Síkrossz: Szeghalmi Fanni megcélozta a 2026-os olimpiát

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 20:33
null
Az alpesi szakágról a síkrosszra váltó Szeghalmi Fanni megmutatta az ifjúsági téli olimpián, hogy érdemes vele számolni a jövőben.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók és az aranyérmet szerző 3x3-as leány jégkorong-válogatott mellett egyetlen magyar indulónak sikerült top 10-es eredményt elérnie az ifjúsági téli olimpiai játékokon, Dél-Koreában.

A januári multisporteseményen a síkrosszos Szeghalmi Fanni tizedikként végzett a versenyszámban

– pedig még nincs túl nagy tapasztalata a sportágban, hiszen az alpesiről váltott nemrégiben a freestyle szakághoz tartozó „rokonra”.

„Háromévesen álltam először sílécen, a sportág pedig hamar megfogott; az elejétől kezdve különlegesnek gondoltam a síelést, nem hasonlít a többi sporthoz, a csúszást az első pillanattól érdekesnek tartottam – emlékszik vissza a 17 éves lány. – Majd szép lassan ez kinőtte magát, beírattak a Freeride Clubba, versenycsoportba kerültem, és azóta is az egyesületet erősítem. Elég sokat kell emiatt külföldre utaznom, nyáron is kint vagyok a gleccsereken; a legtöbbet Ausztriában készülök, de például Olaszországban is gyakran felcsatolok. Az ingázás miatt magántanuló vagyok, mivel a szezon közben általában két hetet külföldön töltök, egyet pedig itthon.

Szeghalmi Fanni tizedik lett az ifjúsági olimpián Forrás: IOC/Gaspar Nobrega

Időközben viszont elkezdett a már emlegetett síkrossz felé húzni a szíve, majd megtörtént az átállás.

„Meglepő lehet, de szerintem nem hasonlít túl sok mindenben a két szakág egymáshoz. A krosszal egy éve kezdtem el foglalkozni, egy grúziai tanfolyamon került közel hozzám – nagyon megtetszett, az edző pedig azt tanácsolta, próbáljam ki magamat élesben is.

Már az első versenyeimen is jó pontokat értem el, ez pedig plusz lökést adott nekem.

Lesiklótartásban haladunk lefelé a pályán, de az alpesihez képest jóval komolyabb ugratókkal találkozunk, ráadásul egyszerre négyen rajtolunk, majd jönnek az akadályok, közben pedig előzgetjük egymást. Minimális lökdösődéssel is számolni kell, ami szintén nehezíti a dolgunkat. A szakág egyébként egyáltalán nem terjedt még el itthon, kevesen ismerik, tudtommal más nem is foglalkozik ezzel ennyit, mint én.

Gyönyörű időben versenyeztem Olaszországban, erős ellenfelekkel szemben, sokat tanultam kint. A dél-koreai esemény viszont olyan volt, mint egy kis olimpia – kiváló volt a hangulat, a pálya, örök élmény marad. Konkrét célt nem állítottam magam elé, szerettem volna kihozni magamból a maximumot. Örülök a tizedik helynek, de bízom benne, hogy a folytatásban ennél csak jobb eredményeim lesznek.

Hosszútávon a legnagyobb célom az olimpia, bízom benne, hogy már a 2026-osra ki tudok jutni!”

(Kiemelt képünkön: Szeghalmi Fanni Forrás: Magyar Síszövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik