Atlétika: nézze meg belülről a Nemzeti Atlétikai Központot – fotók

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.03.08. 18:27
A külföldi atlétikai csapatok hazánkba érkező delegációi is bejárták az augusztusi budapesti világbajnokság átadás előtt álló impozáns stadionját, hogy szakmai szemmel is átnézzék a helyszínt.
A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Földi Imre)
A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Földi Imre)

 

ELŐSZÖR JÁRTÁK BE szerdán a meghívott delegációk azt az útvonalat a Nemzeti Atlétikai Központnál, amelyet a sportolók is az augusztusi budapesti világbajnokságon, és éppen úgy, ahogyan ők is teszik: kisautókkal gurultak át a bemelegítő pályától a stadionig. Igaz, a mostani esemény résztvevői kicsit szűkösebben foglaltak benne helyet, mint a vb „szuperhősei” fognak.

Az atlétikai stadion bejárására Japántól Kenyán át Jamaicáig huszonnégy ország negyvenöt képviselője érkezett a magyar fővárosba. Őket Gyulai Márton, a budapesti világbajnokságot szervező cég sportszakmai vezérigazgató-helyettese vezette, valamint a szervezőbizottság képviseletében részt vett Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutónk is, akit többen is régi ismerősként köszöntöttek a külföldi delegációkból.

A küldöttségekben egyébként prominens személyek, már visszavonult világklasszis sportolók is helyet kaptak, így az egykori olimpiai és világbajnok kanadai sprinter, Glenroy Gilbert, a háromszoros olimpikon diszkoszvető, az amerikai Aretha Thurmond, vagy a klasszis középtávfutó, a szlovák Jozef Repcík is részt vett a bejáráson hazája képviseletében.

A budapesti atlétikai stadion egyébként március végére lesz kész műszakilag, amivel megkezdődhet a hivatalos átadási folyamat, és utána felgyorsul a sportinfrastruktúra kiépítése is, az épület felkészítése a világbajnokságra, az utolsó simítások, azaz a vegyes zóna és a sportolói termek végső kialakítása, vagy a MONDO típusú rekortán szakaszos lehelyezése, amely már kezdetét is vette.

A Budapestre utazó csapatvezetők a nap folyamán nemcsak a stadiont járták be, hanem azokat az edzőpályákat is körbelátogatták, amelyeket a világbajnokság alatt használhatnak, így többek között a Testnevelési Egyetemen készülő sporttelepet is.

A Nemzeti Atlétikai Központ körül még folynak a munkálatok, de a stadion szinte teljesen készen van, a világbajnokság augusztus 19-i megnyitójáig több próbaversenyt is rendeznek majd az építményben, így a júliusi országos bajnokságot amelyek egyben a vb főpróbájának tekinthető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik