Vízilabda: ötösökkel a horvátok lettek a világbajnokok

Vágólapra másolva!
2024.02.17. 17:16
Harmadszor lett világbajnok Horvátország (Fotó: Getty Images)
A horvát válogatott nyerte meg a dohai férfi vízilabda-világbajnokságot, melynek szombati döntőjében 11–11 rendes játékidős eredmény után ötméteresekkel 4–2-re múlta felül az olasz csapatot.

 

Sorozatban harmadszor torkollott szétlövésbe a férfi vízilabdázók világbajnoki döntője, az olaszok a 2022-es budapesti vb után szombat délután is rosszul jöttek ki belőle. Pedig két kör után még vezettek, mert a horvátok klasszisa, Loren Fatovic hibázott, ám a folytatásban Gonzalo Echenique a keresztlécre pattintott, a csapatkapitány Francesco di Fulvio lövését pedig védte Mate Anic. Az elődöntő után a fináléban is a horvát válogatott cserekapusa lett a hős – addig azonban történt egy s más a kimondottan magas színvonalú mérkőzésen.

Merthogy nemcsak a szétlövés volt izgalmas és fordulatos, hanem a rendes játékidő is, sokatmondó, hogy egyik csapat sem tudott ellépni kettővel. A nehéztüzérek már az elején betáraztak, irgalmatlanul nagy gólokkal kezdődött a döntő, de csak az átlövések ültek, a bejátszások már kevésbé, a centerek mindkét oldalon szoros őrizetet kaptak. Másfél negyedig úgy tűnt, hogy a horvátoknál csak Konsztantyin Harkov tud gólt lőni, az első három próbálkozása egyaránt beakadt, mindegyik klasszismegoldás volt.

Az olaszok igyekeztek széthúzni a horvát zónát, de a kapuban Marko Bijac elkapta a fonalat, csak gyors támadásokból tudták meglepni váratlan villanásokkal. Az emberelőnyökkel mindkét együttes bőkezűen bánt, aztán a kiállítások helyett inkább kontrákat fújtak a játékvezetők, a találkozó viszont végig ugyanabban a mederben zajlott, egyenlő erők küzdöttek.

Semleges szurkolóként ezt cseppet sem bántuk, az olasz és horvát szimpatizánsok ugyanakkor felváltva ünnepeltek és sopánkodtak – végre meccshangulat volt az Aspire Dome-ban! A játékosok tettek is érte, hogy az legyen, Harkovra nem lehetett eléggé figyelni, míg a túloldalon Andrea Fondelli volt elemében, aki a rosszkéz-oldalról nullszögből lőtt gólt, ráadásul a büntetőket is biztos kézzel értékesítette. Ötödik góljával fordítottak az olaszok, a horvátok fórból nem tudtak egyenlíteni, de hét a hat ellen igen, az előreúszó Bijac alkalmi centerként csinált helyet az öt másodperccel a vége előtt megvillanó Rino Buricnak.

A rendes játékidő 11–11-es döntetlennel zárult, a szétlövést a meccsen visszafogott teljesítményt nyújtó Marko Zuvela zárta le. A horvát válogatott az Európa-bajnoki ezüstérem után a világbajnokságról arannyal térhet haza, míg az olaszok úgy lettek másodikok, hogy csak ötméteresekkel tudták őket legyőzni a tornán – a horvátok mellett éppen a mieink.

FÉRFI VÍZILABDA-VB
DÖNTŐ
Horvátország–Olaszország 11–11 (2–3, 3–2, 3–2, 3–4) – szétlövéssel 4–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik