Férfi vízi EK: ötméteresekkel győzte le elsőként a Honvéd a Vasast

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.11.16. 21:28
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ferfi-vizi-ek-vasas-honved-15-15-otmeteresekkel-1-4-fotok-torok-attila--7453" target="_blank">A Honvéd győzte le először a Vasast (Fotó: Török Attila) – a képre kattintva galéria nyílik meg</a>
Hiába hajrázott nagyot és egyenlített ki az utolsó percekben az eddig veretlen Vasas, büntetőkkel mégis kikapott a Honvédtól a férfi vízilabda Eurokupa csoportkörének magyar rangadóján, míg a BVSC Zugló 17–12-es győzelmet aratott a Hannover otthonában.

A múltkorinál csak szorosabb lehet – ez volt az általános vélekedés a Komjádi uszoda lelátóján az A-Híd VasasPlaket és az Endo Plus Service-Honvéd csütörtök esti összecsapása előtt. A férfi vízilabda Eurokupa B-csoportjában szereplő magyar csapatok október elején a Kőér utcában találkoztak, akkor a szinte tökéletesen védekező Vasas esélyt sem adott riválisának – a 11–3-as vereség után érthető módon fűtötte a revansvágy a Honvéd játékosait.

A kvartett első helyén álló angyalföldiek viszont úgy ugrottak vízbe, hogy két fordulóval a vége előtt biztossá tehetik továbbjutásukat, ami eleinte érződött is a játékukon: Mizsei Márton előtt összeálltak a blokkok, a vendégek centerei pedig szoros őrizetet kaptak. A Vasas-tábor hangulatát megalapozta, hogy miközben csapatuk hamar ellépett hárommal, a helyszíni műsorközlő nem felejtette el megemlíteni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt.

Hiába indult repülőrajttal a Vasas, alig három perc telt el a második negyedből, amikor már a vendégek álltak jobban – ezekért a fordulatokért (is) lehet szeretni a vízilabdát. Elöl két gólra váltott ötméteres között előbb Szépfalvi Gergely, majd Simon Henrik húzta a labdát a kapuba, míg hátul a Szivós-védekezés elbizonytalanította a házigazdát, és máris fordított a Honvéd, amely a nagyszünetben 6–5-re vezetett.

A kritikus harmadik negyedben sem lépett le a gázról Szivós Márton együttese, eközben a Vasas Burián Gergely pimasz ejtésén kívül nem sokat mutatott támadásban. Ehhez persze a vendégek fegyelmezett védekezése is hozzájárult, Szlobodan Nikics viszont hiába kérte a szorosabb emberfogást, Fejős Róbert könnyedén elszakadt védőjétől. A harmadik negyed derekán már néggyel vezetett a Honvéd, ami általában megnyugtató előnynek számít.

De nem ezen a mérkőzésen! A Vasas jól használta ki emberelőnyeit, és egy gólra zárkózott, de válaszul a vezérként pólózó Vadovics Viktor forintos labdáját Hessels Benjamin közelről a kapuba továbbította. A feszült végjátékban így is maradt tíz másodperce az egyenlítésre az utolsó erőtartalékait mozgósító Vasasnak, amely fórban támadhatott, Burián pedig ötödik góljával talpra ugrasztotta a hazai szurkolókat.

Olyannyira szorosabb volt a találkozó az októberinél, hogy 15–15 után szétlövés következett. Az idegek harcát a Honvéd bírta jobban, Farkas Domonkos két ötméterest is hárított. Szivós Márton csapata két, a Vasas egy ponttal jött ki az adok-kapokból, és a C-csoport élén álló BVSC meccsén is potyogtak a gólok, a zuglóiak magabiztos játékkal 17–12-re győztek Hannoverben.

VÍZILABDA
FÉRFI EUROKUPA

C-CSOPORT
Waspo Hannover (német)–BVSC-Zugló 12–17
(4–5, 2–5, 3–3, 3–4)

B-CSOPORT
A-Híd VasasPlaket–EPS Honvéd 15–15
(4–1, 1–5, 3–6, 7–3) – ötméteresekkel 1–4
Budapest,
Komjádi uszoda, 550 néző. Vezette: Zwart (holland), Bender (német)
VASAS: Mizsei – SZ. RASOVICS 4, Bátori, Lakatos S., BATIZI 3, Dedovics 2, BURIÁN 5. Csere: Lévai (kapus), Dala D., Randjelovics, Bedő, Sélley-Rauscher, Zerinváry 1. Edző: Szlobodan Nikics
HONVÉD: FARKAS D. – EKLER ZS. 2, Kiss B., SZÉPFALVI 2, Simon H. 1, Sugár 1, VADOVICS V. 5. Csere: Nyíri B., Hessels B. 1, Fejős R. 1, Ekler B. 2, Kevi, Gregor. Edző: Szivós Márton
Emberelőny-kihasználás: 17/8, ill. 13/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 5/5
Kipontozódott: Ekler B. (29. p.), Gregor (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Szlobodan Nikics: – Számítottunk rá, hogy a BVSC elleni vereség után motiváltan ugrik vízbe a Honvéd, amely nagyon jól játszott. A védekezésünkkel nem lehetek elégedett, de a küzdőszellemünkkel igen, a végjátékban nagy hátrányt dolgoztunk le.
Szivós Márton: – Elismerésem a játékosaimnak, mert fantasztikusan küzdöttek, hajtottak, nagyon tetszett, hogy bátran belementek a párharcokba. Megérdemeltük volna, hogy a rendes játékidőben győzzünk, de legalább az ötmétereseket is gyakoroltuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik