Az ajtót bezárta: Janics Natasa nem lesz ott délután Szolnokon

Vágólapra másolva!
2007.05.23. 12:13
Egy hónapja hagyta ott a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Janics Natasa azt a Fábiánné Rozsnyói Katalin által edzett csapatot, amelynek kilenc éve volt tagja. A hétvégi, szegedi Világkupát követően hétfőn már a sportági szövetség is rendkívüli ülésen tárgyalta meg az ügyet, majd úgy álltak fel az asztaltól a vezetők és az érintett szakemberek: Janics Natasa kap még esélyt, hogy visszatérjen a Rozsnyói-csapatba. A versenyző azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Bár a megadott határidő, a délután 15.00 óra még nem jött el, Janics már előre rövidre zárta a kérdést azzal, hogy eldöntötte, nem utazik el Szolnokra és nem vesz részt az edzésen korábbi csapattársaival!
A kétszeres olimpiai bajnok a lehetőséget megkapta a visszatérésre, de nem élt vele
Czagány Balázs
A kétszeres olimpiai bajnok a lehetőséget megkapta a visszatérésre, de nem élt vele
A kétszeres olimpiai bajnok a lehetőséget megkapta a visszatérésre, de nem élt vele
Czagány Balázs
A kétszeres olimpiai bajnok a lehetőséget megkapta a visszatérésre, de nem élt vele

Az árpilisi válás, amely csak a szezont felvezető, május eleji sajtótájékoztatón pattant ki hivatalosan, a sportágon belül érthetően nagy viharokat gerjesztett. A Szeged versenyzőjének távozásával megbomlott az évek óta verhetetlen Kovács-Janics páros, hiszen az edzőnő elzárkózott annak gondolatától is, hogy a csapatát elhagyó klasszist összeültesse egyik legjobbjával.

A május 12-13-i hétvégén rendezték meg az idény első válogatóját, Janics arra már úgy érkezett, hogy hetek óta a komplett női válogatottat magában foglaló Rozsnyói-csapattól külön készült.

A tét számára akkor az volt, hogy milyen egyes számokban tudja kiharcolni magának a szegedi Világkupán való részvételt. A nemzetközi verseny idén azért is értékelődött fel különösen, hiszen az volt hivatott arról dönteni, hogy az év világversenyein kik képviselik a magyar színeket.

Janics 500-on és 200-n állt rajthoz a válogatón, előbbi, olimpiai távon aztán, ha csak kevéssel is, de kikapott Kovács Katalintól, így utóbbi állhatott rajthoz a vb-címvédő Benedek Dalmával a szegedi Vk-n. Míg Janics csak 200 méter egyesben indulhatott.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány szakmai okokból az olimpiai- és világbajnok Kovács-Janics páros mellett érvelt és benevezte volna az egységet 200 méterre, ha Rozsnyói Katalin meg nem vétózza az elképzelését.

A szövetségi kapitány is egyetértett Janics megbüntetésével, de ahhoz nem akarta a nevét adni, hogy ezzel egyszersmind teljesen körön kívülre kerüljön a versenyző. Mivel azonban Fábiánné nem engedett és megtiltotta Kovácsnak, hogy párost menjen Janiccsal, az ellehetetlenült kapitány felajánlotta lemondását.

A hétvégi Világkupa aztán rávilágított, a női csapat Janics nélkül nem képes elérni azt az eredményt, mint vele. Ötszáz méteren egyesben és párosban sem volt magyar a dobogón és elsőszámú négyesünk is kikapott a németektől.

Ez speciel nem jött rosszul Janicsnak, aki így esélyt kapott a pótválogatón kiharcolni egyesben a válogatottba kerülést 500-n, míg ismét elgondolkodtatta az érintetteket: szabad-e őt körön kívülre tenni őt, amikor a legjobb párost, illetve négyes akarják összehozni.

A hétfői, rendkívüli elnökségin a sportági vezetők egyrészt nem fogadták el Angyal Zoltán kapitány lemondását, másrészt egyezségre jutottak Fábiánnéval, hogy az edzőnő visszavegye csapatába Janicsot, amennyiben szerdán 15.00-kor edzésre jelentkezik nála Szolnokon.

Miután a sportág és a sportszerető közvélemény érdeklődve várta - volna - a történet folytatását, a szerda kora délutáni edzést, azt megelőzendően már híre ment: az akkor még szülőhelyén, Bácskapalánkán tartózkodó Janics, aki vőlegényétől értesült az elnökségi ülésen történtekről, illetve utolsó esélyéről, nem utazik Szolnokra. Ezzel tulajdonképpen lezárta életének egyik, kilenc évesre sikerült fejezetét.

Janincs azt mondta, hogy a korábbi feltételek mellett nem hajlandó pályafutását a Rozsnyói-csapatban folytatni, és mivel Szegeden minden feltételt biztosítottnak lát az eredményes munkához, klubjában készül fel, egyelőre a pótválogatóra.

Janics szerdán délelőtt edzésre jelentkezett, Szegeden, ahol továbbra is folytatja felkészülését a június 8-10-i, pótválogatóval fűszerezett országos-bajnokságra.

Az év első sportági világversenye, a spanyolországi Európa-bajnokság június 27-én kezdődik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik