Két olimpiai kvótát szereztünk a második napon Bakuban

Vágólapra másolva!
2007.09.18. 18:28
Két olimpiai kvótával gazdagodott a magyar küldöttség a Bakuban zajló birkózó-világbajnokságon. Bácsi Péter a 74 kg-os súlycsoportban a hetedik helyen zárt, Fodor Zoltán pedig a 84 kg-osok között a nyolcadik helyet szerezte meg.
Fodor Zoltán olimpiai kvótát szerzett
Martin Gábor
Fodor Zoltán olimpiai kvótát szerzett
Fodor Zoltán olimpiai kvótát szerzett
Martin Gábor
Fodor Zoltán olimpiai kvótát szerzett

Három magyar versenyző volt érdekelt a bakui birkózó-világbajnokság második napján: 74 kilóban Bácsi Péter, 84 kilóban Fodor Zoltán, 96 kilóban pedig Kiss Balázs indult.

Bácsi első ellenfele a perui Sixto Cesar Barrera Ochoa volt, aki nem is fejtett ki túl sok ellenállást. A következő akadály a türkmén Dovteledgi Kadirov volt, akit még könnyebben győzött le Bácsi, ráadásul úgy, hogy mindkét menetben hamarabb végzett, ugyanis megvolt a hatpontos előnye.

Curumaki Cukasza és Bácsi összecsapásán volt elég akció, előbb a magyar dobta el az ázsiait, majd ez fordítva is sikerült, de Bácsi ellenfele mögé került, és pörgetést hajtott végre. A folytatásban a japán pörgetett, miután kivédekezte térdelő helyzetét, a magyar fiú erejéből csak szépítésre futotta. A döntő menetben Bácsi védekezett másodszor, és mivel ezt jól csinálta, ő jutott tovább.

A nyolc között Bácsi ellenfele a lengyel Julian Kwitt volt, és a magyar versenyző jól kezdett, kivédekezte a parterhelyzetet, kiemelte és eldobta riválisát. A folytatásban azonban pörgetési kísérletét meghiúsította riválisa, és őt pörgette meg. A döntő menetben Bácsi hiába emelte ki Kwittet, olyan rosszul huppantak a szőnyegre, hogy a magyar birkózó maradt alul, ezzel vesztett.

A magyar versenyző végül a vigaszágon sem folytathatta, ugyanis Kwitt utána kikapott, de pontszáma olyan magas volt, hogy a hetedik, olimpiai kvótát érő helyen végzett.

Fodor a litván Adomaitis ellen lépett először szőnyegre, és mindkétszer kivédekezte ellenfele parterhelyzetét, ő pedig szép akciókat indított. A következő ellenfele a szlovák színekben induló Bátky Attila volt, aki ellen már meg kellett küzdeni a továbbjutásért. Az összecsapás csak a harmadik menetben dőlt el, ott a Ferencváros versenyzője koncentrált jobban, és jutott a legjobb 16 közé.

Ott Gyenyisz Forov várt a magyar versenyzőre, az első menetben mindketten egypontos dobást mutattak be, csakhogy az örményt megintették. A második menetben Forov volt a jobb, az utolsó periódus viszont Fodoré volt, így ő került a nyolc közé.

A svéd Ara Abrahamian volt a következő ellenfél, és nagyon könnyen megverte Fodort. A magyar versenyzőnek a nyolcadik helyért birkóznia kellett a német Jan Fischerrel. Fodor az utolsó menetben parterhelyzetből fordított kiemelést mutatott be, majd miután eldobta riválisát, tusgyőzelmet aratott, ezzel Bácsi mellett ő is olimpiai kvótát szerzett.

Kiss Balázs csak a legjobb 32 között lépett be a versenybe, és nagy csatában győzte le a német Mirko Englichet. A mindent eldöntő harmadik periódusban a magyar versenyző fölénybe került, és bejutott a legjobb 16 közé.

Kiss az iráni Rezaei ellen az első menetet meg is nyerte. Utána azonban pörgetési kísérlete során majdnem tust kapott, így örülhetett, hogy kiharcolta a harmadik periódust. Ott egyik versenyző sem tudott értékelhető akciót bevinni, a szerencse azonban Rezaeinak kedvezett, ő szerezte az utolsó pontot. Mivel az iráni versenyző a nyolc között kikapott, Kiss számára vége lett a vb-nek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik