Női vízi: Bíró Attila csak az utolsó pillanatban hirdet keretet

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.14. 12:11
null
Bíró Attila hangsúlyozta, a buborékban eltöltött idő nem lehet kifogás semmire (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar női válogatott vasárnap útra kel Triesztbe, ahol az olimpiai kvalifikációért ugrik medencébe.  Bíró Attila szövetségi kapitány csak az utolsó pillanatban jelöli ki az utazó keretet.

Meglehetősen régóta várja a női vízilabda-válogatott, hogy medencébe ugorhasson az olimpiai kvalifikációs tornán, és kiharcolja a tokiói részvételt. Most már a visszaszámlálásnál tart a csapat, hiszen öt nap múlva elkezdődik a kétszer is elhalasztott, nyolccsapatos megméretés az olaszországi Triesztben.

„A taktikai elemek tökéletesítése és a játékosok gyorsítása van már terítéken, és a videoelemzéseket is elkezdtük – mondta a felkészülés utolsó szakaszáról Bíró Attila szövetségi kapitány. – Úgy gondolom, hogy kompakt csapat leszünk az ismeretlen körülmények ellenére is. Ilyen versenyen még nem vettünk részt, egy sor dolgot nem úgy csináltunk, mint más világverseny előtt szoktunk, felkészülési mérkőzést sem játszottunk, de a többi csapat is éppen így van ezzel, így nem vagyok kétségbeesve. Jól nézünk ki, nem az általános állapotunkon múlik majd a siker, az lesz a döntő, hogy az adott nap sorsdöntő pillanataiban a helyén lesz-e a szívünk.”

OLIMPIAI SELEJTEZŐ-TORNA, NŐK

Helyszín, időpont: Trieszt, 2021- január 19–24.

A csoportbeosztás
A-csoport:
Hollandia, Francia­ország, Olaszország, Szlovákia
B-csoport:
Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Kazahsztán
A program
Január 19., kedd, 14.00: Magyarország–Izrael, 14.      Január 20., szerda, 14.00: Magyarország–Kazah­sztán
Január 21., csütörtök, 14.00: Magyarország–Görögország
Január 22., péntek: negyeddöntő.
Január 23., szombat:
elődöntő.
Január 24., vasárnap:
döntő, helyosztók
A bő keret
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok:  Antal Dóra, Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC), Illés Anna, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindhárom FTC)
A torna első két helyezettje kvalifikálja magát az olimpiára.

A csapat a hónap eleje óta a külvilágtól elzárva, buborékban él, nehogy bármi megzavarja a felkészülést. Ez nem jelent újdonságot a kerettagoknak, hiszen a tavaly tavaszi összetartáson is hasonló körülmények között töltöttek három hetet.

„Nem volt ez véletlen, főpróbának szántuk az akkori összetartást – jelentette ki a kapitány. – Az a buborék még kicsit zordabb is volt, ráadásul ki sem mozdultunk a Császár uszodából. Most legalább busszal járunk az edzésekre, ami megtöri a monotonitást. Nyilván az sem egy népünnepély, de ez még mindig nem olyan hosszú időszak, mint az előző három hét, amit egyébként nagyon jól bírtunk. Ezúttal sem unatkozunk, elméletben és gyakorlatban is van mit dolgoznunk, a lányok pedig elfoglalják magukat az egyébként nem túl bőséges szabadidőben. Tökéletesen fel tudunk készülni a buborékunkban, annyit edzünk, amennyit akarunk, így jó erőállapotban vagyunk. Ilyen értelemben a buborék nem lehet kifogás semmire.”

Az olimpiai kvalifikációs tornára ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a férfi világliga Debrecenben megrendezett kontinentális nyolcas döntőjére is vonatkoztak. Ennek értelmében tizenöt játékost lehet nevezni, de közülük csupán tizenhárman kerülhetnek be a meccskeretbe. A két tartalékot kizárólag koronavírusos megbetegedés esetén lehet becserélni. Az olasz törvények azt is előírják, hogy csak 48 óránál nem régebbi negatív teszteredmény birtokában lehet belépni az országba, így a női válogatottat szombaton is tesztelik, ennek eredménye után jelöli ki Bíró Attila a tizenöt utazó játékost. A csapat vasárnap reggel busszal indul el Triesztbe.

„Már a hét elején is kijelölhettem volna a tizenötös keretet, de ez most felelőtlenség lett volna, így csak az utolsó pillanatban nevezem meg az utazó játékosokat, amikor visszajöttek az eredmények – mondta a kapitány. – Triesztben egyből a tesztelési pontra megyünk, utána foglaljuk el a szállásunkat. Bízunk benne, hogy Olaszországban is minden rendben megy majd.”

Ehhez mi is csak csatlakozni tudunk.

DOBOGÓS KAPITÁNY
Mint ismeretes, Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya harmadik lett az Év edzője szavazáson a labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi és a Ferencváros labdarúgócsapatát vezető Szerhij Rebrov mögött.
„Már a tízes listán is nagyon jelentős szakmai tudással rendelkező edzők szerepeltek, így megtiszteltetés, hogy helyet kaptam a végső három jelölt között – mondta a válogatottat tavaly Európa-bajnoki győzelemig vezető Märcz Tamás. – A győztes Marco Rossi jó barátom, így az eredményhirdetés után gratuláltam neki, nagyszerű munkát végzett a labdarúgó-válogatottal, és megérdemelten kapta az elismerést. A szavazást ezzel együtt játéknak fogtam fel, amelynek igazából csak győztesei vannak, vesztesei nincsenek, de hozzáteszem, nálam a saját csapatom volt a legjobb a múlt évben.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik