Atlétika: Egyre vastagabban fog a toll – Rivasz-Tóth Norbert

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.05.05. 08:25
null
„Ez életem legfontosabb része, hiszen egy dobóatléta pályafutásában ebben a korban jönnek a legjobb eredmények” – Rivasz-Tóth Norbert (Fotó: Földi Imre)
Teljesen meggyógyult a dobóválla a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbertnek, aki kitűnően, nyolcvan méter feletti kísérlettel kezdte az idényt, és idei két fő célja a budapesti atlétikai világbajnokságra kijutás és saját országos csúcsának megdöntése.

 

80.37-tel nyert, április 22-én egy gödöllői versenyen a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert, három éve nem kezdte ilyen jól az idényt, nyolcvan feletti dobással eddig csak 2020-ban indított szabadtéri szezont. Előtte évekig egyre jobb eredményeket ért el, a dohai világbajnoki döntőben megdöntötte az országos csúcsot is 83.42-vel, azóta azonban kevesebbet lehetett hallani róla.

„A vébé utáni évet nagyon jól kezdtem, és úgy is folytattam, a versenyeken nemcsak egy-egy kiemelkedő eredményem volt, hanem a sorozatok is jók voltak – mondta a Nemzeti Sportnak a Szolnoki Sportcentrum 26 éves sportolója. – A következő esztendő is jól indult, jól sikerült a felkészülés, de az egy évvel elcsúsztatott tokiói olimpia előtti hónapokban elkezdett fájni a jobb vállam, nem tudtam úgy készülni, és az olimpián sem éreztem magam formában, az akkori 77.76-os eredményem reális volt. A profi sportban az a legfontosabb, hogy az ember alkalmazkodni tudjon a helyzethez. Az olimpia eltolását megértettem, elfogadtam, a sérülés pedig olyan, hogy ha csúcsra van járatva a szervezeted, mindig benne van a kockázat. Azt azért hozzátenném, nemigen volt példa arra Magyarországon, hogy valaki ilyen vállsérülésből visszatérjen.”

A nyári játékok után edzőjével, Varga Lőrinccel elkezdték keresni, mi állhat a sérülés hátterében, ami az orvosokkal folytatott konzultációk miatt hónapokig elhúzódott, és aminek az lett a vége, hogy Rivasz-Tóth Norbertet december hatodikán dr. Gulyás Károly, a budapesti VállCentrum specialistája megműtötte. A beavatkozás jól sikerült, de így is három-négy hónap kellett, míg újra dobni tudott az edzéseken. A 2022-es szabadtéri szezon végén indult is néhány versenyen, már egészségesen, de még alapos felkészülés nélkül.

„Az idei felkészülésem végre megint jó volt, ez életem legfontosabb része, hiszen egy dobóatléta pályafutásában ebben a korban jönnek a legjobb eredmények, és valóban úgy érzem, a toll egyre vastagabban fog  – fogalmazott a sportoló, aki idén eddig három edzőtáborban vett részt, kettőn Tenerifén, egyen pedig Dél-Afrikában. – Szinte teljesen visszanyertem a fizikai formámat, idén eddig két felkészülési versenyem volt, Gödöllőn és Vácon, az előbbin úgy nyertem 80.37-tel, hogy előtte nem volt semmilyen könnyítő edzés. A mozgást ugyanakkor még keresem, ami normális, mert még az évad elején vagyunk, és csak júniustól indul be a versenyzés.”

Fő célja a kijutás a budapesti világbajnokságra, amit öt versenyen elért nyolcvan méter feletti eredménnyel el is érne, amire még egy-két kiugró eredménnyel rá is erősítene, főleg magasabb kategóriás versenyeken, országos bajnokságon vagy meghívásos külföldi viadalokon, mert azért magasabb pontszám jár.

„A hétköznapokban az ember nem érzi, hogy ő maga mennyit változik, de amikor néha elmegyek régi helyekre, ahol edzettem, mindig olyan, mint egy kis időutazás – tette hozzá Rivasz-Tóth. – Akkor tapasztalom meg igazán, mennyire más vagyok, mint akárcsak néhány éve, akkor jönnek elő ezek az érzések. A kihívások fejben erősebbé teszik az embert, és az ilyen helyzetek szülik a legjobb megoldásokat. Úgy érzem, érettebb és céltudatosabb lettem az élet minden területén.”

A dobóatléta másik nagy célja az általa tartott országos csúcs továbbjavítása, úgy gondolja, ha sikerül, azzal meglesz a vb-kijutás is, sőt, a döntőbe kerülés is – Doha után másodszor.

Varga Lőrinc, Rivasz-Tóth Norbert edzője
Norbi a 2020-as évet is jó formában kezdte, hat-hét alkalommal dobott nyolcvan felett, így vártuk az olimpiát, amire a kvalifikáció megvolt, de aztán eltolták egy évvel. A következő év tavaszán jött a vállfájdalma a felkészülés közben, amit próbáltunk rendbe hozni, aminek szerepe volt abban, hogy nem sikerült jól az olimpia. A vállát később meg is műtötték, és csak tavaly nyárra jutottunk el odáig, hogy értékelhető munkát tudtunk végezni, de mire jó állapotba került, véget is ért a versenyszezon. A két viszontagságos év a mozgás rovására ment, még dolgozni kell a nekifutáson és a mobilizáción, az út elején tartunk, ám most már tudja, hogy bátran használhatja a vállát. Már nem fáj neki, és ez volt a legfontosabb, mert ha a válla nem működik, semmi sem működik. Most sokkal erősebb, mint két éve ilyenkor, és ha sikerül a mozgását is rendbe tenni, szép évek jöhetnek. Bízom benne, hogy júniusra minden összeáll.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik