Férfi vízilabda: Aranyért megyünk a vébére! – Vogel Soma

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.07.07. 11:47
null
A magyar válogatott kapusa, <strong>Vogel Soma</strong> tudja, hogy a fukuokai vb-n a nagy tét miatt mindenki egyből nekiugrik a másik torkának (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar vízilabda-válogatott kapusa egyre inkább úgy érzi magát, mint az év eleji sérülését megelőzően, ami jó jel a jövő vasárnap kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

 

– Térben és időben is félúton van a csapat Long Beach és Fukuoka között. Hogy érzi magát a világkupadöntő után és a világbajnokság előtt?
– Valahol a levegőben érzem magam Los Angeles és Budapest között, egy kicsit kiestem a tér-időből – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Vogel Soma, a férfi vízilabda-válogatott kapusa. – Nehéz ez az időszak a sok utazással és az időeltolódással. A csapatot tekintve bőven van még min dolgoznunk, elsősorban a védekezésen kell még javítanunk. Ezen dolgoztunk a hazaérkezésünk utáni első edzésen is elég hosszasan. Ebből a szempontból egyébként nagyon jó volt a világkupa nyolcas döntője az Egyesült Államokban, visszajelzést kaptunk arról, hol is tartunk. Nem is voltak hosszabb taktikai edzéseink a világkupa előtt, inkább az alapozásra és a fizikai felkészülésre fektettük a hangsúlyt. Remélhetőleg a rajtig lesz elég időnk összefésülni a taktikát is.

– Meglehetősen éles kritikát fogalmazott meg a bronzcsata utolsó négy és fél percének két órával későbbi újrajátszása kapcsán, a sportág megszégyenítésének nevezte a tragikomédiát. Maguk mögött tudták hagyni ezt a szituációt?
– Magunk mögött kell hagyni, már nem szabad az újrajátszással foglalkozni, történt, ami történt. Nem ezen kell bosszankodni, hanem inkább azon, hogy egy éven belül háromszor is kikaptunk az amerikaiaktól. Nem hiszem, hogy ez bármikor előfordult volna a magyar válogatott története során, és mindenképpen meg kell szakítanunk ezt a sorozatot. A világbajnokságon is szembekerülhetünk egymással, és nem fér bele, hogy még egyszer veszítsünk. Ez az érzés van bennem leginkább a világkupára gondolva, ez dühít a legjobban.

– A saját teljesítményét hogyan értékeli? A görögök elleni negyeddöntőben már úgy láttuk, visszatért arra a szintre, amelyen az év eleji sérülése előtt volt.
– Jólesik, ha ez kívülről így látszott. Egyébként érzésre is így tűnik, kezd visszajönni, amit a tavaly szeptemberi spliti Európa-bajnokság előtt vagy a sérülésem előtt a Fradiban lejátszott néhány meccsen tapasztaltam. Kellett ehhez a kemény fizikai felkészülés, de szeretném ezt a lendületet és felszabadultságot még magasabb szintre emelni és a lehető legjobb formában megérkezni a világbajnokságra.

– Tíz nap múlva, július tizenhetedikén már vébécsoportmeccset kell játszaniuk a házigazda japánokkal.
– Addig már két hét sincs hátra.

– Így van. Elég lesz ez az idő minden említett feladat végrehajtására?
– Most így kimondva még soknak is tűnik ez a tíz nap, nyilván lesz benne pihenőnap, egy nap pedig az utazással telik. Nehezen küzdöttem meg az időeltolódással korábban is, amikor Japánba utaztunk, remélem, most már van annyi „tapasztalata” a szervezetemnek, hogy könnyebben menjen. Ha olyan jellegű edzéseket végzünk, amelyeken van időnk átvenni a taktikát, és mindenki százszázalékosan képes koncentrálni, akkor jó állapotban és felkészülten kezdjük el a világbajnokságot.

– Amelyen mindenki a döntőbe jutásra és a vele járó olimpiai kvótaszerzésre hajt, emiatt még nehezebb világbajnokságnak ígérkezik, mint az előző volt...
– Biztosan mindenki egyből nekiugrik a másik torkának. Nagyon kemény idény áll előttünk két további világversennyel, és jó lenne minél előbb megszerezni az olimpiai kvótát. Egyértelműen ki kell mondani, hogy az aranyéremért, illetve az olimpiai kvótáért megyünk a vébére!

 

A VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián, Vigvári Vince (mind OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vigvári Vendel (mind FTC), Konarik Ákos (A-Híd VasasPlaket), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot. A tizenöt tagú világbajnoki keretet pénteken hozza nyilvánosságra Varga Zsolt szövetségi kapitány.

A VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Július 17., hétfő
12.00:
Magyarország–Japán
Július 19., szerda
05.00:
Horvátország–Magyarország
Július 21., péntek
02.00:
Magyarország–Argentína
Július 23., vasárnap
nyolcaddöntő*
Július 25., kedd
negyeddöntő
Július 27., csütörtök
elődöntő
Július 29., szombat
helyosztók

*Ha a magyar válogatott megnyeri a csoportját, egyből a negyeddöntőbe jut.
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik