Formula E: Da Costa győzött, és átvette a vezetést az összetettben

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.02.29. 16:07
null
Da Costa a pole-ból indulva nyert az idény ötödik versenyén (Fotó: Twitter)
Győzelemre tudta váltani a pole pozícióját António Félix da Costa a Formula E marokkói versenyén. A portugál mögött Maximilian Günther ért célba, aki az utolsó kör végén előzte meg Jean-Éric Vergne-t. A győzelmével Da Costa átvette az első helyet a bajnoki összetettben Mitch Evanstől.

 

A szezon ötödik időmérőjén Marrákesben újabb versenyző örülhetett pole pozíciónak. Ezúttal António Félix da Costa volt a leggyorsabb, így a portugál várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle Maximilian Günther, a második sorból André Lotterer és Nyck de Vries vághatott neki a futamnak. A bajnoki éllovas Mitch Evansnek nem sikerült időben elkezdenie a mért körét az időmérőn, így ő csak az utolsó pozícióba parkolhatta le a Jaguárját a rajtrácson.

Da Costa jól kapta el a rajtot, és meg tudta tartani az első helyet. Kicsivel mögötte De Vries ment el Lotterer mellett, és ezzel feljött a harmadik pozícióba. Oliver Rowland Sébastien Buemit utasította maga mögé, de a svájci nem sokkal később visszaszerezte a hatodik helyet.


A rajtnál mellesleg nem történt nagy tülekedés, és az első körökben sem láthattunk olyan sok helycserét. A hetedik körben a harmadik helyen autózó De Vries kapott bokszutca-áthajtásos büntetést, amiért túl sok energiát használt fel. A Mercedes versenyzője azonnal le is töltötte a büntetését, s ezzel visszaesett a 23. pozícióba.

A 11. körben az élen álló Da Costa és az őt szorosan követő Günther is élt a támadó móddal, ám helycsere nem történt kettejük között. Ekkorra Jean-Éric Vergne már több pozíciót javított, és feljött a negyedik helyre. A 15. körben változás történt az élen – Günther ment el Da Costa mellett, ám a portugál szorosan a BMW-s mögött maradt, és próbálta visszaszerezni a vezető helyet.

Da Costa a 19. körben vette fel ismét a támadó módot, Günther pedig egy körrel később tette ezt meg. A plusz energia azonban a portugálnak segített jobban, így ismét ő vezette a versenyt. Mögöttük Vergne egy újabb pozíciót javítva már dobogós helyen haladt.

Később azonban a francia Günther mellett is elment, a hátránya ekkor nagyjából 3 másodperc volt az élen autózó Da Costával szemben. Bár a győzelem veszni látszott, a második helyet nem akarta kiengedni a kezei közül Günther, aki a verseny legvégéig támadta Vergne-t a pozícióért.


Végül megtörtént a helycsere, amit főként az eredményezett, hogy Vergne energiája szinte teljesen elfogyott az utolsó méterekre. Ő és Da Costa is 0.0 %-kal ért célba. A portugál azonban ezt az első helyen tette meg, így karrierje harmadik győzelmét aratta Marrákesben. Mögötte a végeredmény az első 10-ben: Günther, Vergne, Buemi, Mortara, Evans, Di Grassi, Lotterer és Rowland.

A következő versenyre április 4-én kerül sor Rómában. Bár a koronavírus az utóbbi időben Olaszországban is megjelent, arról egyelőre nincs hír, hogy a kínai fordulót után a rómait is törölnék a versenynaptárból.

FORMULA–E
MAROKKÓ, VERSENY

1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah)
2. Maximilian Günther (német, BMW Andretti)
3. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah)
4. Sébastien Buemi (svájci, Nissan)
5. Edoardo Mortara (svájci, Venturi)

A bajnokság élmezőnye 5 verseny után: 1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 67 pont, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 56 pont, 3. Alexander Sims (brit, BMW Andretti) 46 pont, 4. Maximilian Günther (német, BMW Andretti) 44 pont, 5. Lucas di Grassi (brazil, Audi) 38 pont, 6. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 38 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik