Golf: Rózsa Csilla biztatóan kezdte a félmillió eurós tornát

Vágólapra másolva!
2015.05.17. 18:13
Rózsa Csilla nehezen lendült játékba a profi női golfozók európai körversenyének (LET) vasárnap megkezdődött beleki viadalán, de gyorsan összeszedte magát, és az első forduló után 74 ütéssel holtversenyben a világranglistapontokkal kecsegtető 45. helyen áll az erős mezőnyt felvonultató, ötszázezer euró összdíjazású Török nemzetközi bajnokságon (Turkish Airlines Ladies Open).

Az év elején profinak állt – az utóbbi heteket főként edzéssel, tanulással és érettségivel töltő – 18 esztendős magyar játékos a második kilencesen kezdte a versenyt, és nehezen találta a ritmust: az első lyukba az elvárt négy helyett öt, a másodikba öt helyett hét ütéssel juttatta be a labdát.

A torna hivatalos honlapján vezetett leaderboardon a bogey és a dupla bogey után sokáig egy tripla bogey is éktelenkedett Rózsa Csilla neve mellett, de végül kiderült, hogy az ötödik lyukba nem az előzetesen feltüntetett nyolc, hanem az elvárt öt ütéssel terelte be Csicsi a labdát – a helyesbítés több mint negyvenhelynyi előrelépést jelentett...

MI AZ A LET?
A profi golfozó hölgyek európai körversenyét (Ladies European Tour) – még más néven – 1979-ben hozták létre, és manapság már a világ hat nagy regionális körversenye közé számít (az amerikai LPGA Tour kiemelkedik közülük). Noha a LET európai központú szervezet, a rendszerint február és december között megrendezett versenyein nem csak európai játékosok indulnak, és a tornák jelentős részét – elsősorban az időjárási sajátosságok miatt – más kontinenseken (Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában) bonyolítják le. A tornák díjazása 200 ezer és 2.5 millió euró között szóródik – a golfozókat az éves kereseti listán rangsorolják –, és a jó helyezésekkel nemcsak pénzhez, hanem világranglista-pontokhoz is lehet jutni.

Az első két, elrontott szakasz után már a jól megjátszottak voltak többségben: Rózsa öt birdie-t ütött három bogey ellenében, míg a többi lyukba az elvárt ütésszámmal (par) juttatta be a labdát, így összességében a pályán elvárt 73-nál csupán eggyel több ütéssel ért be a klubházba.

74 ütéses teljesítményével Rózsa holtversenyben a 45. helyen áll. A négynapos verseny második, hétfői fordulója után a 124 tagú mezőnyt megrostálják: a folytatásra csak a mezőny nagyjából fele, az alacsonyabb ütésszámú játékosok maradnak versenyben – a selejtezőszintet (cut) a vasárnapi játék alapján plusz kettőre jósolják. Rózsa pillanatnyilag plusz egyen áll, ami a cut teljesítésével, egyúttal értékes világranglistapontokkal kecsegtet.

Az első nap után az angol Melissa Reid vezet 65 ütéssel a szintén angol Laura Davies (66) és a francia Gwladys Nocera (68) előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik