Vizes vb: Könnyebb mérkőzésre számítottam – Bíró Attila

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.16. 16:06
null
Bíró Attila szebb játékot vár a továbbiakban (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
A magyar női vízilabda-válogatott vasárnap szoros mérkőzésen 11–10-re legyőzte Kanadát. Bár sikerrel debütált a csapat a fukuokai világbajnokságon, Bíró Attila szövetségi kapitány nem teljesen elégedett, mert könnyebb meccsre számított, de örül, hogy a gyenge játékkal is jöttek a pontok.

 

– A montreali felkészülési meccs után rögtön mondta, hogy a világbajnokságon nehezebb lesz megverni a kanadaiakat. Számított rá, hogy ennyire nehéz lesz?
– Egy fokkal könnyebb mérkőzésre számítottam, de azt tudtam, nem lesz hatgólos győzelem a vége – mondta a találkozó után Bíró Attila szövetségi kapitány. – Arra gondoltam, azért ennél magabiztosabban nyerünk, ám ez egy kellemetlen csapat, mindig ilyen meccseket játszottunk vele, hála Istennek az utóbbi időben mindig győzelemmel. Benne volt ebben a meccsben az első mérkőzések bája, örülök, hogy túl vagyunk a bemutatkozáson. Gyenge játék, győzelem, aztán remélhetőleg jövő héten már jobb lesz a játék is.

VÉLEMÉNYEK

Garda Krisztina, a magyar válogatott átlövője: – Nem volt egyszerű rögtön a csoport legnehezebb meccsével kezdeni, de aki szembejön, azt kell megverni – ez sikerült, ám nyilván nem így terveztük. Jócskán akadtak hibáink, viszont azért voltak jó megoldásaink támadásban és védekezésben is. Van még hová fejlődni, de bízom benne, hogy a következő mérkőzésekre ez meg is valósul.

Szilágyi Dorottya, a magyar válogatott szélsője: – Nagyon szoros meccs volt, pedig jól kezdtünk, de utána kicsit megingott a védekezésünk. Nyerni jöttünk, ez megtörtént, úgyhogy nem lehetünk elégedetlenek. Az utolsó gólunknál láttam, hogy Bex van üresen középen, ahogyan azt is, hogy a kapus azonnal kimozdult rá. Így nekem kellett elvállalnom a lövést, és éltem is a lehetőséggel.

– Mire tudják használni a két könnyebbnek ígérkező csoportmeccset?
– A japánok olyan játékot játszanak, amely ellen nehéz taktikai elemeket gyakorolni, mert csak úsznak és lőnek, ad hoc vízilabdát művelnek. Az új-zélandiak ellen talán kicsit többet tudunk gyakorolni, de mindkét találkozón csak a győzelem számít. Aztán, hogy a csapat ezekből mennyit építkezik, nem tudom megmondani előre. Meg kell nyernünk a csoportot, aztán készülünk a továbbiakra.

– A papírforma szerint a spanyolok jöhetnek a negyeddöntőben...
– Nagyon örülök neki, mert végre lesz egy olyan tétmeccs egy világversenyen, amikor bebizonyíthatják a lányok, hogy meg tudják őket verni. Szerintem jó esélyünk lehet, de ez a mérkőzés még nagyon messze van, oda még el kell jutni, és az is előfordulhat, hogy a spanyolok el sem jutnak addig.

INTERJÚ VÁLYI VANDÁVAL, A MAGYAR VÁLOGATOTT SZÉLSŐJÉVEL

– Néhányszor megnyerték ezt a mérkőzést, mire ténylegesen is sikerült...
– Én is azt éreztem, hogy többször is a kezünkben volt a meccs, de valahogy mindig visszaengedtük a kanadaiakat. A végén a higgadtság döntött, főleg az utolsó két percre gondolok. Legyünk kritikusak, nagyon pontatlanok voltunk.

– Két könnyebb találkozó következik, ezeket mire tudják felhasználni?
– Minden mérkőzést meg akarunk nyerni, és szeretnénk ezeket a pontatlanságokat elsimítani. Ki kell javítanunk a hibákat, és élesebbé kell válnunk, hogy az utolsó pillanatokban jó megoldásokat válasszunk.

– Nem egyszerűbb, ha mind a négy negyedet mi kezdjük? Úgyis elhozza az összes ráúszást...
– Remélem, el is fogom a folytatásban is. Ez is könnyebbség, hogy rögtön tudjuk csinálni a kis zárásainkat, ki tudunk alakítani egy helyzetet vagy szerezni egy kiállítást, ez meg szokta adni a negyed alaphangját.

– Keszthelyi Rita cserés kiállítása mintha fordítva sült volna el, zavarodottság helyett összekapták magukat.
– Ilyen helyzetben mindenkinek tíz százalékkal többet kell hozzáadnia, hogy a kieső játékos hiányát pótoljuk. Ezt a csapat nagyon jól megoldotta.

Vályi Vanda szerint sok volt a pontatlanság a magyar csapat játékában (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
Vályi Vanda szerint sok volt a pontatlanság a magyar csapat játékában (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

 

VIZES VB, FUKUOKA
NŐI
VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–KANADA 11–10 (5–3, 2–2, 1–2, 3–3)
Fukuoka, 150 néző. V: Cabanas (spanyol), Csang Liang (kínai)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI – SZILÁGYI D. 1, KESZTHELYI 4, Máté Zs. 1, Parkes, Garda 1, VÁLYI V. 1. Csere: GURISATTI 2, Leimeter 1, Rybanska, Faragó K., Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KANADA: GAUDREAULT – Crevier 2, La Roche 1, PAUL 2, Lemay-Lavoie 2, MCKELVEY 1, E. Wright. Csere: Mimides, Guevremont, McDowell, Bakoc, Browne 2. Szövetségi kapitány: David Paradelo
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 8/4
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/1
Kipontozódott: Crevier (27. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Keszthelyi (25. p.)
MESTERMÉRLEG
David Paradelo: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, többször is felálltunk háromgólos hátrányból, megmutattuk, hogy van tartásunk. Amikor egyenlíthettünk volna, nem voltunk elég higgadtak a befejezéseknél. A magyar válogatottban több a rutinos játékos, ez döntött a végén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik