Rögbi-vb: nemzeti gyásznap Dél-Afrikában, kikaptak Japántól – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.20. 09:13
null
Ami Dél-Afrikában nemzeti gyásznap, az Japánban nemzeti ünnep (Fotó: AFP)
Nem kellett sokat várni az október végéig tartó angliai rögbi-világbajnokság első meglepetésére, konkrétan a második játéknapig. Ráadásul Japán Dél-Afrika elleni győzelme nem a szimpla bravúr kategóriába sorolandó.



Japán ugyanis minden korábbi vb-n részt vett ugyan, de nemhogy a csoportkörből továbbjutott volna akár egyszer is, hanem 24 csoportmeccséből egyet(!) nyert meg, két döntetlen mellett 21-szer vereséget szenvedett. Egyetlen korábbi győzelmét Zimbabwe ellen aratta. Most is egy afrikai válogatott akadt a horgukra, csak jóval nagyobb. Zimbabwe ugyanis csak az első két vb-n vett részt, azóta sem, mind a hat találkozóját elbukta. Ellenben Dél-Afrikával, amely kétszeres vb-aranyérmes (1995, 2007), és 1999-ben vb-harmadik volt. Dél-Afrika idén három vereséggel tudta le a Négy Nemzet-kupát, a jelek szerint nem volt elég figyelmeztetés a rossz szereplés – kétszer otthon kapott ki, még Argentínától is, amelynek az volt az első idegenbeli győzelme a sorozatban –, a bajok sokkal komolyabbak annál.

Nem úgy a 2019-es vb házigazdájánál, amely viszont már most erőt fitogtatott. Érezhető, hogy gőzerővel építkeznek és erősödnek, ilyen nagy skalp azonban még nem akadt a horgukra. A topkategóriás mezőnyből korábban elkapták már Argentínát, Walest és Olaszországot, utóbbi kettőt már a közelmúltban, ami a fejlődést egyértelműsíti. A világranglista harmadik helyén álló Dél-Afrika legyőzését követően Japán számára megnyílt az út a negyeddöntőbe – amely korábban elérhetetlen magasságnak tűnhetett –, hiszen ezután csak könnyebb ellenfeleik lesznek a csoportban. Bár papíron ők is annak számítottak Dél-Afrika számára, aztán mi lett belőle...

Röviden a mérkőzésről: Japán és Dél-Afrika fej-fej mellett haladt a pontgazdag találkozón, amelyen az ázsiai együttes három, az afrikai négy célt szerzett. A győzelmet jelentő japán cél a hosszabbítás negyedik percében született meg.

Az írek hét célt szerezve könnyedén győztek Kanada ellen, a franciák sikeréhez döntően hozzájárult Frederic Michalak teljesítménye, aki két jutalomrúgást értékesítette és hét büntetőjéből ötöt kihasznált. Tizenhét pontot tett be a közösbe egy olyan mérkőzésen, ahol közte 22 lett a különbség, ami kis túlzással éppen ő volt.

RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT

Dél-Afrika–Japán 32–34 (12–10)
C-CSOPORT
Tonga–Grúzia 10–17 (3–10)
D-CSOPORT
Írország–Kanada 50–7 (29–0)
Franciaország–Olaszország 32–10 (15–3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik