Három magyar egység képviseli színeinket a klubvilágbajnokságon

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2007.06.05. 12:32
Június második hétvégéjén, a franciaországi Gérardemer-ben kerül megrendezésre a 2007. évi sárkányhajó világbajnokság, amelyre ezidáig harminc klub több mint ezer versenyzője adta le a nevezését, Magyarországot három egység képviseli. A csapatoknak két válogatóversenyen kellett bizonyítaniuk, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénzbeli támogatással segíti a jól teljesítő egységeket.
Látványos csatákat hoznak a sárhányhajó-versenyek
Látványos csatákat hoznak a sárhányhajó-versenyek
Látványos csatákat hoznak a sárhányhajó-versenyek
Látványos csatákat hoznak a sárhányhajó-versenyek

A válogatókat magabiztosan nyerte a Römi Sárkányhajó Klub, amelynek tagjai már nem kezdők ebben a műfajban. Két éve folyamatosan versenyeznek hazai és nemzetközi regattákon. Az első világjátékon - amelyet 2005-ben Duisburgban rendeztek - még nem sikerült dobogóra állnia a csapatnak, azonban a tavalyi világbajnokságon már hét aranyérmet szerzett.

Erre az idényre is keményen készül a csapat, április eleje óta folyamatosan készül vízen is. A tagok közül mindenki rendelkezik valamilyen kajak-kenus múlttal. A honi szövetség 700 ezer forinttal támogatja a csapat részvételét a franciaországbeli viadalon

A szövetség a győztesen kívül az összetettben második és harmadik csapatot is támogatásban részesítette, előbbit 500-, utóbbit 300 ezer forinttal. Még mielőtt irigyeik támadnak, ne feledjük, a hajóban 22-n ülnek, nekik utazniuk kell, aludniuk a helyszínen, plusz felszerelést szállítani. Tehát ez még így is jócskán saját zsebre menő szórakozás, vagy épppen szükség van a szponzori segítségre.

Az összettben harmadik Merkapt Darkia SE-ben találjuk a teljesség igénye nélkül, a párosban olimpiai bajnok kenust, Horváth Csabát, az egyesben világbajnok kenust, Belicza Bélát és a vb-bronzérmes kenust, Ipacs Endrét. Ők mindkét válogatón harmadikok lettek, így megfeleltek a szövetség azon elvárásának, hogy a két válogatón dobogós helyen kell végeznie az egységnek.

Egy-egy második, illetve negyedik helyet szerzett a válógatókon a Csepel és a Paks, így esetükben még pótválogatóra volt szükség, hogy eldöntsék: melyik egység részesül a második helyezettnek járó támogatásban és melyiküknek kell saját zsebből utaznia.

A szétlövést május 31-én, Csepelen rendeztek meg, a szoros viadalt végül a Paks csapata nyerte.

Ettől függetlenül a Csepel hajója is részt vehetett volna a vb-n - kizárólag önerőből -, de ők végül, bár nagyon készültek rá, mégsem vállalták az indulást. Egy részük így csatlakozott a Römihez, amely ennek köszönhetően még több kategóriában el tud majd indulni, mint azt előzetesen tervezték.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik