Férfi vízi: Okosan kell játszanunk – Varga Zsolt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.27. 07:47
null
Varga Zsolt szövetségi kapitány tudja a győztes taktikát, elvégre a spanyolok hat mérkőzését is kielemezte – köztük volt a tavalyi Európa-bajnokság elődöntője, amelyet két góllal megnyertünk David Martín együttese ellen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A magyar válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, a legmodernebb vízilabdát játszó ellenféllel csapunk össze csütörtökön a döntőbe jutásért és az olimpiai kvótáért.

 

– Mit szólt ahhoz, hogy mind a négy negyeddöntő csak egy-egy góllal dőlt el?
– Mindenkinek nehéz volt most a négy közé jutás, azt figyeltem meg, hogy azok a csapatok, amelyeknek játszaniuk kellett egy pluszmérkőzést a nyolc közé kerülésért, feszesebben kezdték a negyeddöntőt, ez igaz az amerikaiakra és a franciákra is – mondta a magyar újságíróknak a csapat szállásán Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – A négynapos szünet alatt nehéz megtartani a korábbi ritmust, és ez még a spanyoloknak is nehézséget okozott. Félre ne értsék, nem azt mondom, hogy semmi sem jó, mert a végére biztosan számít, kinek hány meccse volt.

– Visszanézte, hogyan tudták a franciák így megszorongatni a spanyolokat?
– Igen, továbbá beszéltem a másod­edzőjükkel, Vjekoslav Kobescakkal is, aki az egyik legjobb barátom. Azt mondta, hogy az első negyedben inkább szerencséjük volt kiváló kapusteljesítménnyel, és ahogyan elbizonytalanodtak a spanyolok, úgy működött egyre jobban az ő játékuk. A végén klasszikus módon kétszer lefordultak, így nyertek a spanyolok. Egyébként nemcsak ezt a meccset, hanem öt másikat is elemeztünk, köztük a tavalyi Eb-elődöntőnket.

– Mire helyezte a hangsúlyt a szerdai szünnapon?
– A regenerációs fázis mellett több időt tudtunk együtt eltölteni, amit pozitívumnak érzékeltem. Az edzésen azokat a játékelemeket gyakoroltuk, amelyeket kiemelten fontosnak gondolunk, és videóelemzéssel zártuk a napot.

– Mire számít a spanyolok elleni negyeddöntőben?
– Az elmúlt időszakban magasan a spanyolok voltak a legjobb formában, és ezt nemcsak én látom így, hanem mindenki más is, akivel csak beszéltem. Összeszokottak, szervezettek és ők játsszák a legmodernebb vízilabdát jelenleg. Meg kell találnunk a réseket, négy negyeden keresztül okosan kell játszanunk, és rájönnünk arra, hogyan fogjuk meg az erős lövőiket – Munarrizt, Granadost és Perronét – és semlegesítsük a centereiket. Emellett minél gyorsabban el kell jutnunk a kapujukhoz, mert nagyon jól lassítják a játékot, és a legkisebb hibát is azzal büntetik, hogy nem lehet ellenük támadni. Ezt kell jól kezelnünk. Az elmúlt időszak nagyon vegyes volt ellenük, az Eb-n megvertük őket, a világkupában kikaptunk tőlük, a kétkapuzások is hol így, hol úgy alakultak. Mindkét csapat azon dolgozik gőzerővel, hogy rátaláljon a győzelemhez vezető útra.

VIZES VB, FUKUOKA
VÍZILABDA
FÉRFIAK
A 11. HELYÉRT
2.00:
Kanada–Japán
A 9. HELYÉRT
3.30:
Horvátország–Ausztrália
AZ 5–8. HELYÉRT
7.00:
Montenegró–Olaszország
8.30: Egyesült Államok–Franciaország
ELŐDÖNTŐ
10.00:
Görögország–Szerbia (Tv:M4 Sport)
11.30:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
NŐK
A 7. HELYÉRT
4.30:
Kanada–Görögország
AZ 5. HELYÉRT
9.30:
Egyesült Államok–MAGYARORSZÁG (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
ELŐDÖNTŐ
6.00:
Olaszország–Ausztrália (Tv:M4 Sport)
11.00: Hollandia–Spanyolország (Tv:M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik