Verrasztó Dávid kicsit úgy érzi, az árral szemben úszik

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.09.19. 12:24
null
Ha minden igaz, Verrasztó Dávid tizenöt év múlva is úszni fog… (Fotó: Kovács Anikó)
Nem mindig érti, hogy a magyar úszósportban mi és miért történik úgy ahogy, de az úszást imádja, és nemcsak az olimpiáig tervez: Verrasztó Dávid hosszú évekig folytatná pályafutását.

 

– Az Európa-bajnokság után egy hónappal 4:13.44? Ezt hogy csinálta?
– Tudtam, hogy jót fogok úszni Dohában – jelentette ki határozottan Verrasztó Dávid, aki a hétvégén vk-viadalon nyert 400 vegyesen.

– De miből? Előtte, a kazanyi világkupaversenyen 4:20.68-at úszott.
– Feleslegesen nem fogok erősen úszni, ott meg 4:24-et úszott a mögöttem jövő – megnéztem, ki mire lesz képes. Ilyen egyszerű.

– Háromszoros Európa-bajnok, sorozatban nyerte meg a négyszáz vegyest 2014 óta. Az első győzelme után sokáig ismételgették azt a bizonyos mondatát...
– Hogy sz...rt sem ér az Európa-bajnoki cím? Tartom most is, a harmadik után is.

– Nem érzi úgy, hogy megbecsülik?
– Ó, dehogynem! Az emberek nagyon is megbecsülnek, elismerik a teljesítményemet.

„MÁSKÉNT JÖN LE AZ USZODÁBA”
MOLNÁR Ákos, Verrasztó Dávid edzője: Dávid tele van motivációval – most már. Az elmúlt hónapok nehezebbek voltak ebben a tekintetben, hiszen tudta, hogy papíron jobb az ellenfeleinél, és azt is, hogy a japánokkal és az amerikaikkal nem találkozik az Európa-bajnokságon, márpedig ő nagyon szereti, ha megméretheti magát velük. Amióta hazajöttünk az Eb-ről, másként jön le az uszodába, a motivációja, a bizonyítási vágya miatt, és azért, mert jövőre világbajnokságot rendeznek – nem is számítok további problémákra.

– A magyar úszósport nem ismeri el?
– Még csak ezzel sincs gond, hiszen elismernek, mégsem jutunk egyről a kettőre. Most már ezt ki kell mondanom! Sokáig tartottam a számat, de elfáradtam, egyszerűen nem értem, miért kell könyörögnöm sokszor...

– Most pénzről beszél?
– Ugyan, dehogy!

– A klubjában, az FTC-ben vannak gondok?
– Nem. Sok ígéretet kaptam az elmúlt időszakban, aztán mégsem történt semmi.

– Valamit mondjon, hogy értsük is...
– Mindenki értse úgy, ahogy akarja, azok is, akiknek szól a megjegyzésem. Szeretem az úszást, nekem ez az életem, a csapatomért, a családomért a végsőkig küzdök, de úgy nehéz, hogy azt érzem, nem ér semmit a szavam... Az úszótársaim elfogadnak, bárki véleményét meghallgatom, sőt, el is tudom fogadni. Nem szoktam csak a saját igazamat hajtogatni, hajlandó vagyok egyetérteni is a közös cél érdekében, ám igenis bosszant, amikor valójában nem is az úszásról beszélgetünk, vagy, mondjuk, a pályákért megy a veszekedés.

– Úgy érzi, az árral szemben úszik?
– Kicsit igen. Úgy pedig még inkább, hogy a legutóbbi botrány kapcsán is csak én nyitottam ki a számat. Én vagyok az, aki kiállok a szakmai vezetőség mellett, jó lenne, ha nem csak olyankor kellenék, amikor valakinek meg kell szólalnia.

– Az elmúlt néhány évben mindig volt valami botrány a magyar úszósportban...
– Hogy én mennyire szeretném, ha végre az úszásról szólna az úszás!

– Bosszúsnak tűnik, majdhogynem elkeseredettnek, hogyan tud így dolgozni, mi viszi előrébb?
– Bármi is történik körülöttem, vannak céljaim. Ez a munkám, ezt csinálom húsz éve, én elvégzem, amit megígértem... Hallottam, sokan féltettek a glasgow-i Európa-bajnokságon is, de legfeljebb attól kellett, hogy két hónapig leálltam a tavalyi világbajnokság után. Onnan azért nem volt könnyű visszatérni, és nem azért, mert harmincéves vagyok, hanem azért, mert sok mindenhez idő kell – két hónapig pihentem, nem csináltam semmit, ám megmondtam, hogy Glasgow-ban képes vagyok 4:10-es időre. Képes is voltam. Ez messze a legjobb időeredmény, amelyet Európa-bajnokságon úsztam, a világranglista negyedik helyét jelenti, nem hiszem, hogy emiatt szégyenkeznem kellene... Lassan elismerhetnék már, hogy edzőmmel, Molnár Ákossal nem csináljuk olyan rosszul a dolgunkat.

– Nem ismerik el?
– Bizonyítanunk kell, bizonyítani akarunk a jövőben is, úgy látszik, az elmúlt három év eredményei nem elegendőek.

– Vagyis Tokióig biztosan kitart?
– Addig is és utána is itt leszek! Biztos, hogy folytatom utána is.

– Fizikailag lehet ezt harmincon felül is sokáig bírni?
– Miért ne lehetne? Hány tizennyolc évest lát 4:10-et úszni körülöttem? Én egyet sem. Lehet, hogy öreg vagyok, itt vagyok már húsz éve, de még itt leszek tizenötig!

– Ennyire szereti az úszást?
– Nagyon! Egyáltalán nem fárasztó reggelente felkelnem és elindulnom az edzésre. Délutánonként már nehezebb, néha azon agyalok, vajon hogyan úszhatnám meg az edzést, de aztán persze legtöbbször ott vagyok az uszodában – bár van olyan, amikor kevésbé megy ilyenkor...

– Hogyan viseli az edzője, ha nyűgösebb a kelleténél?
– Mi mindent együtt kezdtünk. Feküdtünk az ágyainkban a mindkettőnk számára rosszul sikerült londoni olimpián a faluban, és már akkor tudtuk, valamin változtatnunk kell. Ám volt elképzelésünk, és meg is valósítottuk: valahogy mégiscsak kijött belőlem egy 4:07-es eredmény négyszáz vegyesen... Ákos irányít, de én is elmondom a véleményemet. Veszekedni nem szoktunk, inkább csak duzzogni. Ő a nyugodtabb, én a hevesebb, ha kívülről néha veszekedésnek is néz ki a beszélgetésünk, valójában nem az, mert ugyanazt mondjuk mind a ketten. De persze megtörténik az is, hogy elbeszélünk egymás mellett.

– Nem mindig lehet könnyű önnel.
– Ó, ezt tudom, nehéz eset vagyok. De mindig azért veszekszem, hogy valami jobb legyen! Nem fogom nézni, hogy három évig sz...rt csináljunk. Volt már ilyenben részem, mindig azt mondták, várjak meg bízzak, aztán semmi sem változott, és jobb sem lett. Az elmúlt három év bizonyítja, hogy mi tényleg jók vagyunk – kivéve, persze, a riói olimpiát, mert ott megtörtem, nulla voltam, viszont a többi versenyen bizonyítottam. Sőt, bizonyítottunk – ketten, együtt!

VÍZ ÉS JÉG
Liu Shaolin Sándor egyike lesz azoknak a sportolóknak, akik bár nem úszók, mégis rajtkőre lépnek október 4-én a Duna Arénában, és kétszer huszonöt métert tempóznak Eric „az angolna” Moussambani mellett, illetve ellen. Az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó kiváló mentorokat választott a felkészüléshez, hiszen Verrasztó Evelynnel és Dáviddal vette fel a kapcsolatot – a napokban közös edzést tervez a három sportoló.
„Jóban vagyunk, és bár nem kürtöltem világgá, Shaolin tudja, mit mondtam neki a pjongcsangi olimpia előtt. Szeretettel várjuk az uszodában is” – mondta Verrasztó Dávid.
„Nemcsak írt, hanem a repülőtéren még össze is futottunk Dáviddal – emlékezett vissza Liu Shaolin. – Ellátott jó tanácsokkal, és folyamatosan éreztem, bízik bennem és bennünk. Azt mondta, képesek vagyunk nyerni!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik