolás miatt 2:0-s hátrányba került, ám a folytatásban gyönyörű négy pontos lábra támadást bemutatva 4:2-re győzött. A nyolcaddöntőben aztán a tavaly felnőtt- és junior-világbajnokságon egyaránt aranyérmes moldovai Irina Ringaci érkezett – nem borult a papírforma Szabados technikai tussal kapott ki.

A moldovai a mongol Delgerma Enhszajhan ellen elért sikerével elődöntőbe jutott, az aranycsat viszont nem jött össze neki, meglepetésre nagy arányú vereséget szenvedett az amerikai Forrest Ann Molinaritól, ezzel az is eldőlt, hogy Szabados búcsúzik a versenytől.

Az 53 kilogrammos Dénes Mercédesz szerda délelőtt a vigaszágon küzdhetett a bronzmérkőzésért, ott azonban simán alulmaradt az U23-as világbajnok, Pánamerikai Játékokon győztes ecuadori Lucía Yépez Guzmannal szemben, így kiesett. A négytagú magyar női válogatottból így senki sem jutott be a legjobb ötbe.

RITTER ÁRPÁD, A NŐI VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
„Alapvetően az volt a lényeg, hogy kibirkózzák magukat, és élvezzék a versenyt. Persze az is fontos volt, hogy minél több meccset birkózzanak, tapasztaljanak, mert így már nem zöldfülűként lépnek szőnyegre a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Négy indulónkból ketten a vigaszágon birkózhattak, hárman nyertek mérkőzést, sajnos Szekér Szimonettának nem jött össze, szoros meccsen kapott ki az indiaitól. A probléma az volt, hogy amikor alulmaradtunk, akkor nagy arányú vagy tusvereséget szenvedtünk. Ez is jól mutatja, hogy a mostaninál közelebb kell kerülnünk a nemzetköz élmezőnyhöz. Jó és kevésbé jó mozdulatokat egyaránt láttam a lányoktól. Ha hazaértünk, le kell ülnünk, és meg kell vizsgálnunk, jelenleg hol tartunk, s merre kell tovább haladnunk.”

NEMZETKÖZI KITEKINTÉS
Túl vagyunk a világbajnokság felén, érdemes tehát áttekinteni, hogyan szerepelt a nemzetközi mezőny Belgrádban. A házigazda szerbek történetük során eddig mindössze három világbajnoki címet nyertek kötöttfogásban. Az ötfős válogatottjuk egészen elképesztő teljesítményt nyújtott a Stark Arénában: négyen álltak álltak a dobogó legfelső fokára, így több mint duplájára növelték vb-címeik számát. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezeket az eredményeket egy-egy Iránból és Grúziából honosított, valamint két magyar sportolójuk érte el. Noha az aranyérmek számában domináltak, a csapatrangsort nem nyerték meg, annak az élén a török válogatott zárt két arany-, három bronzéremmel és két ötödik hellyel – nehézsúlyú extraklasszisuk, Riza Kayaalp pályafutása során ötödik alkalommal nyert világbajnokságot. Kirgizisztán is nagyot alkotott, története első és második kötöttfogású vb-aranyérmét is megszerezte Belgrádban. Ami a kontinensek közötti „versengést” illeti: tízből nyolc aranyérem az Európai Birkózószövetség kötelékébe tartozó országhoz került, Ázsiának a két kirgiz arany jutott. A női programban eddig összesen hat kategória ért véget, négyet a japánok, egyet-egyet az Egyesült Államok, valamint Törökország sportolója nyert meg.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Nők. 50 kg. Vb: Szuszaki Jui (Japán),
2. Otgondzsargal Dolgordzsav (Mongólia), 3. Sarah Ann Hildebrandt (Egyesült Államok) és Anna Lukasiak (Lengyelország), ...17. Szekér Szimonetta (Magyarország). 53 kg. Vigaszág: Yépez Guzman (ecuadori)–Dénes Mercédesz 10:0. Vb: Dominique Olivia Parrish (Egyesült Államok), 2. Hulan Bathujag (Mongólia), 3. Maria Prevolaraki (Görögország) és Vinesh Vinesh (India), ...8. Dénes Mercédesz (Magyarország). 65 kg. Vb: Morikava Miva (Japán), 2. Csia Lung (Kína), 3. Koumba Larroque (Franciaország) és Mallory Maxine Velte (Egyesült Államok). 68 kg. Selejtező: Szabados Noémi–Caneva (olasz) 4:2. Nyolcaddöntő: Ringaci (moldovai)–Szabados N. 10:0. 76 kg. Vb: Jasmine Adar (Törökország), 2. Samar Hamza (Egyiptom), 3. Epp Mäe (Észtország) és Kagami Juka (Japán)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik