Szavazzon! Vajon hány kvótát szereznek birkózóink a hét végén Bakiban?

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 17:46
Lévai Zoltán az egyik legsűrűbb súlycsoportban, kötöttfogású 77 kilóban küzd a kvótáért
Lévai Zoltán az egyik legsűrűbb súlycsoportban, kötöttfogású 77 kilóban küzd a kvótáért (Fotó: Földi Imre)
Pénteken Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban a Nemzeti Torna Arénában megkezdődik az európai birkózók olimpiai kvalifikációs időszakának második szakasza: 18 olimpiai súlycsoportban összesen 36 kvótát lehet szerezni.

Közepesen állunk a kvótavadászatban. A kvalifikációs időszak első felvonásán, a tavaly ősszel Belgrádban rendezett vb-n két sportolónk kvalifikált a párizsi játékokra: Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail is világbajnoki címmel tette ezt meg, előbbi kötöttfogású 87 kilogrammban, utóbbi szabadfogású 65 kilóban.  

Birkózóinknak nem lesz egyszerű dolga a baki európai olimpiai kvalifikációs versenyen, hiszen súlycsoportonként csak a legjobb két versenyzőnek jár a párizsi indulási jog, ehhez tehát a döntőig kell menetelni. Összesen 13 versenyzőnk méreti meg magát, a legkisebb kategóriában egyik szakágban sem indítunk sportolót. 

Pénteken a kötöttfogásúak nyitják a programot. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza István (67 kg), a vb- és Eb-második Lévai Zoltán (77 kg), az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex (97 kg), illetve az Eb-bronzérmes Vitek Dárius (130 kg) is szőnyegre lép. 

„Minden súlycsoportban maradtak benn kiváló versenyzők, de a legerősebb kategóriák középen vannak, a hatvanhét és a hetvenhét kilóra gondolok. Mindig azt mondom, hogy persze, kell a jó sorsolás, de nem feltétlenül ez a legfőbb, hanem az, hogy jó formában birkózzunk. Erős, fiatal csapatunk van, innentől kezdve csak rajtuk áll vagy bukik a történet. Úgy gondolom, hogy egy kvótát kell szereznünk Bakiban, ha ennél több lesz, akkor rendkívül boldogok leszünk” – fejti ki reményeit Módos Péter, a fogásnem szövetségi kapitánya. 

SZAVAZÁS

Hány kvótát szereznek birkózóink Bakiban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Női birkózásban nem sikerült a kvótaszerzés a világbajnokságon. Azóta erősebb lett a válogatott, hiszen a súlyos térdsérüléséből felépülő Nagy Bernadett (76 kg) visszatért, és bronzérmet szerzett a bukaresti Eb-n, ráadásul a háromszoros U23-as Eb-harmadik Szabados Noémi (68 kg) is egyre jobban magára talál a felnőttek között, a nemrégiben Törökországban rendezett nívós Yasar Dogu–Vehbi Emre nemzetközi versenyen a dobogó második fokára állt. 

Az 53 kilogrammosok között bízhatunk az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, magyarként Eb-második Orsós Sztalvira jó szereplésében, aki Makszim Molonov szövetségi kapitány szerint kiváló formában van. 

A 2023-as Eb-n 55 kilóban ezüstérmes Bognár Erika képviseli hazánkat 57 kilogrammban, míg a 62 kilósok között a tavaly junior világ- és Európa-bajnok Elekes Enikőért izgulhatunk.  

„Vannak biztató jelek, ezek közé tartozik például Nagy Bernadett Európa-bajnoki remeklése is. De nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, mert amikor így teszek, akkor általában minden rosszul sül el. Abban reménykedem, hogy a lányok tudásuk legjavát nyújtva küzdenek, és ha így tesznek, nagy baj nem lehet” – vélekedik Makszim Molonov. 

Szabadfogásban az egyre jobb formát mutató Kuramagomedov Murad (74 kg), Püspöki Patrik (86 kg), az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), valamint az ötszörös Eb-érmes klasszisunk, Ligeti Dániel (125 kg) szerepel a Nemzeti Torna Arénában. 

„A hetvennégy kiló brutális, rengeteg kiváló európai birkózó maradt a mezőnyben, Kuramagomedovtól bravúr kellene a kvótaszerzéshez – ugyanez igaz Püspöki Patrikra is. Bajcajevnek egyszerűbb a dolga, nem maradt sok sportoló, aki veszélyt jelenthet rá. A nehézsúlyúak között a nagyágyúk már kvalifikáltak, szóval ha Ligeti Dániel jó napot fog ki, akár már most elérheti a Párizsba szóló repülőjegyet. Nagyon bizakodó vagyok, hiszen talán még eltökéltebb, mint valaha” – magyarázza Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány. 

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter szerint félig-meddig megfelelne az elvárásoknak, ha minden szakágban egy-egy kvóta születne Bakiban: „Az előzetesen kitűzött célunk az volt, hogy négy-hat birkózónk legyen ott Párizsban. Jelenleg két kvalifikációnk van, tehát a plusz három kvótával már egész jól állnánk, és higgadtabban készülhetnénk a májusi, isztambuli világkvalifikációs viadalra, amely az utolsó a sorozatban. Minél előbb szerzünk minél többet, annál nyugodtabbak vagyunk.” 

Európai olimpiai kvalifikációs verseny, Baki 
Április 5., kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE).  
Április 6., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE). 
Április 7., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE). 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik