Férfi vízi: Kazahsztán kiütésével megnyerte csoportját a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2024.02.09. 09:32
Varga Dénes a kazahok ellen visszatért a válogatottba (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Kiütéses, 28–1-es Kazahsztán elleni sikerrel nyerte meg a D-csoportot a magyar férfi vízilabda-válogatott a dohai vizes világbajnokságon, így Varga Zsolt csapata bejutott a negyeddöntőbe, ahol az A-csoport harmadik helyezettjének és a B-csoport másodikjának győztesével csap majd össze.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
FÉRFI VÍZILABDA, CSOPORTKÖR
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN 28–1 (8–0, 5–0, 8–0, 7–1) 
Doha. V.: Painchaud (kanadai), Cheng (szingapúri)
MAGYARORSZÁG: Bányai – VARGA DÉNES 3, Manhercz K. 2, ANGYAL 4, Német T. 2, ZALÁNKI 3, Tátrai 2.
Csere: NAGY ÁDÁM 4, Pohl 1, VIGVÁRI VINCE 5, Kovács P. 1, Fekete G. 1.
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
KAZAHSZTÁN: Balfanbajev – Pusztovalov, Nyedokoncev, Pantyelejev, Sonzsigitov, Jeremin 1, Coj.
Csere: Belouszov, Lamajev, Adaj, Nurtaza, Gribov.
Szövetségi kapitány: Rusztam Ukumanov
Emberelőnyből-kihasználás: 2/1, ill. –.
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 1/0.
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Hasonló mérkőzés volt, mint a kazahok és az olaszok összecsapása, de azért voltak olyan elemek, amelyeket gyakorolhattunk – még ha lassabban is, mint az erős ellenfelekkel szemben. Annak örültem, hogy mindenki tudott eleget játszani, gólt is szereztek a mezőnyjátékosok, ami jót tesz az önbizalmuknak. Az ilyen mérkőzések is kellenek, hogy tovább építsük a játékunkat, és még nagyobb legyen az összhang a srácok között.

A csoport másik mérkőzésén
Románia–Olaszország 10–16 (3–4, 4–4, 2–5, 1–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

Papíron a csoportelsőségért ugrott medencébe pénteken férfi vízilabda-válogatottunk a kazahok ellen, de az már valójában két nappal azelőtt, az olaszok ellen aratott szétlövéses sikerrel eldőlt, a mezőny egyik leggyengébb együttesével szemben kötelező volt a nagy különbségű győzelem. A fülgyulladása miatt a társaihoz csak kedden csatlakozó Varga Dénes játékra alkalmas állapotba került a hosszabb kihagyás után, be is került a csapatba, amelyből ezúttal Vámos Márton és Jansik Szilárd kapott pihenőt. Vogel Soma bemelegített, de köntösben ücsörgött a kispad hátsó sorában, Bányai Márk kezdett a kapuban.

Mivel maga a mérkőzés nem jelentett elegendő kihívást, Varga Zsolt szövetségi kapitány bemelegítés helyett súlyzós edzést tartott a mieinknek (délután pedig újabb konditermi edzés várt a játékosokra). A fukuokai világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában ugyanígy reggeli meccset kellett játszani hasonlóan gyenge ellenféllel, akkor az argentinok ellen nem sikerült kellőképpen koncentrálni, tizenhármat kaptunk, így a feladat adva volt: minél kevesebb gólon tartani az ellenfelet.

Az elején a kondiedzés még éreztette a hatását, az első három lövésünk egyikéből sem lett gól, Zalánki Gergő aztán bő két perc után már pontosan célzott, és beindult a gólgyártás. A védekezésünk megoldhatatlan feladatot jelentett az ellenfélnek, Bányaihoz csak egyetlen rossz lövés jutott el, morgott is rendesen a kazahok szövetségi kapitánya, a játékosként korábban az ob I-ben egy idényt lehúzó Rusztam Ukumanov. A mieink nagyjából minden második helyzetüket használták ki, Vigvári Vince keze ugyanakkor sült rendesen. Tátrai Dávid belőtte élete első világbajnoki gólját, olyan gyorsan értékesítettük az emberelőnyös lehetőséget, hogy a kiállított kazah még ki sem ért a játéktérből. Az első negyedben nyolc gólt lőttünk, ebből Vigvári egymaga négyet.

A második szakaszban a közép-ázsiaiak legalább már kapufáig eljutottak, de ebből is lefordultunk, és Angyal Dániel lőtt gólt. Az addig sem túl nagy iram visszaesett kicsit a nagy különbség miatt, annak viszont örülhettünk, hogy Varga Dénes sokat volt vízben, és a védekezés egyáltalán nem lett laposabb. A center Kovács Péter is megszerezte élete első világbajnoki találatát, majd nem sokkal utána a kilencedik vb-jén játszó Varga Dénes is belőtt egy ziccert, ezzel valamennyi mezőnyjátékosunknak volt már gólja Dohában. A félidőben 13–0-t mutatott az eredményjelző, elképesztő izgalmakat nem várhattunk a folytatásban sem.

A térfélcsere után Bányainak végre kellett egy normálisat is védenie, miközben a mieink továbbra is pötyögtették a gólokat, még ha Temirlan Balfanbajev olykor bele is kapott egy-egy lövésbe. A védekezés továbbra is feszes volt, egy ízben három blokk tornyosult a kazah játékos előtt, holott éppen akkor 17–0-ra vezettünk. Nagy Ádám is kezdte megérezni a kaput, a horvátországi Európa-bajnokság egyik legjobbjának lövőformája ígéretes volt a folytatásra nézve. A huszadik magyar gólt Angyal jegyezte, ezt a labdát már a kazahok cserekapusa szedte ki maga mögül. A harmadik negyed végén Német Toni kifejezetten szép centerakciógólt lőtt, 21–0-ról kezdődött az utolsó nyolc perc.

A kérdés csak annyi volt, hogy lehozzuk-e nullára a meccset, ami harmadszor fordulhatott volna elő a magyar válogatottal világversenyen, világbajnokságon pedig most először. Végül nem sikerült megúszni kapott gól nélkül, időkérés után Alekszandr Jeremin vette be Bányai kapuját. A mieink 25. gólját Pohl Zoltán lőtte, ezzel az összes mezőnyjátékosunk betalált a mérkőzésen. A rend kedvéért kivédekeztünk egy kettős emberhátrányt, amiből le is fordultunk, Tátrai pedig góllal fejezte be az akciót. Angyal büntetőt harcolt ki, a társak vele is lövették, hogy ne maradjon benne az olaszok elleni szétlövésben elhibázott ötméterese, ezúttal pontosan is célzott. A végén Német is csinált egy ötöst, jutalomból odaállhatott, és ő sem hibázott.

A mieink 28–1-re nyertek, magabiztosan hozták a kötelezőt, és immár hivatalosan is csoportgyőztesként várják ellenfelüket a keddi negyeddöntőben. Addig sem telik játék nélkül az idő, a magyar válogatott a spanyolokkal kétkapuzik a tervek szerint a vasárnapi szünnapon.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYEMGYGY. SZL.V. SZL.VLG–KGGKP
1. Magyarország32158–23358
2. Olaszország32163–28357
3. Románia31243–3493
4. Kazahsztán337–86−790

ELŐZMÉNYEK

Kötelező győzelemmel nyerheti meg a D-csoport küzdelmeit a magyar férfi vízilabda-válogatott a dohai vizes világbajnokságon, hiszen a románokat 15–8-ra, az olaszokat pedig ötméteresekkel legyőző nemzeti csapat az ellen a Kazahsztán ellen száll vízbe, amely mindkét meccsét nagyon simán elbukta, előbb az olaszok 33–3-ra, az előző körben pedig a románok 25–3-ra múlták felül őket, azaz Varga Zsolték számára kötelező a siker és így a csoport megnyerése is.

Jó hír a magyar csapat számára: azok után, hogy néhány nappal ezelőtt csatlakozott a kerethez, most a meccsre is nevezte Varga Zsolt az FTC klasszisát, Varga Dénest, ellenben Vámos Márton és Jansik Szilárd kihagyja a mérkőzést.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik