Pekler Zalán: Már a bemutatásnál olyan vagyok, mint egy zombi

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.07.08. 10:16
null
Pekler Zalán, a 2023-as Európai Játékok legeredményesebb magyar sportolója (Fotók: Koncz Márton)
Lehetett volna labdarúgó is, de a sportlövészet mellett tette le a garast Pekler Zalán – és milyen jól döntött! Az Európai Játékokon négy aranyérmet és olimpiai kvótát szerző komáromi klasszis szerint a kudarcot könnyebb feldolgozni, mint a sikert, az elmúlt időszakban azonban utóbbival kellett megbirkóznia. Minden egy kukoricaszemmel kezdődött...

 

NÉVJEGY: PEKLER ZALÁN
Született:  2000. február 8., Komárom
Sportága: sportlövészet
Helyezése a világranglistán: 1. (10 méter légpuska), 7. (50 méter puska összetett)
Kiemelkedő eredményei: 4x Európai Játékok-győztes (2023), világkupa-3. (2022), 4x vk-verseny-győztes (2023), olimpiai 18. (2021), ifjúsági olimpiai bajnok (2018), 2x junior-vb-2. (2018), 2x junior Európa-bajnok (2017, 2020)

– Munka közben zavarjuk?
– Két hétig szabadságon vagyok, csak az interjú miatt jöttem be az irodámba – mondta az Európai Játékokon négy aranyérmet szerző sportlövő, Pekler Zalán, aki a sportolás mellett főmunkatársként dolgozik a Magyar Sportlövők Szövetségében. – Sok újságírótól, riportertől kapok megkeresést a napokban, szívesen állok a rendelkezésükre.

– Pedig nem olyannak ismerem, aki különösebben élvezi a rivaldafényt...
– Nem is vágytam rá sohasem, hogy ismert legyek, szeretek távolságot tartani, ugyanakkor nem zavar a sajtó érdeklődése, helyén tudom kezelni.

– Több interjúban is szóba került az a bizonyos kukoricaszem, amelyet kilencévesen hét méterről eltalált. Ennyire meghatározó pillanat volt az életében?
– Igen, mert jelnek vettük, ennek hatására kezdtem el a sportlövészetet. A nagyszüleim Komáromtól nyolc kilométerre, Csémen laknak, náluk próbáltam ki a légpuskát, amellyel lelőttem a kukoricaszemet. Nagyon meglepődtek, hogy sikerült eltalálnom, nehéz lenne megismételni, és éppen ezért nem is próbáltam meg azóta, nehogy csorbát szenvedjen a történet...

Mészáros Eszterrel vegyes párosban szerezték meg a magyar küldöttség első aranyát az Európai Játékokon (Fotó: MTI)
Mészáros Eszterrel vegyes párosban szerezték meg a magyar küldöttség első aranyát az Európai Játékokon (Fotó: MTI)


– Más sportággal nem is kacérkodott gyerekkorában?
– Dehogynem, fociztam és úsztam is, igaz, az úszást hamar abbahagytam. A labdarúgás mellett viszont tizenhárom éves koromig kitartottam, korosztályos szinten a másodosztályban is játszottam. Sokáig párhuzamosan űztem a sportlövészettel, de idővel válaszút elé kerültem, mert szerettem volna a két sportág közül az egyikben sikeres lenni. A lövészet mellett döntöttem, úgy éreztem, abban vagyok tehetségesebb, de a labdarúgásnak is rengeteget köszönhetek – amikor például csapatban versenyzünk, jól tudom lelkesíteni a társaimat.

– Mégis úgy döntött, hogy egyéni sportolóként szeretne kiteljesedni.
– Igen, mert jó érzés, hogy a lőállásban csak magamra számíthatok. Amikor úgy mennek a dolgok, ahogy elterveztem, könnyebb egyéni sportolónak lenni, mint amikor rossz napom van, hiszen nincsenek ott a csapattársak, mint, mondjuk, labdarúgásban vagy kézilabdázásban, hogy támogassanak. Éppen ezért fontos, hogy mentálisan, lelkileg is egyre erősebb legyek, aminek nemcsak a sportban, de az élet más területein is hasznát veszem.

„Sokat számít az eredményesség, de inkább legyek boldog és kevésbé sikeres, mint fordítva”
„Sokat számít az eredményesség, de inkább legyek boldog és kevésbé sikeres, mint fordítva”


– A magánéletében nem okozott nehézséget, hogy az élsport miatt hamar meg kellett komolyodnia?

– Azért én is tudok laza lenni, ha a helyzet úgy kívánja, ilyenkor mindig számíthatok a baráti társaságomra. Nem mondom, hogy jó érzés volt kimaradni a bulikból, még a szalagavatómon sem tudtam táncolni, mert a próbákat nem lehetett összeegyeztetni az edzésekkel, de már fiatalon megvoltak a céljaim, amelyekért szinte bármiről lemondtam. Sokszor éreztem úgy, hogy aznap nem érte meg az áldozat, de ilyenkor próbáltam arra gondolni, hogy hosszú távon úgyis kárpótol az élet.

– Mikor tudatosult önben, hogy sokra viheti sportlövőként?

– Kétezertizennyolcban, amikor vegyes párosban aranyérmet szereztem az ifjúsági olimpián. Akkor gondoltam arra, hogy a felnőttek között is nyerhetek olimpiai érmet, nagy lökést és motivációt adott a siker.


– Hogyan tudta átugrani a lépcsőfokot a korosztályos és a felnőttmezőny között?
– Nagyon nehéz volt, nem is sikerült olyan hamar, mint szerettem volna. Juniorként sokkal könnyebb sikereket elérni, míg a felnőtteknél már rutinos, profi versenyzők alkotják a mezőnyt. Fiatalon, kevés tapasztalattal még nem mindig tudtam legyőzni őket, de a rengeteg munkának beérett a gyümölcse.

– Gondolt arra a tokiói olimpia után, hogy valamin változtatnia kell?
– Nemcsak gondoltam rá, hanem változtattam is. Amikor huszonegy évesen kiutaztam Tokióba, úgy éreztem, hogy egyedül vagyok a nagyvilágban, nem tudtam biztosan, kire számíthatok és kire nem. Azóta edzőt váltottam, elkezdtem dolgozni Szilárdi Katalin sportpszichológussal, a múlt év pedig meghozta a várt áttörést, több világkupaversenyen is dobogóra állhattam egyéniben.

– Milyen technikák segítenek abban, hogy a versenyeken kizárja a külvilágot?
– Sok tényezőnek kell összeadódnia ahhoz, hogy végig jól koncentráljak a lőállásban. A legfontosabb, hogy teljesen kiürítsem az elmémet, és kizárólag az adott lövésen járjanak a gondolataim. A sportpszichológusommal a foglalkozásokon megpróbáljuk elképzelni, modellezni, hogy a különböző versenyszituációk, impulzusok hogyan hatnak rám – ezeket kell profin kezelni a fontos pillanatokban. Sokat segít, hogy nyugodt, higgadt ember vagyok, és az is, hogy kiegyensúlyozott a magánéletem.

A Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összetételű puskacsapat 10 és 50 méteren is nyert Wroclawban (Fotó: MTI)
A Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összetételű puskacsapat 10 és 50 méteren is nyert Wroclawban (Fotó: MTI)


– Előttem van a kép: lőállásba szólítják az Európai Játékokon, a közönség tapsol, ön pacsizik a kabalafigurával. Ilyenkor mi jár a fejében?
– Őszintén? Semmi. A bemutatásnál már szinte olyan vagyok, mint egy zombi, sem a kabalafigura, sem a közönség nem vált ki belőlem érzéseket. Talán ezért sem látszott rajtam, mennyire örültem, amikor kvótát szereztem, majd megnyertem az egyéni összetettet – ilyenkor el kell telnie néhány percnek, hogy felfogjam, mi is történt valójában.

– Azért a dobogón állva már elöntötték az érzelmek...
– Igen, kissé elérzékenyültem, kiszakadt belőlem a feszültség.

– Az idén elsősorban légpuskával voltak kimagasló eredményei, mégis az ötvenméteres számban szerezte meg a kvótát.
– Valóban, miután tíz méteren egyéniben két világkupaversenyt is megnyertem, az egyiken ráadásul világcsúcsot is lőttem, úgy éreztem, az Európai Játékokon is a légpuska lesz az én versenyszámom. A csapatban és vegyes párosban szerzett aranyéremmel bizonyítottam, hogy jó formában vagyok, de valamiért egyéniben nem úgy jött ki a lépés, ahogy szerettem volna – az edzőmmel már megbeszéltük, hogy min kell változtatnunk.

Az évek során megtanulta kizárni a gondolatait a lőállásban, mindig csak a következő lövésre koncentrál (Fotó: MTI)
Az évek során megtanulta kizárni a gondolatait a lőállásban, mindig csak a következő lövésre koncentrál (Fotó: MTI)


– Hosszabb elemzésre Wroclawban még nem volt idő, maga mögött kellett hagynia a történteket, mert egymást érték a versenyszámok. Hogyan sikerült?
– Egyszerűen csak próbáltam úgy kezelni a légpuskás versenyeket, mintha meg sem történtek volna. Autogén tréningeket, testpásztázást végeztem, úgy fogtam fel, hogy újrakezdődött az Európai Játékok, az ötvenméteres számok közben egy másodpercig sem gondoltam a tízméteresekre.

– A kudarcot vagy a sikert dolgozza fel nehezebben?
– Inkább a sikert, mert a kudarcokból könnyen lehet tanulni. Talán még mindig nem fogtam fel, hogy négy aranyérmet szereztem Wroclawban, de rajta vagyok, mert a sikereket és a kudarcokat sem szeretem sokáig megélni. Néhány nap elteltével általában már arra koncentrálok, hogy mi áll előttem, nem arra, mi történt velem eddig.

– Azért még ejtsünk néhány szót a három testhelyzetű számról, az egyéni alapversenyben és a döntőben is kiegyensúlyozottan, magas szinten lőtt.
– Megfoghatatlan, hogy mi kell a kiegyensúlyozott teljesítményhez, de biztosan sokat számít, mennyire vagyok friss mentálisan, hogyan aludtam, sikerül-e kizárnom a külvilágot. A sportág szépsége a kiszámíthatatlansága, bármilyen felkészülten is érkezem a versenyre, sohasem mehetek biztosra, viszont az ötven méter egyéni előtt kimondottan jó előérzetem volt. Az edzőm mondta is, hogy úgy látja, magabiztos vagyok, már az alapverseny is nagyon jól sikerült, a döntőben pedig megszereztem a kvótát, majd ráadásként a harmadik aranyérmemet.


– Négy nappal később a puskacsapattal a negyediket is. Jól érzem, hogy kitűnő az összhang önök között Péni Istvánnal és Hammerl Somával?

– Amióta versenyzek, szerintem a mostani a legerősebb csapatunk, nemcsak sikeresek vagyunk, hanem egységesek is. Amikor csapatban vagy párosban lövünk, akkor is magunkra koncentrálunk, hogy a lehető legtöbb kört tegyük bele a közösbe, de a végén összeadódnak az eredmények – ilyenkor nem is beszélünk arról, hogy ki mennyit lőtt egyénileg.

– Olimpiai kvótát csak egyéniben osztottak, mégis hat versenyszámot vállalt az Európai Játékokon. Miért?
– Szeretek elindulni az összes számban, amiben lehetséges, főleg, ha az egyéni viadal előtt rendezik a vegyes párost vagy a csapatversenyt, hiszen akkor téthelyzetben próbálhatom ki magam a lőtéren. Azt sem bánom, ha az egyéni után is lőállásba kell lépni, mert szeretek versenyezni, ráadásul a hazámnak szerezhetek érmeket, aminél nincs jobb érzés.

„Jó érzés, hogy a lőállásban csak magamra számíthatok”
„Jó érzés, hogy a lőállásban csak magamra számíthatok”


– Nem érezte úgy az elmúlt időszakban, hogy elfáradt?
– A fokozott terhelés miatt elkerülhetetlen a fáradtság. A negyedik aranyérmemet szinte már nem is tudtam értékelni, annyira fáradt voltam mentálisan és fizikailag is – úgy éreztem, ha nem megyek el két hét pihenőre, a kardomba dőlök. Nehéz szünetet tartani, amikor elkap a gépszíj, és egymás után jönnek az eredmények, de néha muszáj kikapcsolódni.

– Mit jelent önnek, hogy négy aranyérmével az Európai Játékok legeredményesebb sportolója volt?
– Elsősorban jó visszajelzést. Pályafutásom eddigi legsikeresebb éve az idei, az Európai Játékokon szerzett négy aranyérmemre a légpuskás világcsúcsomnál is büszkébb vagyok. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól kijön a lépés Wroclawban.

– Említette a 636.2 körös világcsúcsot, amelyet májusban másfél órával később a kínai Seng Li-hao megdöntött. Tervezi, hogy visszaveszi tőle?
– A kínai nagyon magasra helyezte a lécet, 637.9 körös eredményénél nehéz lesz jobbat lőni. Elképzelhető, hogy kell hozzá néhány év, de azon leszek, hogy idővel ismét én tartsam a világrekordot – vannak olyan napok, amikor képes vagyok ilyen kimagasló eredményre.

A kabalafigura és a közönség biztatása sem váltott ki érzéseket belőle, amikor a döntőre szólították (Fotó: MTI)
A kabalafigura és a közönség biztatása sem váltott ki érzéseket belőle, amikor a döntőre szólították (Fotó: MTI)


– Feltételezem, nem bánná, ha Párizsban is képes lenne rá...
– Nagyon szeretnék sikeresen szerepelni az olimpián, a következő egy évben ez adja a motivációt, de messze van még, ráadásul nem magamnak szereztem meg a kvótát, hanem az országomnak. Csak akkor lesz biztos az indulásom, ha már fent ülök a Párizsba tartó repülőgépen, addig csak arra összpontosítok, hogy a hétköznapokban száz százalékot tegyek bele a felkészülésbe, a versenyeken pedig én legyek az a sportlövő, aki képes egymás után többször is legyőzni a riválisait.

– A sikerek hatására nagyobbak az elvárások is?
– Mindig is sokat vártam magamtól, ami az elmúlt időszakban sem változott, viszont jobban kezelem a nyomást, mint korábban. Ahogy minden sportoló, én is az olimpiai aranyéremről álmodom, de a legfontosabb, hogy minden napom úgy teljen el, hogy azt csinálom, amit a legjobban szeretek. Sokat számít az eredményesség, de inkább legyek boldog és kevésbé sikeres, mint fordítva.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július 8-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik