Vizes vb: Varga Dénes szerint a spanyolok elleni meccsel indul a torna

Vágólapra másolva!
2019.07.11. 13:31
null
Varga Dénes úgy számol, hogy a spanyolok elleni találkozóval indul a világbajnokság (Fotó: Tumbász Hédi)
A spanyolok elleni csoportrangadónál nem is gondol tovább Varga Dénes, aki szerint képesek kiegyensúlyozottan játszani a legjobb csapatok ellen is.

 

Nagyjából két hete, az egyetlen, azaz első és utolsó felkészülési torna előtt Varga Dénes, a férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya úgy fogalmazott, hogy „Jó érzésekkel várom a világbajnokságot.”

A „fíling” azóta sem változott. A magyar férfiválogatott csapatkapitánya ugyan szerepelt az idény közben a világliga-mérkőzéseken, és a csapat az ő remek játékának is köszönhetően nyerte meg az Európa-kupát Zágrábban, nagybetűs világversenyen mégis Kvangdzsuban száll vízbe először a 2017-es, hazai rendezésű, magyar szempontból ezüstéremmel záruló világbajnokság óta.

Elszalasztott pillanatok
Az ellenfeleken kívül a legnagyobb kihívást talán az jelenti, hogy a vb-n szereplőknek sokáig kell nélkülözniük a szeretteiket. A távoli helyszín elnyújtja a világbajnokságot, hiszen az akklimatizáció miatt hamarabb kell elutazni: a férfiválogatott már július 5-én, tíz nappal a rajt előtt elrepült Japánba, a hazaiakkal gyakorláson kívül győztes felkészülési mérkőzést is vívott Japánnal. Van, aki ilyenkor a „profi sportolók vagyunk” fordulattal rendezi a kérdést, ám Varga Dénes nem tartozik közéjük: „Egyre nehezebb hosszú ideig távol lenni a családomtól, hiszen nagyobbak a fiaim, jobban tudatosul bennük, hogy nem vagyok velük. Lassan elegem is lesz abból, hogy sokáig nélkülözöm őket, mert hiába vagyok sikeres és nyertem sokat, az elszalasztott pillanatokat nem adják vissza a győzelmek sem. Szeretnék velük minél több időt tölteni érdemben télen, nyáron, mindig, minden évszakban.”

„Az lebeg a szemem előtt, hogy egészen a nyolcad- vagy a negyeddöntőig a spanyolok elleni csoportmérkőzésre csúcsosítsuk ki a formát – kezdte Varga. – Egyértelműen az a cél, hogy legyőzzük őket, és utána sikerrel vegyük a negyeddöntőt is. Annál messzebb nem gondolkodom, de igazából a spanyolok elleni mérkőzésen túl sem látok egyelőre – először nyerjük meg azt.”

Varga Dénes szerint ugyan a társaság nagy része nem szerepelt a világliga nyolcas döntőjében – abból a keretből csupán Bátori Bence került a világbajnoki tizenháromba –, azért ki lehet indulni az akkor a spanyolok ellen az időjárás miatt igencsak viharos körülmények között, a csoportkörben ötméteresekkel elért győzelemből. Egyébként már a Barceloneta elleni évközi mérkőzésekből is lehet építkezni, hiszen a spanyol válogatott a BL nyolcas döntős klubra épül: Varga Dénes úgy látja, Alberto Munarriz hatástalanítása lehet a legfontosabb feladat.

„Tapasztalatom szerint nem különösebben jó gyenge csoportban lenni, nem hasznosak a könnyű mérkőzések, ezért úgy számolok, hogy a spanyolok elleni találkozóval indul a vébé” – utalt arra, hogy a nagy rivális előtt a várhatóan harmatgyenge Új-Zéland ellen nyitják az eseményt, aztán Dél-Afrika lesz még a csoportellenfél.

Az egyenes kiesés szakaszban persze sokkal nagyobb vadak is jönnek majd, így segíthet, hogy a válogatott több mint fele, hét játékos érkezik a mindent megnyerő FTC-Telekomból. Többen is elmondták, mennyire fontos lehet „átragasztani” a társakra a sikerélmények adta erőt, lendületet, tartást, arról nem is beszélve, hogy az év közben kialakult automatizmusok szintén sokat érhetnek: „Jó tapasztalataink és élményeink vannak a klubidényből, érdemes ebből minél többet átragasztani a többiekre is: fogékonyak is rá a srácok, így kezd homogénné, egységessé alakulni a társaság.”

A világbajnokságon az első két helyezett olimpiai kvótát szerez, illetve ha a világligagyőztes Szerbia fináléba jut, a harmadik hely is tokiói utat ér.

„A szerbeket ki szoktam emelni, de mivel nem az igazi keretükkel jönnek, most kivenném őket a sorból: az olasz, a horvát, a montenegrói, a spanyol, a görög és a magyar csapat érhet oda a végjátékra – vázolta az erőviszonyokat Varga Dénes. – Folyamatosan koncentrálnunk kell, mert akkor le tudjuk győzni a legerősebb ellenfelet is, ha viszont kiengedünk, a gyengébbtől is kikaphatunk. A zágrábi Európa-kupa nyolcas döntő mérkőzései és a BENU-kupa görögök elleni összecsapása megmutatta, hogy képesek vagyunk kiegyensúlyozottan játszani a jó csapatok ellen. A vébén ehhez stabil lelkiállapot kell, de elvégeztük a szükséges munkát, szóval, megvan az önbizalmunk.”

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

FÉRFI VÍZILABDA-VB
A C-CSOPORT PROGRAMJA

Július 15., hétfő
9.30: Dél-Afrika–Spanyolország
10.50: Új-Zéland–MAGYARORSZÁG
Július 17., szerda
4.10: MAGYARORSZÁG–Spanyolország
5.30: Dél-Afrika–Új-Zéland
Július 19., péntek
1.30: Dél-Afrika–MAGYARORSZÁG
2.50: Új-Zéland–Spanyolország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik