Birkózás: pénteken emlékeznek a 40 éve elhunyt olimpiai bajnok „Picire”

Vágólapra másolva!
2010.04.07. 12:53
Negyven éve halt meg Kozma István, kötöttfogású birkózó olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk. Az évfordulón, április 9-én 14 órakor egykori klubja, a Vasas megemlékezést tart a sírjánál, a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben.

Meghűlés miatt ő maga nem lépett szőnyegre 1970 áprilisában, a hagyományos felszabadulási emlékversenyen. A döntők után előbb hazafuvarozta mesterét, Keresztes Lajost, majd Latinovits Zoltánékhoz indult, hogy kiváló szovjet riválisával, egyben barátjával, Anatolij Roscsinnal megkóstolják Ruttkai Éva legendás húslevesét. Az Alkotmány és a Honvéd utca kereszteződésében a 15-ös busszal ütközött. Még kihámozta magát a kocsijából, de összeesett. Tíz bordája eltört, és vesesérülést szenvedett. A mentők a baleseti kórházba szállították, az első jelentés szerint súlyos, de nem életveszélyes állapotban. Amikor azonban az orvosok tudomására jutott, hogy Kozmának csak egy veséje van, és az sérült meg, a vészhelyzetnek megfelelő kezelésben részesítették, többször operálták. De csupán öt nappal élte túl a balesetet. A harmincegyedik évében járt.

A 198 centis, 140 kilós, mindig derűs óriás egy ország kedvence volt. Nyert két olimpiát, három világ- és egy Európa-bajnokságot. Hatalmas méretei ellenére a szőnyegen rendkívül gyors volt, és a hátraesésein jól látszott, hogy meglepően hajlékony is. A modern birkózás egyik előfutáraként tartják számon, és bekerült a sportágban létrehozott, nemzetközi Hírnév Csarnokába is.

Nagyon nehéz kimosni a köztudatból azt a bántó és teljesen alaptalan hiedelmet, hogy ittasan vezetett, Kozma ugyanis antialkoholista volt. Kedvenc szakácsa, Kossik László, a Vasas-birkózók intézője mesélte, hogy ital dolgában a mexikói olimpiát követő ferihegyi fogadáson ment a legmesszebbre, amikor a pezsgővel legalább megnedvesítette az ajkát. Aztán elsiettek ebédelni, mert Kossik a kedvenc ételeivel várta: lencsefőzelék, rántott hús és madártej. A bajnok az étkezéséről azt mondta: „Mindenből normál adagot eszem, de kettőt..."

„Picire" (ez volt az országszerte használt beceneve) az 1928. évi amszterdami olimpia 67.5 kilós kötöttfogású bajnoka, Keresztes Lajos figyelt fel az utcán. Nevezetesen a józsefvárosi Vajda Péter utcában, és elsőként persze a méreteire. Beszélgetni kezdett vele, és kiderült, hogy a fiú a Ganz-Mávagban kosarazik, és tagja az utánpótlás-válogatott keretnek. Elhívta a Koltói Anna (ma Magdolna) utcai pince edzőterembe, és Kozma megígérte, hogy megy. De teltek a hetek, és nem jelentkezett. Keresztes elsétált a Vajda Péter utcába, ahol a srác lakott, és szerencsésen megint összefutott vele. Kozma kevésbé örült a találkozásnak, mert a mester lekevert neki egyet, és kioktatta: ott kezdődik az ember, hogy betartja a szavát. És akkor már betartotta. Élete végéig pótszüleiként szerette a Keresztes házaspárt.

 

KOZMA ISTVÁN EREDMÉNYEI A VILÁGVERSENYEKEN
Olimpiák
1960: Róma – 4. hely
1964: Tokió – aranyérem
1968: Mexikóváros – aranyérem
 
Világbajnokságok
1961: Jokohama – bronzérem
1962: Toledo (USA) – aranyérem
1963: Helsingborg – 5. hely
1965: Tampere – ezüstérem
1966: Toledo (USA) – aranyérem
1967: Bukarest – aranyérem

Európa-bajnokságok
1966: Essen – ezüstérem
1967: Minszk – aranyérem
1968: Västeras – ezüstérem

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik