BL: Nem ilyen debütálásról álmodtam – Varga Barnabás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.12. 11:38
null
Varga Barnabásnak alaposan meggyűlt a baja a feröeri védőkkel (Fotó: Micheller Szilvia)
Klaksvíkban extrém körülmények között, műfüves pályán, didergő hidegben játszott 0–0-s döntetlent a Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében a Ferencváros. Varga Barnabás és Baráth Péter egyetértenek, a visszavágón jobb játékra és helyzetkihasználásra lesz szükség a továbbjutáshoz.

A feröeri szurkolók úgy ünnepeltek a lefújást követően, mintha legyőzték volna a Ferencvárost. A drukkerek a mérkőzés végén helyükön felállva tapsoltak, énekeltek, kisebb népünnepélyt varázsolva köszöntötték a lelkes futballistáikat. A papíron jóval esélytelenebb feröeriek tehát betartották ígéretüket, alaposan megnehezítették a magyar bajnok dolgát, és ne feledjük, a Klaksvík tizenhat mérkőzéséből tizenhatot megnyert a jelenleg is zajló bajnokságban, a nemzetközi porondon pedig más klubok is alaposan megszenvedtek a fjordok között meghúzódó miniarénában – egy éve 3–1-re verték a norvég aranyérmes Bodőt.

A keddi találkozón debütált tétmérkőzésen a Ferencvárosban a legutóbbi idényben 26 találatával gólkirályi címet szerző Varga Barnabás, aki akár a meccs hőse is lehetett volna, az elején rögtön három komoly gólszerzési lehetősége is volt.

„Nem ilyen debütálásról álmodtam, kifejezetten nehéz volt az első tétmérkőzésem, nagyon nem volt egyszerű dolgom elöl – mondta lapunknak a 28 esztendős csatár. – Az elején valóban megvoltak a lehetőségeim, rövid idő alatt három veszélyes fejesem is volt, egyiknél-másiknál centimétereken múlott a gól. Talán ha jobban ráhúzom a fejest, bemegy... Azt követően már kevesebb lehetőségem adódott, a végén akadt még fejesem, ott sem sokon múlott a gól.”

A ferencvárosi játékosokat egyáltalán nem lepte meg a Klaksvík szívós, harcos futballja, tisztában voltak vele, hogy kínkeserves kilencven perc várhat rájuk. Még véletlenül sem becsülték le riválisukat, hiszen az eredményei is figyelemre méltóak, a feröeri bajnokságban manapság egyeduralkodónak számít.

„Abszolút nem lebecsülendő ellenféllel találkoztunk! – folytatta Varga Barnabás. – Véletlenül egyetlen bajnokságban sem lehet tizenhatból tizenhat mérkőzést megnyerni. Ráadásul lendületben vannak, hiszen zajlik náluk a bajnokság. Erős, hajtós csapat a Klaksvík, számítottunk rá, hogy rengeteg párharc lesz, olykor nem is kíméltek bennünket. Főképpen szögletekből, szabadrúgásokból, sőt a tizenhatosunk környékén a bedobásokból voltak veszélyesek, hiszen a szűk pályának köszönhetően gyakorlatilag bárhonnan be lehetett dobni a kapu elé a labdát. A műfű számomra nem okozott nagy problémát, és az időjárással sem lehetett gondunk, tökéletes futballidő volt. A budapesti visszavágón teljesen más lesz a klíma, sokkal melegebb lesz, alig várom, hogy a Groupama Arénában is bemutatkozzam.”

A támadó szerint a továbbjutáshoz hazai pályán gyorsabban kell játszaniuk, és berúgni az adódó lehetőségeket.

Hiába játszott technikai fölényben a Ferencváros, a Klaksvíknak volt egy kapufája is a meccsen, így összességében kijelenthető, ebben a mérkőzésben ennyi volt... Baráth Péter, a magyar bajnok 21 éves középpályása végig a pályán töltötte a kedd esti Bajnokok Ligája-selejtezőt – ahogy a szigetországi szállodában elárulta, noha alaposan elfáradt, a találkozó után nehezen jött álom a szemére.

„Én is az a típus vagyok, aki nem tud aludni a mérkőzéseket követően – felelte lapunknak a játékos, akit kölcsönszerződése után a nyáron végleg megszerzett a Debrecentől a Ferencváros. – Fáradt voltam, de nem jött álom a szememre. Valóban extrém körülmények között kellett pályára lépnünk, tudtuk, hogy szívós ellenfél lesz a feröeri bajnok, és próbáltunk a körülményekhez is igazodni, ami nagyjából sikerült is. Még ha nem is vagyunk a műfüves talajhoz, és az ilyen kis méretű pályához szokva. A Klaksvík védekező stílusban játszott, ám fizikailag rendkívül erősek voltak, keményen belementek a párharcokba. Ebből a szempontból pontosan ilyen kilencven percre számítottunk.”

A feröeriek vezetőedzője, a norvég Magne Hoseth a meccs után lapunknak elmondta, hisz a csodában, a továbbjutásban, mégpedig azért, mert az első összecsapáson több helyzetet is kialakítottak, és igenis volt esélyük a győzelemre.

Ami a jövő szerdai, 18 órakor kezdődő budapesti visszavágót illeti, Baráth Péter másként látja az esélyeket: figyelembe véve céljaikat, a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutást, a Groupama Arénában kötelező a győzelem, és a továbbjutás.

„Valóban voltak helyzeteik, szögletekből, szabadrúgásokból alakítottak ki veszélyes lehetőségeket, de játékban jobbak voltunk – így a fiatal középpályás. – Hazai pályán meg kell próbálni minél kevesebb ilyen lehetőséget adni számukra, és nem is kérdés, hazai pályán meg kell vernünk őket!”

Baráth Péter a csapat idei első tétmérkőzésén a kezdőcsapatban kapott helyet, a jelek szerint Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző bízik benne. Kíváncsiak voltunk rá, milyen következtetéseket vont le abból, hogy az első perctől az utolsóig pályán lehetett.

„Motivációként fogom fel! Minden egyes edzésen keményen dolgozom, a keddi összecsapáson is a legjobbamat próbáltam nyújtani. Ha megkapom a lehetőséget, azzal szeretnék élni is.”

A Ferencvárosnak a 0–0-s első, feröeri felvonást követően jövő szerdán, a 18 órakor kezdődő budapesti visszavágón kell tehát kiharcolnia a továbbjutást.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

KÍ (feröeri)–FERENCVÁROS 0–0
Klaksvík,Djúpumyru Stadion. Vezette:Juri Frischer (Veiko Mötsnik, Sander Saga – észtek)
KÍ:
Johansson – B. Petersen, Vatnsdal, Forren – R. Joensen, Andreasen, D. Pavlovics (Danielsen, 55.), Da Silva – Ar. Frederiksberg, Kassi (Gussias, 88.), Kronberg (Mikkelsen, 78.).Vezetőedző:Magne Hoseth
FTC:Dibusz – Botka, S. Mmaee, Cissé, Civic – Baráth, Esiti (Sigér D., 73.) – Marquinhos (Owusu, 66.), Zachariassen (Makreckis, 90+2.), A. Traoré (Lisztes K., 66.) – Varga B.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov

A MÉRKŐZÉS ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik