Kézi: utolsó korosztályos világversenyére készül a női juniorcsapat

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 09:04
null
Az utóbbi évek korosztályos világversenyein sikert sikerre halmozott a női junior kézilabda-válogatott, amely a nyáron az utolsó utánpótlás-eseményén vesz részt. A nagy kérdés: az együttes tagjai közül hányan tudnak beépülni a jövőben a felnőttválogatottba?

Három korosztályos világversenyen szerepelt idáig a 2004-es és 2005-ös születésű játékosok alkotta junior női kézilabda-válogatott, amelynek játékosai igazán büszkék lehetnek az eredményeikre.

Az együttes 2021-ben Montenegróban ifjúsági Európa-bajnokságon debütált, és győzött hibátlan teljesítménnyel: az akkor még Bohus Beáta szövetségi edző által vezetett fiataloknak nem akadt komoly kihívójuk, a legszorosabb meccset a németek elleni döntő hozta, de azt is hat góllal nyerték meg a magyar lányok. Egy évvel később – még mindig ifiként – világbajnokság következett: Észak-Macedóniában is jól kezdett a csapat, az elődöntőig minden meccsét megnyerte, a későbbi győztes Dél-Korea ellen aztán egy góllal kikapott. Így „csak” a bronzéremért játszhatott, majd a hollandok legyőzésével megszerezte a harmadik helyet. A vb után a csapat fellépett a juniorkorosztályba, az irányítását pedig átvette a DVSC NB I-es gárdáját is vezető Szilágyi Zoltán. Vele tavaly nyáron újra Eb-n szerepelt a csapat, amit – a két évvel korábbihoz hasonlóan – százszázalékos produkcióval nyert meg. Ilyen előzmények után természetesen kijelenthető: a társaság jó eséllyel fut neki az utolsó utánpótlás-eseményének, az idei junior-világbajnokságnak. A formára nem lehet panasz, a múlt évben – a felkészülési mérkőzéseket is számítva – veretlenül zárt az együttes, amely nemrégiben, az első idei összetartása végén hazai pályán nyert három győzelemmel tornát a németek, a franciák és a dánok előtt.

„Ezek a meccsek jól szolgálják a felkészülésünket, a közelmúlt egyik legrangosabb tornáján vettünk részt. A csapat gerince már kialakult az elmúlt években, ezzel együtt igyekszünk minél több játékost figyelni, és újaknak is lehetőséget adni az edzőtáborok alkalmával. Ez most sem volt másképp” – mondja Szilágyi, aki legutóbb három újoncot „nézett meg”, köztük a még ifjúsági korú Keceli-Mészáros Renátát.

A fiatal behívása nem volt véletlen, ugyanis könnyen lehet, hogy a poszttársát, az ifi vb-n a legjobb irányítónak, a junior Eb-n pedig MVP-nek megválasztott Simon Petrát kell majd helyettesítenie, hiszen ő az elmúlt hónapokban már a felnőttválogatottban bizonyított. Ha pedig a magyarok az áprilisi, hazai rendezésű olimpiai selejtezőn kiharcolják a párizsi részvételt, akkor az FTC játékosa jó eséllyel az ötkarikás játékokra készülhet a junior-vb helyett.

Simon Petra lehet, hogy „olimpiai igazolással” hagyja ki a nyári junior-vb-t Forrás: MKSZ

Az észak-macedóniai korosztályos világbajnokság persze már ott motoszkál a stábtagok és a játékosok fejében.

„Elég sűrű ez az időszak, a DVSC-vel ezekben a napokban a BL egyenes kieséses szakaszában játszunk, a bajnokságban is fontos mérkőzések várnak ránk, ettől függetlenül

Pláne akkor, amikor válogatott-összetartáson veszünk részt. A nemzeti csapat bő keretét hétről hétre figyelem, ha tehetem, meg is nézem a lányok bajnokijait. Foglalkoztat, hogyan lehetne a leghatékonyabban működő keretet összeállítani, milyen stílust, játékrendszert képviseljünk majd.”

Kíváncsiak voltunk arra, Szilágyi szerint mi a titka a csapat sikerszériájának.

„A kollégáimmal már második éve dolgozunk együtt a lányokkal, sikerült őket jól megismernünk. Ami nekem rendkívül szimpatikus: a keret állandó magja nagyon összetartó, jó barátságban vannak egymással a lányok, ha pedig újonc érkezik közéjük, befogadóak. Nem kérdés, hogy ez a siker egyik titka. A másik, hogy

Nem csoda, hogy a játékosok szinte mind odaértek már az NB I-be, és fiatal koruk ellenére nem csupán kiegészítő szerep hárul rájuk. A harmadik tényező alighanem az, hogy – miként a tavalyi Eb-n is megmutattuk – a nehéz helyzetekben sem törünk meg, fel tudunk állni azokból. Ez a mentális erő bizonyítéka.”

A legnehezebb lépcsőfok azonban a vb után következik majd, a játékosok célja ugyanis az, hogy előbb-utóbb bekerüljenek a felnőttválogatottba.

Kulcskérdés, hogy a következő időszakban klubszinten hogyan alakul a pályafutásuk, mennyi és milyen minőségű feladatot kapnak.

Ami biztos: azoknak, akik folyamatosan epizódszereplők csupán a klubjukban, jóval nehezebb bejárniuk az eredményes folytatáshoz szükséges utat.”

(Kiemelt képünkön: a Szilágyi Zoltán (középen) vezette csapat tavaly junior Eb-aranynak örülhetett Forrás: MKSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik