Kialudt a láng Krakkóban, véget ért az Európai Játékok

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 22:18
null
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Látványos műsorral ért véget az Európai Játékok, a záróünnepség műsorában a lengyel hagyományok is megjelentek. Magyarország 10 arany-, 10 ezüst- és 18 bronzérmet szerzett a harmadik alkalommal megrendezett multisporteseményen.

 

Megadták a módját a lengyel szervezők a záróünnepségnek, látványos fiesztával ért véget az Európai Játékok Krakkóban. A Wisla Kraków otthonául szolgáló Henryk Reyman Stadion lelátói szinte teljesen megteltek, a sportolók már felszabadultan, mosolyogva ünnepeltek. A magyar színeket többek között öttusázóink és teqballosaink képviselték a küzdőtéren, továbbá Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is felvonult a csapattal.

A legnagyobb ováció természetesen a lengyeleket fogadta, akik külön is meghajoltak a közönség előtt, miközben a lemezlovas diszkóslágerekkel igyekezett fokozni a hangulatot. A hagyományok is megjelentek a műsorban: a Mária-templom tornyából óránként felcsendülő trombitaszó nyitotta meg az ünnepséget, majd gyermekek énekeltek tradicionális viseletben, a lengyel nóták közben telefonjukkal világítottak a nézők, néptánccsoportok pedig a Krakowiakot is eljárták.

Az Európai Olimpiai Bizottság görög elnöke, Szpirosz Kapralosz lengyelül köszönte meg a szervezők és az önkéntesek erőfeszítéseit. Mint elmondta, nehéz gazdasági helyzetben nagy kihívást jelentett az Európai Játékok megrendezése és lebonyolítása, különleges logisztikát igényelt, hogy 13 város adott otthont a versenyeknek, amelyet a televíziós közvetítésnek köszönhetően Európa-szerte követhettek az érdeklődők. A hivatalos beszédek után kialudt a láng, zenei betétekkel és látványos tűzijátékkal zárult az esemény.

A harmadik alkalommal megrendezett Európai Játékokon minden eddiginél sikeresebben szerepeltek a magyar sportolók, küldöttségünk 10 arany-, 10 ezüst- és 18 bronzéremmel a nyolcadik helyen zárt az éremtáblázaton. Érdekesség, hogy Lengyelországban annyi érmet szereztünk (38), mint Azerbajdzsánban (19) és Fehéroroszországban (19) összesen. A dobogós helyezések mellett Párizshoz is közelebb kerültünk, ugyanis az ökölvívó Hámori Luca és Kovács Richárd, az öttusázó Gulyás Michelle és Bőhm Csaba, valamint a sportlövő Pekler Zalán kvótát szerzett a jövő évi olimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik