Úszás: Kárpáti Máté mit sem lassult

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.24. 09:04
null
Akár az ismétlés ifjú nagymesterének is minősíthetnénk Kárpáti Mátét, aki 2023-hoz hasonlatosan korosztályának leghosszabbik számában (7500 méter) és 1500-on is nyert a március eleji medencés hosszútávúszó országos bajnokságon.

Tavaly tizenöt évesen ötezer és ezerötszáz, most a hónap elején a tizenhat esztendősek legjobbjaként

hétezer-ötszáz méteren és másfél kilométeren érdemelte ki a bajnoki aranyat a medencés hosszútávúszó ob-n Kárpáti Máté, az UTE kiválósága. 

A duplázó tehetségről érthetően mondott dicsérő szavakat mestere, Magyarovits Zoltán is, aki idehaza vezényli a lilák szakosztályának utánpótláskorú derékhadát, miközben Máté a korosztályos válogatottal éppen külföldi edzőtáborban gyűjti az erőt és az ebben őt segítő kilométereket.

Beszélgetésünk azzal indult, hogy felidéztük: a múlt év szeptemberében a Kárpáti család roppant tehetséges sarja valósággal berobbant a nemzetközi elitbe, amikor a korosztályos nyílt vízi Európa-bajnokságon - igazi szenzációval szolgálva - világversenyes újonc létére elképesztően nagy fölénnyel nyert öt kilométeren a legifjabbak között.

A korfui Eb tán legváratlanabb magyar aranyát érdemelte ki, hogy aztán 2024-ben hazai vizeken ott folytassa, ahol tavaly abbahagyta... Vagyis töretlen a fejlődése,

,

amit az idei veszprémi nyílt vízi ob-n begyűjtött két elsőségével újfent fényesen igazolt.

„Így igaz – értett a minősítéssel egyet Magyarovits Zoltán. –

Akkor hát igazán ráfért a pihenés decemberben.

„Év végén adtam neki két hét pihenőt, merthogy a nyarat is végigdolgozta. Aztán visszajött, elkezdtük újból az edzéseket, közben azonban eltörte a kezét... Hogy miképpen? Játékos edzésünk volt, amelynek a végén vízilabdáztunk, és akkor a labda elvitte az ujját. Így fordultunk rá az idei évre, de január közepétől már tudott ismét rendesen edzeni. Egy korosztállyal feljebb lépett, immár a 16-17 évesek, az egy évvel nagyobbak között versenyez, és hát nagyon örültünk, hogy medencében ezzel együtt nyerte most a hét és fél kilométert meg az ezerötszázat egyaránt."

Hogy mit jelentett, mit ígér mindez az edző számára?

„Hét és fél kilométeren éppenséggel nincs, nem volt összehasonlítási alapunk, hiszen

Úgy gondolom, hogy még több is volt benne, lehet, hogy ott már a másnapi ezerötszázra gondolt, mert azért egymás után két nap leúszni két ilyen távot, azért nagyon megterhelő. Úgyhogy szerintem a hét és fél kilométer nem volt teljesen kiúszva, ezerötszázon pedig rekord plusz hét másodpercet ment, ami így, március elején abszolút megfelelő teljesítmény, különösen úgy, hogy első nap még ezt a hosszút úszta...”

Feladatok persze jócskán akadnak a folytatásban is, lévén Máté nemcsak nyílt vízi, hanem medencés úszó is, és ott sem akármilyen...

„Most három hétig Tenerifén van kollégámmal, Szántó Istvánnal, március végén térnek haza, s

A programja: várhatóan négyszáztól felfelé a gyorsokon, tehát 400 mellett 800-on és 1500-on biztosan indul, és mellette ő a 400 vegyest is nagyon szereti, úgyhogy azt gondolom, ott is képes ifi Eb-szintet teljesíteni. Meglátjuk. Kisebb gondot okoz, hogy a medencés ob után egy héttel lesz a nyílt vízi ifi Eb is, a kettő pedig együtt nem működik, úgyhogy valószínűleg a nyílt vizet választjuk.”

(Kiemelt képünkön: Kárpáti Máté Forrás: European Aquatics)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik