A bajnok újra akcióban! Giants vs. Redskins a bajnoki nyitányon

Vágólapra másolva!
2008.09.04. 15:15
Jó hírünk van! Végre elkezdődik az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2008-as szezonja. Magyar idő szerint péntek hajnali egy órakor a bajnok New York Giants a Washington Redskinset fogadja, de természetesen az első fordulóban pályára lép a többi harminc csapat is.
Eli Manning az előző szezonban bizonyított még a szkeptikusoknak is
Fotó: Action Images (archív)
Eli Manning az előző szezonban bizonyított még a szkeptikusoknak is
Eli Manning az előző szezonban bizonyított még a szkeptikusoknak is
Fotó: Action Images (archív)
Eli Manning az előző szezonban bizonyított még a szkeptikusoknak is

AZ ESÉLYESEK

Az amerikai szakértők többsége a régóta tűzközelben lévő San Diego Chargerst tartja a most kezdődő szezon legnagyobb esélyesének. Az előző szezonban rekordot rekordra halmozó, de a Super Bowlban vereséget szenvedő New England Patriots sikere sem számítana meglepetésnek, annak ellenére sem, hogy a Pats védelme a nyáron némiképp meggyengült. Természetesen a mindenkori címvédővel is számolni kell, ám a Giants esélyeit csökkenti, hogy mindenki a bajnokot akarja megverni a mostani szezonban. A Dallas Cowboys látványos támadójátéka pedig már az előző idényben kidomborodott, kérdés, hogy Tony Romo irányító esetleg Super Bowl-győzelemre tudja-e vezetni csapatát. A sportág azonban amerikaifutball, úgyhogy a felsoroltakon kívül még legalább nyolc-tíz együttesnek – köztük a két évvel ezelőtti bajnok Indianapolis Coltsnak – van esélye a végső győzelemre.
Stílusosan, a bajnoki címvédő mérkőzésével kezdődik meg az NFL 2008-as szezonja. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az előző idényt meglepetésre megnyerő New York Giants hazai pályán kezdi meg következő menetelését, méghozzá a Washington Redskins ellen. A kulcskifejezés: hazai pályán.

A Giants ugyanis előző szezonbeli remek teljesítményét elsősorban idegenben elővezetett formájának köszönhette. A későbbi bajnok tizenegy meccset (hét alapszakasz, négy playoff) nyert sorozatban saját stadionjától távol, és csak az alapszakasz első fordulójában szenvedett vereséget a 2007-es szezonban, méghozzá a Dallas Cowboystól. Hazai pályán pedig mindössze ötvenszázalékos mérleggel „büszkélkedhet” a Giants.

A Giants Stadium „átka” mellett a védelem összeállítása is gondot okozhat Tom Coughlin vezetőedzőnek. Osi Umenyiora ugyanis az egész szezonra kidőlt, míg a visszavonuló Michael Strahant nem sikerült rábírni a hosszabbításra. Az elálló fogai miatt Spongyabobhoz hasonlított védekezőfal ember (defensive end) inkább marad a valószínűleg kevesebb fizetéssel, ám sokkal nyugodtabb állással kecsegtető FOX televíziós társaságnál.

A vendég Redskins az előbb említetteken kívül egyvalamiben igencsak bízhat: az előző idény 15. fordulójában megverte a későbbi bajnokot – természetesen a Giants otthonában. És a Redskinsről sem lehet azt mondani, hogy rossz csapat lenne. Sean Taylor tragikus halála után ugyanis bejutott a rájátszásba, s a wild card forduló (mérkőzések a rájátszásba jutásért, már az alapszakasz után) előtt senki sem tartotta rosszabb csapatnak a fővárosiakat a Giantsnél.

A két együttes egyébként egyaránt az NFC Keleti csoportjában szerepel, a Dallas Cowboysszal és a Philadelphia Eaglesszel egyetemben. Ami pedig a kvartett erőségét mutatja: a négy gárdából három (a „sasok” kivételével) túljutott az alapszakaszon a 2007-es szezonban.

De ez már új bajnokság új reményekkel, és a New York Giants–Washington Redskins nyitó mérkőzéssel…

NFL

AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
New York Giants–Washington Redskins
San Diego Chargers –Carolina Panthers
Atlanta Falcons–Detroit Lions
Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
Buffalo Bills–Seattle Seahawks
Miami Dolphins–New York Jets
New England Patriots–Kansas City Chiefs
New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
Philadelphia Eagles–St. Louis Rams
Pittsburgh Steelers–Houston Texans
Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars
Cleveland Browns–Dallas Cowboys
San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
Indianapolis Colts–Chicago Bears
Green Bay Packers–Minnesota Vikings
Oakland Raiders–Denver Broncos
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik