Mint arról korábban beszámoltunk, hét brit központú Formula–1-es csapat – a Mercedes, a McLaren, a Red Bull, a Racing Point, a Haas, a Renault és a Williams – a sportág vezetőivel és a brit kormánnyal megállapodott arról, hogy a technológai fejlettségét kihasználva az F1-es vb kényszerszünete idején kórházi eszközök gyártásával segít a koronavírus elleni harcban.

A BBC beszámolója szerint a Mercedes Formula–1-es csapatának mérnökei a londoni egyetem (University College London) mérnökeivel ültek össze kevesebb mint egy hete a lélegeztetőgép-hiány miatt.

A megoldást pedig egy már létező készülékben találták meg, amelyet eddig alvászavarok kezelésére használtak.

A Mercedes mérnökei kevesebb mint egy hét alatt megoldást találtak a lélegeztetőgép-hiányra (Fotó: AFP)

Ezek az úgynevezett CPAP-gépek (Continuous Positive Airway Pressure) képesek ugyanúgy a tüdőbe juttatni nagyobb mennyiségű oxigént, mint a lélegeztetőgépek, ám a gyártásuk sokkal olcsóbb és egyszerűbb.

A tesztfázis Angliában már meg is kezdődött 40 beteggel, s ha minden jól megy, a Mercedes-AMG gyára átveszi a gépek gyártását, és akár napi ezer darabot is képes lesz előállítani, így szinte teljesen megoldva a lélegeztetőgép-hiányt a koronavírus-járvány ideje alatt.