A túlsúly sem akadály

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.07.29. 11:52
Az ágyban felülni is nehéz, nemhogy nekilódulni a futópadon? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, hogyan kezdjük el az edzéseket úgy, hogy közben elkerüljük a lehetséges sérüléseket.

Minden fejben dől el.

Kifogást keresni a legkönnyebb: majd holnap, majd jövő héten, ha leesik az első hó, ha kivirágzik az első meggyfa… Az edzést azonban bármikor el lehet kezdeni, felesleges halogatni. Még annak is, aki túlsúllyal küzd! Ebben az esetben persze fokozott figyelmet igényel a tréningek elkezdése.

Íme néhány tipp, hogyan kerülheti el a sérüléseket és a még hosszabb sportolás nélküli időszakot, aki némi súlyfelesleggel küzd.

FOKOZATOSSÁG. Az első és egyben legfontosabb szempont! Nem véletlenül kezdtük ezzel: ha valaki túlsúllyal küzd, és nem tartja be ezt a szabályt, pórul járhat. Tönkremehetnek az ízületei, begyulladhatnak az izmai – nagyobb bajt okozhat, mint sejtenénk. Kezdetben fontos, hogy olyan gyakorlatokat végezzünk, amelyek nem rónak nagy terhet az ízületekre. Ezért nem árt eleinte szakember segítségét kérni, mivel így nemcsak elsajátíthatjuk a gyakorlatokat, hanem a súlyos sérülésektől is megóvhatjuk magunkat.

BEMELEGÍTÉS. Két karkörzés, egy törzshajlítás és megcsavarni a bokát, nem elég. Az igazi bemelegítés legalább öt–tíz percig tart, átmozgatja a legtöbb izomcsoportot, ráhangolja az izmokat a nagyobb munkára. A bemelegítés elmaradhatatlan része az edzésnek, fontos, hogy mindig legyen kisebb statikus nyújtás a nagyobb izomcsoportokban, illetve keringésfokozás, például a szobabiciklin vagy az elliptikus tréneren.

SÚLYZÓZÁS. A túlsúlyosak legtöbbször abban a tévhitben élnek, hogy csakis kardioedzésekkel szabadulhatnak meg a súlyfeleslegtől. A súlyzós gyakorlatoktól tartanak, mondván, ezzel csak erősödnek, s a centik nemhogy csökkennének, hanem – csúnya szóval élve – a térfogat tovább nő. Pedig a kalóriaégetéshez izomzat is szükséges, ráadásul minél több az izom, annál több kalóriát lehet elégetni. Így tehát a súlyzós gyakorlatokról sem szabad elfeledkezni.

A kalóriaégetéshez izomzat is szükséges

MOTIVÁCIÓ. A túlsúllyal küszködők hajlamosak sajnáltatni magukat. Nekik minden sokkal nehezebb, már a napi munka is több erőkifejtést igényel. Ez is csak kifogás! Ha tényleg változtatni szeretnénk életmódunkon, ne kényelmesedjünk el, és csempésszünk némi pluszedzést a napjainkba. Ne mozgólépcsővel vagy lifttel menjünk az emeletre, válasszuk a lépcsőt, valamivel előbb szálljunk le a buszról, és gyalogoljunk néhány háztömbnyit. Ezek apróságok, de remekül fejleszthetik az állóképességet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik