Junior úszó-vb: Zombori Gábor félelmetes úszással világbajnok!

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2019.08.20. 17:42
Zombori Gábor férfi 400 méter gyorson aranyérmet nyert a Duna Arénában, a 7. junior úszó-világbajnokság első napján. A nőknél 400 vegyesen Szabó-Feltóthy Eszter negyedikként csapott célba, Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik lett.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Török Attila)

Zombori Gábor, a Budafóka XXII. SE versenyzője a legjobb idővel (3:46.97), junior-világbajnoki csúccsal jutott be a szám kedd délutáni döntőjébe, ahol a négyes pályáról rajtolva, ötven méter után világbajnoki csúcsrészidőn belül elsőként fordult. Zombori 150 méternél is tartotta még az időt, 200 méternél mintegy hét tizedmásodperc volt az előnye a mögötte úszó riválisával szemben.

Ötvennel a vége előtt mintegy négy tized volt az előnye Zomborinak, aki nagy hajrában visszaverte ausztrál ellenfele támadását, és félelmetes idővel, 3:46.06-tal – mintegy kilenc tizeddel megjavítva a világbajnoki csúcsot – megnyerte a finálét.

Zombori nem mellesleg megúszta az olimpiai A-szintet is!

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 2019, BUDAPEST (DUNA ARÉNA)
1. Zombori Gábor (magyar) 3:46.06

2. Thomas Neill (ausztrál) 3:46.27
3. Alekszandr Jegorov (orosz) 3:47.36

„Hát ezt én se nagyon tudom, hogyan jött össze. Nem készültünk erre a versenyszámra, inkább a 200-ra koncentráltunk, de úgy látszik, ez az edzésterv meg az idők, amiket edzésen úsztam, elég jónak bizonyultak a 400-as számra is” – idézi Zombori Gábort a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldala.

„Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, ahogyan azt sem, hogy döntőbe jutok, mert csupán a tizenötödik időm volt a mezőnyben. De sikerült, ennek nagyon örülök, és már alig várom a holnapi kétszáz gyorsat. Egyszerűen fenomenális volt, amikor meghallottam a közönség hangját. Nem tudom, milyen lehetett a felnőtt-vébén, de itt is nagyon jó érzés volt.”

A nőknél 50 méter mellen Békési Eszter 32.17-et úszott az elődöntőben, amivel a 13. helyen végzett, ezzel nem jutott be a szám döntőjébe.

Női 400 vegyesen két magyar volt érdekelt: Mihályvári-Farkas Viktória (Ferencváros), illetve Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) – Szabó-Feltóthy 200 méter után vezetett, Mihályvári-Farkas volt a második, 300 méter után viszont Szabó-Feltóthy elfáradt, s ötven méterrel a vége előtt már a harmadik helyen fordult.

A számban spanyol aranyérem született, Szabó-Feltóthy Eszter negyedikként csapott célba (4:40.48), Mihályvári-Farkas Viktória (4:44.25) pedig a hatodik lett. Szabó-Feltóthy egyébként mintegy tíz másodpercet javított egyéni legjobb idején.

Böhm Sebestyén 100 méter mellen az első elődöntőben 1:02.50-nel a hetedik lett, összesítésben ez a 14. helyre volt elég, amivel nem jutott be a fináléba.

A férfiaknál a 4x100 méteres gyorsváltó döntőjében érdekelt volt a magyar csapat is. A Szabados Bence, Pap Bálint, Ulrich Botond, Jászó Ádám négyes 3:23.55-tel a nyolcadik helyen jutott be a fináléba, amelyben 3:22.85-ös idővel a 8. helyen végzett.

A napot a női 4x200-as gyorsdöntő zárta: a Nagy Réka, Hatházi Dóra, Szőke Zita, Gál Kincső összetételű négyes 8:08.33-as idővel a hetedik helyen ért célba, a kizárt orosz együttes előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik