Rasovszky Kristóf a királykategória új királya – hangulatjelentés Dohából

Csurka Gergely (Doha)Csurka Gergely (Doha)
Vágólapra másolva!
2024.02.05. 12:24
2.4 másodperces előnnyel ért célba a Balaton ÚK Veszprém úszója vasárnap Dohában (Fotó: MTI/Derencsényi István)
Megannyi, világversenyről hozott ezüstérem után révbe ért Rasovszky Kristóf: a királykategóriának számító olimpiai távon, 10 km-en első magyarként szerzett világbajnoki címet. A történelemírásba becsatlakozott Betlehem Dávid is: hatodik helyének köszönhetően immár biztos, hogy első ízben indulhat két magyar férfi úszó a maratoni távon az olimpián.

ILYEN SEM VOLT MÉG.

Szokolai László lopva beült a világszövetség magyar fotósai mellé, közvetlenül a dobogó elé, ők meg gyorsan mellé pakoltak egy nagyobb teleobjektívet, mintha az övé lenne, nehogy bárki elküldje az edzőt – mindezt azért, hogy közvetlen közelről vehesse fel telefonjával tanítványa, Rasovszky Kristóf eredményhirdetését.

Miután meglett minden, arany a nyakban, integetés, Himnusz, majd az érmesek elballagtak a sajtótájékoztatóra, Szokolai László felállt, és… És elkezdtek csorogni a könnyei.

Ilyen még tényleg nem volt.

A nyílt vizesek kemény fickók.

Az edzőik nemkülönben.

MINTHA ELZÁRTÁK VOLNA A CSAPOT 2019 UTÁN...

Szokolai mester ráadásul nem bír nem acélos lenni, elvégre naponta hét órát tölt Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid társaságában – amit az elmúlt fél évben még Sárkány Zalán is „súlyosbított”… –, és őket a leginkább embert próbáló viadalokra kell felkészítenie.

Ez nem a medencés úszás labortisztasága (két fal, két kötél, 27 fok, csak rajtad múlik) – hol szélben, hol hullámverésben, hol sima vízben, hol forróságban, hol csontig hatoló hidegben kell végigtempózni tízezer métert. Ellenfelekkel, akiktől nem véd senki, és muszáj megtanulnod a túlélési technikákat, hogy ne kerülj legalulra egy fordulónál.

Ebben a világban nem lehet elérzékenyülni.

Kivéve, ha a versenyződ 26 évesen felér a világ tetejére.

Bár inkább trónra lépés volt ez: Rasovszky Kristóf a királykategória királyává koronáztatott, miután pályafutása során először nyerte meg a 10 kilométert egy klasszikus világversenyen. Világkupa-viadalon sokszor győzött már.

Akadt Európa-kupa-sorozat, amelyen ötből ötször lett első (még 2018-ban).

Olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon viszont eddig a 10 km sehogy sem jött össze. Mármint az arany, hiszen ezüst jutott Tokióban (2021), Fukuokában (2023), Glasgow-ban (2018), vb-aranyat is sikerült nyernie 2019-ben, Eb-n egy évvel korábban, ám akkor 5 km-en lett első (Glasgow-ban még 25-ön is).

A 10 km azonban más.

Az „a verseny”.

A verseny, amelyre mindenki gyúr. Az olimpiai táv.

Itt, Dohában ráadásul mindenki extrán pörgött, elvégre a párizsi kvótákat lehetett megszerezni.

Mindehhez vegyük hozzá, hogy Kristóf a Covid-járvány után elkezdett küszködni.

2019-ig szórta a győzelmeket a már említett Ek-viadalokon, akadt olyan évad, hogy négy aranyérmet nyert világkupafutamokon, ám a 2019. augusztus 3-án, a kanadai Lac-Méganticben aratott sikere után mintha elzárták volna a csapot.

Ha 2020-at kivesszük, akkor is: további két és fél évig valami és valaki mindig ott állt az útban.

MAGASLATI EDZŐTÁBORBAN „HANGOLTAK” A VB-RE

Tavaly márciusban behúzott Eilatban egy Ek-elsőséget, majd májusban Golfo Aranciban jött végre egy vk-diadal is.

Fukuokában örültünk a vb-ezüstnek – első magyar vb-érem 10 km-en –, ő is, nagyon, mondván, élete addigi legjobb úszása volt, plusz meglett a kvóta.

És mégis…

Ott megint Florian Wellbrock nyert, elvégre langyos volt a víz és tükörsima.

Éppen úgy, mint Tokióban.

Ez a németek medencés 1500-asának a kedvenc terepe.

Ehhez próbált mindenki Rasója jó képet vágni – sokadszor is.

Miközben magában feltehette a kérdést: ha élete formájában sem sikerül az arany, 26 évesen fog-e menni valaha is?

Szokolai mester mindenesetre gondolt egy merészet: a szokásos thaiföldi meleg vízi edzőtábor helyett felment fiaival Livignóba, magaslatra.

„Ennyi tésztát és pizzát én még az életemben nem ettem” – vigyorgott utóbb Kristóf (az itt történtek fényében senki se merjen holmi mexikói asszociációkkal jönni!), edzője pedig azt fejtegette már a vb-rajt előtt, hogy tökéletesen sikerült a felkészülés.

„Igaz, ez nem csúcsforma, mert az olimpia a legfontosabb, de én azt mondtam, ezt a februári világbajnokságot csináljuk meg lendületből” – mondta Szokolai László.

Nos, lendület – az volt.

Már reggel látszott, itt ma igazi nyílt vízi verseny lesz: szélben, hullámokban, húszfokos vízben.

A SZEMBESZÉL SEM JELENTETT AKADÁLYT „RASÓNAK”

Nem véletlen, hogy a címvédő, olimpiai bajnok Wellbrock a harmadik kör után elkészült az erejével: gyönyörű, tökéletes technikája ilyen körülmények között messze nem olyan hatékony, mint „medencés” viszonyok közepette.

Ez Rasovszky Kristóf terepe – ő pedig nagyon ráérzett a ritmusra. Körülötte folyvást cserélődtek az élen haladók (már amikor nem ő vezetett…), ő azonban nem szakadt le.

Aztán amikor igazából fel kellett bőgniük a motoroknak, Kristóf úgy lépett el a többiektől, ami elképesztően ritka manapság.

Míg ellenfelei egymással szkandereztek, ő kivágott balra, tíz méteren adott nekik hármat, a célegyenesben pedig erre már nem volt válaszuk.

Nem is lehetett.

Elképesztő erő áradt Rasovszky minden egyes karcsapásából, ahogy vágta át magát a zúgó szembeszél által generált hullámokon. Riválisai inkább küszködtek, az elemekkel, egymással – miközben ő tökéletesen uralta a helyzetet, és végül 2.4 másodperces előnnyel ért a célba, ez a 10 km célfotós-befröccsenős hajráit tekintve kivételes fölény.

Mondhatnánk, ennyi járt neki. Ez azonban nem holmi felajánlás volt – ezt az aranyérmet ő vette el, szerezte meg.

Határozott mozdulatokkal.

Utána pedig arról beszélt, messze még a csúcsforma, az majd Párizsra kell, addig igyekszik mindent tökéletesíteni, és akkor újra nyerhet talán egy érmet.

Tény, most már van mire szerénynek lenni.

„Mentem, és tettem a dolgomat”
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

– Nincs tökéletes verseny, mégis van: ez a vasárnapi tíz kilométer legalábbis nagyon közel volt a tökéleteshez.
– Lehet. Érdekes, közben eszembe jutott, hogy az elmúlt években nemigen volt olyan nagyobb futam, amelyen ne Florian Wellbrock vezetett volna, ezúttal viszont szinte végig én mentem elöl, és azt éreztem, van energiám, tudok menni, nem fogyasztom el magam a hajrára.

– Bár ez úgymond csak „eggyel” jobb, mint az eddigi ezüstérmek, ég és földnek tűnt mondjuk a tavalyi vébéhez képest is. Egyetért?
– Fukuokában az ezüst után azt mondtam, életem legjobb úszása volt – viszont a körülményeket nehéz összehasonlítani. Ami Tokióban volt és tavaly, vagyis a meleg, a sima víz, az kevésbé kedvezett nekem. Itt húszfokos víz várt, szél és hullámok, minden, amit én szeretek, így csak az munkált bennem: ezen a napon engem senki és semmi sem zavarhat meg, úgyhogy mentem, és tettem a dolgomat.

– Nem tette túl magasra a lécet az olimpia előtt?
– Tartom, amit előtte mondtam: ez egy állomás, messze vagyok a csúcsformától, és az aranyérem ellenére is vallom, bőven van még ebben az úszásban, van még mit hozzátenni Párizsig. Ettől függetlenül nagyon elégedett vagyok, innentől már csak azon kell dolgozni, hogy minden hibát kijavítsunk, és tényleg tökéletes legyen minden az olimpián.

Vélemény
Fotó: Dömötör Csaba

Gellért Gábor, a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya: Ilyet azért nem mindennap látni, hogy valaki ennyire uraljon egy ilyen versenyt. Kristóf minden körben pontosan azt csinálta, amit kellett, mindig ott volt, ahol akart és kellett lennie. Vezetett, visszaállt, vezetett, visszaállt, tökéletes érzékkel, energiabeosztással. Ez a tapasztalat és a felkészültség. Zseni, igazi zseni.

 

Hét tizeddel maradt el a dobogótól Betlehem Dávid
Fotó: MTI/Derencsényi István

Iszonyatos düh feszítette Betlehem Dávidot. Hatodik hely ide, olimpiai kvóta oda, az ifjabbik veszprémi centikre volt élete első egyéni világversenyes érmétől. Mivel jó erőbeosztással haladt, kitűnő hajrát nyitott, már-már harmadiknak látszott, ám nem tudta megtartani a „kilövési” sebességet. És amikor azt hihette 7-8 méterrel a cél előtt, hogy minimum harmadikként ér be, akkor a hátulról érkezők a lábán átúszva úgy lefékezték, hogy végül célfotóval a hatodik helyre sorolódott. Hivatalosan 0.7 másodpercre a harmadiktól…

„Nem tudok mit mondani, megcsináltam mindent az edzéseken, valahogy mégsem jött ez ki most sem – mondta dúlva-fúlva. – Megpróbáltam mindent, úgy érzem, jól helyezkedtem. A végén ott voltam, az angol srácot már megelőztem, erre hátulról rám úsztak. Talán mehettem volna többet előre, de én nem akartam annyira elöl menni, mint Kristóf. Mindenki azzal vigasztal, majd tanulok ebből is, de nekem ebből már kicsit elegem van, hogy mindig csak tanuljak, most már leeshetne nekem is egy érem. Remélem, Párizsban összejön végre, hogy ketten állunk a dobogón. Ez a vágyunk mindig, eddig egy országos bajnokságon sikerült, most már nagyon jó lenne nagy versenyen is.”

 

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
NYÍLTVÍZI ÚSZÁS
10 KM, FÉRFIAK
1. Rasovszky 1:48:21.2 2. Olivier (francia) 1:48:23.60 3. Pardoe (brit) 1:48:29.20 …6. Betlehem 1:48:29.90

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik