Sportrádió: Schmidt Ádám mindent megtesz, hogy olimpiai selejtezőt rendezzünk női kosárlabdában

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 12:15
null
Schmidt Ádám mindent megtesz, hogy Magyarország rendezze az olimpiai selejtezőtornát női kosárlabdában (Fotó: Árvai Károly)
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár volt a Sportrádió vendége. A műsorban a politikus többek között arról beszélt, hogy szeretnék, ha Magyarországon rendeznék a női kosárlabdázók olimpiai selejtezőtornáját, ezzel még nagyobb esélyt adva az Európa-bajnoki negyedik magyar csapatnak a kvalifikációra. Ismertette azt is, hogy már több mint 210 ezer jegyet adtak el az augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságra, s elmondta, zajlanak a tárgyalások arról, hogy továbbra is legyen Formula–1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen, ehhez azonban fejleszteni kell a mogyoródi létesítményt.

 

Schmidt Ádám péntek délután utazott Lengyelországba, az Európai Játékok helyszínére feleségével, a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalinnal, ahol már láthatták férfi párbajtőrözőink döntőjét, majd a sportállamtitkár az éremátadón is részt vehetett, ezt követően szombaton a triatlon vegyes váltók versenyét néhány méterről figyelhette, s különleges élményt nyújtott neki, hogy a sportolók a szakadó eső ellenére küzdöttek az elemekkel – mint ismert, a Kiss Gergely, Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő, Kropkó Márta összeállítású magyar csapat bronzérmet szerzett.

A sportért felelős államtitkár ezt követően szombaton kint volt a női és férfi öttusázók egyéni döntőjén, amelyen Gulyás Michelle és Bőhm Csaba is olimpiai kvótát szerzett, utóbbi lövészettel kombinált futását pedig közelről láthatta.

Ezzel kapcsolatban Schmidt Ádám kérdésre elárulta: nem tud nem szurkolni, mert „Az embert elragadják az érzelmek, tele van tettrekészséggel, hogy ő is valamit hozzátegyen” – húzta alá.

Az államtitkár az öttusázók után megnézte a sportolói falut és a magyarok szállását, majd kiment a teqballosok döntőjére, amely nagyon látványos volt és sok néző előtt, kiváló hangulatban zajlott.

Schmidt Ádám a magyar feltalálású teqball kapcsán elmondta: „Több sportág bontogatja szárnyait, amelyek az olimpia műsorán még nincsenek fent, de például az Európai Játékokén már igen, mint a padel és a teqball.”

„Nyilván nem rendelkeznek teljes világszintű lefedettséggel, de eseményről eseményre, hónapról hónapra növekszik a népszerűségük. Egyre több sportoló és nemzet jelenik meg ezekben a sportágakban. A helyszínen nagyon jó hangulat volt, izgalmas, látványos mérkőzéseket hoztak, úgyhogy bízzunk benne, hogy az olimpiai műsorra tűzik ezeket” – fogalmazott Schmidt Ádám.

A sportállamtitkár a magyar labdarúgó-válogatott júniusi Európa-bajnoki selejtezői kapcsán kitért rá, összetett folyamat eredménye, hogy a litvánok ellen csaknem 60 ezer ember volt a Puskás Arénában.

„Már a bolgárok elleni meccsen is hasonló volt a helyzet. Régen érték olyan kritikák a sportvezetőséget vagy a kormányzatot, hogy minek vannak ezek a létesítmények, és amikor esetlegesen telt ház volt, az azért volt, mert a vendégcsapat világsztárjait szerették volna látni a magyarok. Most nem erről van szó, mert sem a bolgár, sem a litván csapatból nem tudnék felidézni nagyon sok világklasszist, ennek ellenére már a jegyek meghirdetése után, néhány órán belül nem lehet jegyet vásárolni. Mindenki talpon van, mindenki szurkol nekik, szerethető csapat, egyre több nemzetközi szinten is elismert játékossal” – hangsúlyozta Schmidt Ádám, utalva már Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződésére is.

A magyar válogatott csapatkapitányának átigazolásáról a sportállamtitkár elmondta, szurkol a „vörösöknek”, Jürgen Klopp pedig az egyik kedvenc edzője, ugyanakkor nem tudja megítélni, hogy Szoboszlai Dominik jó helyre került-e vagy éppen néhány év múlva továbbigazol-e, de a Liverpool is magasan jegyzett klub.

„Külön öröm, hogy Steven Gerrard mezszámát kapta, mert nekem ő olyan futballista volt, akinek nagyon szívesen néztem a játékát” – mondta Schmidt Ádám, felelevenítve a 2005-ös Milan elleni isztambuli Bajnokok Ligája-döntőt. A sportállamtitkár megemlítette, hogy Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolása a magyar válogatott és a magyar labdarúgás nemzetközi megítélése szempontjából is hasznos.

Schmidt Ádám megjegyezte, legutóbb akkor gyűjtötte ki előre magyar futballista mérkőzéseit, amikor Dzsudzsák Balázs a holland PSV játékosa volt, de most a Liverpool esetében is így tesz.
A sportért felelős államtitkárt az Európa-bajnoki negyedik helyezett női kosárlabda-válogatottról is kérdezték. Elmondta, nagy örömmel nézte a csapat szereplését, és megköszönte a sportegyesületek, s azok dolgozóinak munkáját.

„Az Eb óta a kosárlabdavilág női szekciója Kiss Virágról beszél. Tegyük hozzá, úgy értük el ezt az eredményt, hogy legfényesebben csillogó sztárunk, Juhász Dorka nem is volt jelen WNBA-elfoglaltságai miatt, de az Eb-negyedik helyezésnél nálam továbbmegy ez a siker, mert fantasztikus lenne, ha a jövő év elején rendezendő olimpiai selejtezőtornán meglenne a hőn áhított kvalifikáció és újabb csapattal bővülne a magyar delegáció” – emelte ki Schmidt Ádám, aki elismerte, már megkeresték azzal kapcsolatban, hogy Magyarország rendezze az olimpiai selejtezőtornát.

„Mindent megteszünk azért, hogy ez megtörténjen” – jegyezte meg Schmidt Ádám, aki szerint az Eb-4. hely miatt más kalapból sorsolják a mieinket. Az olimpiai selejtezőtornán 16 csapatot osztanak négy csoportra, s a kvartettből egy csapatot elég megelőzni a kvalifikációhoz.

„Okkal bizakodunk, hogy ez az eredmény elérhető és reális” – húzta alá a sportállamtitkár, megemlítve: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke megválasztásakor azt mondta, szeretné, ha 200 fős delegáció utazhatna Párizsba, ezt pedig segítheti Lelik Rékáék kijutása.

Schmidt Ádám a Debrecenben rendezett U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságról is szót ejtett, megemlítve, hogy a magyar csapat azért vehetett részt rajta, mert rendező volt, és bár a dél-koreaiak után az argentinokat is legyőzte, a 16 csapatos viadalon a mieink a 16. helyen végeztek.

„Nincs miért szégyenkezni. Látszik, hogy a világelit ebben a korosztályban előttünk jár. Rengeteg munka és szorgalom kell” – mondta Schmidt Ádám, megemlítve a Liverpool labdarúgójának, Steven Gerrardnak a legendás mondását, amely Szoboszlai Dominik alkarján is látható tetoválás formájában („A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér.”)

„Férfias munka, jó helytállás volt, keményen dolgoztak és harcoltak a fiúk. Ez jó lehetőség, hogy lássuk, miben kell fejlődnünk” – mondta Schmidt Ádám, aki a Speciális Olimpiáról hazatérő sportolókat is köszöntötte a Magyar Sport Házában.

„Sok minden van ma a világban, ami arra helyezi a hangsúlyt, hogy ki miben különbözik a másiktól. Szerintem a sport olyan dolog, ami összeköti az embereket. Fantasztikus sportemberek, akik nagyon nehéz akadályokon mennek keresztül. Nekik olyan mentsvár a sport, amely biztonságot ad az életükben. Szerettem volna, hogy érezzék: az egész magyar sport büszke rájuk” – hangsúlyozta a sportért felelős államtitkár.

Schmidt Ádám nemrég részt vett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ötrégiós sporttáborában is, amelyben hátrányos helyzetű gyermekeket támogattak új sporteszközökkel az államilag kiemelt sportakadémiák.

A látogatás kapcsán Schmidt Ádám megemlítette, hogy a hosszútávúszó Gyurta Gergellyel még asztaliteniszeztek is a táborozó gyermekekkel, akiknek nagy örömöt szereztek a sporteszközökkel.

A sportállamtitkár a közelgő atlétikai világbajnokság kapcsán megemlítette, hogy eseménydús volt a június, hiszen múlt héten befejeződött a Nemzeti Atlétikai Központ átadás-átvétele, a létesítményt pedig jelenleg a Nemzeti Sportügynökség üzemelteti, majd a vb után visszakerül a kivitelezőhöz, amely visszabontja a stadiont.

„Hétvégén lesz a tesztversenyünk, az atlétikai országos bajnokság, amelyre ingyenes a belépés” – emelte ki Schmidt Ádám, megemlítve, hogy a központot és az azt körülvevő tíz hektáros területet is június 17-én adták át.

„Érdemes végiggondolni, mi volt itt. Ez barnamezős, az emberektől elzárt ipari terület volt néhány évvel ezelőtt, most pedig Kelet-Közép-Európa legszebb atlétikai stadionja és hozzá az elképesztő méreteket öltő zöld terület” – hangsúlyozta a sportállamtitkár, aki ismertette, hogy már 210 ezer jegyet adtak el a világbajnokságra és ahhoz, hogy egész nap telt ház legyen az összes etapban, 400 ezer belépőt kellene értékesíteni.

„Van már olyan esti program, amelyen egyetlen lelátói hely sem elérhető” – mondta, megemlítve azt is, hogy a hétvégi ob-n mindent szeretnének tesztelni.

A sportért felelős államtitkárt a Sportrádióban a Formula–1-es Magyar Nagydíjról is kérdezték, s tudatta: már zajlanak a tárgyalások, és – az Osztrák Nagydíjhoz hasonlóan – a versennyel szeretnék egybekötni a szerződéshosszabbítást, hogy a jövőben is rendezzenek F1-es viadalt a Hungaroringen.

„Van egy peremfeltétel, ami nélkül nem tudunk továbbmenni. A kormány döntött róla, hogy támogatja a mogyoródi fejlesztések megvalósulását, ugyanis a jogtulajdonos kikötötte, hogy ha az általa elvárt fejlesztéseket nem eszközöli a kormány a Hungaroring Zrt. közreműködésével, akkor 2026 után nem lesz futam. Az új szerződés értelmében öt évig biztosan lennének futamok ötéves hosszabbítási opcióval. Minden jel arra utal, hogy ezt meg fogjuk kötni. Azt követően a teher rajtunk lesz, hogy a fejlesztés 2026-ig megvalósuljon. Utána két futamot biztosan úgy kell rendezünk, hogy közben zajlik az átalakítás” – fogalmazott Schmidt Ádám, kiemelve, hogy a fejlesztéseket úgy kell véghez vinni, hogy azok a közvetítésekben ne látszódjanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik