A gyorsan beilleszkedő 23 éves támadó szerint lenyűgöző a Groupama Aréna hangulata (Fotó: Árvai Károly)

 

– Lapunknál ön lett a Zalgiris Vilnius elleni mérkőzés legjobbja. Utólag is jár a gratuláció!
– Köszönöm szépen, ez nagy megtiszteltetés, ám megmondom őszintén, nem számítottam rá, hiszen nem szereztem gólt, csupán gólpasszt adtam. Habár… Azt elmondhatom, hogy én is úgy éreztem, jól ment a játék.

– A pályán mutatott teljesítménye alapján úgy tűnik, már otthon érzi magát Magyarországon. Megszokta már Budapestet? Egyedül érkezett hozzánk?
– Igen, egyedül jöttem Pestre, kezdetben a testvéremnél, Samynél laktam, ám már találtam magamnak saját lakást.

– Néhány héttel ezelőtt csatlakozott a csapathoz, milyenek voltak az első benyomásai? Testvére, Samy Mmaee február óta tagja az FTC-nek, mielőtt aláírt, kikérte a véleményét a Ferencvárosról?
– Nagyszerűen érzem magam Magyarországon. Remek a hangulat a Fradinál, remek minőséget képviselő csapattársaim vannak, boldog vagyok, hogy itt lehetek. Természetesen mielőtt elfogadtam a Ferencváros ajánlatát, beszéltem Samyvel a klubról, és csak jókat mondott. Mondjuk, mielőtt befutott volna a Ferencváros ajánlata, előtte is rendszeresen beszélgettünk a klubról. Szóval nem kellett sokat gondolkoznom, egyértelműen óriási lépés a karrieremben, hogy a Ferencvároshoz igazoltam.

– Három tétmérkőzés után egy gól és két gólpassz a mérlege, ráadásául a rövid passzos játékban remekül megérti magát a társaival. Úgy tűnik, gyorsan beilleszkedett.
– Napról napra jobb a kapcsolatom a többiekkel, ez a pályán is megmutatkozik. Egyre jobban érzem, hogy egy-egy szituációban milyen döntést hoznak, mit várhatok, merre passzolnak majd. Ez fordítva is igaz, meccsről meccsre ők is egyre jobban ismerik a stílusom és a mozgásaimat. Ezáltal folyamatosan fejlődik majd a támadójátékunk.

– A Zalgiris elleni gólpassza előtt magyar pályákon ritkán látható, gyönyörű cselt mutatott be. A látványos megoldások jellemzik a játékát?
– Szeretek cselezni, valóban szépre sikeredett az a trükköm. Nagyon örültem, hogy Myrto Uzuni gólt lőtt a passzom után, hiszen az a legfontosabb. Nem mehet az egyéni játék a csapat rovására, számomra az a lényeg, hogy eredményesek legyünk és győzzön a csapat.

– A litvánok elleni mérkőzésen elégedett volt a csapat teljesítményével?
– Az első félidőben nagyon jól játszottunk, kétgólos előnyre tettünk szert, a helyzetek alapján további találatokat is szerezhettünk volna. A második játékrész is jó volt, ám ott már többet hibáztunk. Ki kell javítani a hibákat, a jövő heti visszavágón pedig mindent beleadunk majd. Meccsről meccsre jobbak leszünk, azt szoktam mondani, addig kell magunkat hajtani, amíg nem repülünk.

– A kétgólos előny tudatában jó helyzetből várhatják a keddi visszavágót.
– Nem kényelmesedünk el, gólokat akarunk szerezni Vilniusban is. Türelmesnek kell lennünk, ám a támadójátékunkat nem adjuk fel idegenben sem. A támadóharmadban pontosabbnak kell lennünk, el kell érnünk, hogy mi uraljuk a játékot – győzni megyünk Litvániába.

– Kétszer játszott már az FTC-tábor előtt. Önnek mekkora pluszt jelent ilyen hangulatban futballozni?
– Nem udvariasságból mondom, de óriási élmény ilyen fanatikus szurkolók előtt játszani. Remélem, mindegyik meccsünkön a korábbiakhoz hasonló fantasztikus hangulatot teremtenek. Nagy motiváció dolgozik ilyenkor bennem, amikor kifutunk melegíteni, már akkor beleadok mindent. Lenyűgöző a Groupama Aréna hangulata, a drukkereinkért kell küzdenünk, hiszen nélkülük nem érhetjük el a céljainkat.

– Ha már a célok… Tavaly sikerült a Ferencvárosnak bejutnia a Bajnokok Ligája csoportkörébe, nyilván idén is ez a cél.
– Természetesen. Ezért edzünk minden nap keményen, azért küzdünk, hogy a csapat ismét ott legyen a BL-főtáblán. Ez a klubnak is és a játékosoknak is fontos.

– Milyen célokat tűzött ki maga elé az idény kezdete előtt?
– Személyes célt nem tűztem ki magam elé. A lehető legtöbbet szeretnék a pályán lenni, folyamatosan segíteni akarok a csapatnak. Nem feltétlenül az a fontos, hogy minél több gólt szerezzek, ha gólpasszal vagy „csak” jó játékkal járulok hozzá a győzelemhez, már boldog vagyok. Az a lényeg, hogy a Ferencváros elérje a céljait. A Zalgiris elleni mérkőzés jó példa, hogy szerzett gól nélkül is lehet jól játszani, a mezőny legjobbja lenni – márpedig, ha önök így gondolják, van benne igazság.

Az néhány mérkőzés alatt kiderült, hogy Ryan Mmaeet (balra) nem könnyű elválasztani a labdától (Fotó: Árvai Károly)