Golf: bravúr, Rózsa Csilla továbbjutott Törökországban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.18. 18:32
Rózsa Csilla – az első napi ütésszámát megismételve – 74 ütéssel teljesítette a 18 lyukú pályát az 500 000 euró összdíjazású Török nemzetközi bajnokságon (Turkish Airlines Ladies Open) hétfőn, és ez elég volt ahhoz, hogy túlélje a mezőny megfelezését, vagyis játszhat a profi európai női körverseny (LET) égisze alatt zajló beleki viadal harmadik és negyedik fordulójában is.

Az év elején profivá váló Rózsa Csillának ez a harmadik tornája az első számú európai körversenyen, a LET-en, és nem kis bravúr, hogy a remek új-zélandi nyitány után másodszor is bekerült a cut-ba.a remek új-zélandi nyitány után másodszor is bekerült a cut-ba.

MI AZ A LET?
A profi golfozó hölgyek európai körversenyét (Ladies European Tour) – még más néven – 1979-ben hozták létre, és manapság már a világ hat nagy regionális körversenye közé számít (az amerikai LPGA Tour kiemelkedik közülük). Noha a LET európai központú szervezet, a rendszerint február és december között megrendezett versenyein nem csak európai játékosok indulnak, és a tornák jelentős részét – elsősorban az időjárási sajátosságok miatt – más kontinenseken (Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában) bonyolítják le. A tornák díjazása 200 ezer és 2.5 millió euró között szóródik – a golfozókat az éves kereseti listán rangsorolják –, és a jó helyezésekkel nemcsak pénzhez, hanem világranglista-pontokhoz is lehet jutni.

A versenyzők összteljesítményétől függő selejtező szint hétfőn végül plusz ötnél állapodott meg; Rózsa két nap után plusz kettőn (148) áll, és az első naphoz képest 12 pozíciót javítva holtversenyben a 33. helyet foglalja el a 68 tagúra karcsúsodó mezőnyben.

A 124 induló közül a 18 éves magyar golfozó volt az egyik legkorábban kelő és kezdő hétfő reggel, s bár az első szakasz nem sikerült (bogey), a folytatásban ütött három birdie – a becsúszó újabb bogey ellenére is – előkelő, harmincon belüli helyezéssel kecsegtetett.

Aztán következett a 16-os szakasz dupla bogeyja – négy helyett hat ütés kellett a labda lyukba juttatásához –, de Rózsa sikeresen túltette magát a pozícióvesztésen, és a befejező két szakaszt az elvárt ütésszámmal (5, 4) teljesítve megvédte hétfői „plusz egyét”, ami azt jelentette, hogy kedden és szerdán versenyben lesz a pénzdíjakért, világranglistapontokért.

A versenyben két forduló után az angol Melissa Reid vezet 134 ütéssel a hétfőn nagyszerűen játszó, 65-tel finiselő skót Pamela Pretswell (137) és a francia Gwladys Nocera (138) előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik