Úszás: Figyeljenek Sárkány Zalánra – Sós Csaba

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 10:01
null
Fotó: Kovács Péter
Mint megírtuk, kijelölték a magyar csapatot a december 5. és 10. között Bukarestben megtartandó rövid pályás úszó Európa-bajnokságra. Erről és a decemberi országos bajnokságról beszélgettünk Sós Csaba szövetségi kapitánnyal.

 

– A rövid pályás országos bajnokság záró napján a Magyar Úszószövetség elnöksége jóváhagyta a decemberi kontinensviadalra utazó csapatot – a kapitány olyan válogatottat vezényel Bukarestben, mint elképzelte?
Húsz úszónk indul a bukaresti Eb-n. Kicsit érdekes a csapat összeállítása, hiszen jövőre olimpiát rendeznek, december végén pedig Győrben cikluszáró versenyt, amelyen többen az A-szint megúszására készülnek, így közülük néhányan lemondták a kontinensviadalt, ezt teljes mértékben megértem és elfogadtam. Fiatal, ígéretes csapattal utazunk Bukarestbe – válaszolta Sós Csaba szövetségi kapitány.

– Az olimpia körül forog már minden, így, ebben az időszakban mi értelme van a rövid pályás versenyeknek?
A magyar úszók nemigen tudnak fordulni – azok tudnak, akik Amerikában tanultak, vagy jelenleg is ott készülnek. Az amerikai rendszerben sok-sok ilyen verseny van, mint ez az ob volt Debrecenben, nekünk meg csak egy van, illetve az Eb-vel kettő lesz.

Mi tetszett a kapitánynak a leginkább Debrecenben?
– Például a férfi ezerötszáz és kétszáz gyors, valamint a női négyszáz vegyes – az utóbbin az Eb-nél is erősebb mezőny volt. Láttam olyan úszókat, akiket idővel elő lehet húzni a kalapból.

Sárkány Zalánra gondol?
– Ő az egyik ilyen. Egyébként ő is tagja lehetne a bukaresti csapatnak, és sajnálom is, hogy kihagyja az Európa-bajnokságot, hiszen az az idő, amelyet Betlehem Dáviddal úsztak ezerötszáz gyorson, három másodperccel jobb, mint amivel érmeket szoktak nyerni az Eb-n. De ő is az olimpiai szintre fókuszál – végtelenül szimpatikus számomra, hogy nem viszi el a hév: az Eb-n berobbanhatott volna, helyette inkább dolgozik, hogy ott lehessen Párizsban. Jegyezze meg mindenki Sárkány Zalán nevét, sokat fogunk még hallani róla.

– Miért, mitől lett ő ilyen jó? Korábban is ott volt a korosztályos nyílt vízi válogatottban, aztán fél évet dolgozott Bob Bowmannel, majd június óta Szokolai László csapatában készül.
– Azt hiszik sokan, udvariasságból mondogatom, hogy nagyon jó edzőink vannak – Szokolai László is az. Három ilyen gyerek, mint Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Sárkány Zalán összejött Veszprémben, együtt edzenek, s ezzel éppen azt csinálják, mint Bowman, aki szintén a legjobbakat terelte egy helyre. A veszprémi műhely egyre izmosabb, ezek a srácok nem ellenségei egymásnak, csak a jót hozzák ki a másikból.

– Női vonalon viszont érezni némi hiányosságot – a kapitány hogyan látja?
– A riói olimpia után a miniszterelnök azt kérte, most már jöjjenek a férfiak – Tokióban fordult a kocka. Hullámzik ez az úszásban is: jelenleg nem a női úszóink az erősebbek, de majd azok lesznek. Köztük az egyik ilyen lehet Pádár Nikolett.

– Reális lehet Pádár célja, a bukaresti dobogó?
– Niki nagyon tehetséges lány, szépen járja a lépcsőfokokat. Edzője, Gellért Gábor rendkívül szigorú, jól dolgoznak együtt, és már most magasan jár Niki. Nem érzem túlzónak a várakozását.

– Van-e konkrét célja a bukaresti Európa-bajnokságra?
– Megértem, hogy sokakat érdekelnek ilyenkor a számok, más sportágak kapcsán én is mindig erre vagyok leginkább kíváncsi. Ezúttal viszont hadd álljak a másik oldalon: Bukarestben leginkább a versenyzőket figyelem, azt, hogy mit csinálnak az Európa-bajnokságon, hiszen azért az más műfaj, mint az ob.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB-CSAPAT
Férfiak
Holló Balázs
Jászó Ádám
Kovács Benedek
Márton Richárd
Nell Olivér
Németh Nándor
Szabó Szebasztián
Zombori Gábor
Nők
Flück Nóra
Jackl Vivien
Jakabos Zsuzsanna
Kapás Boglárka
Késely Ajna
Komoróczy Lora Fanni
Molnár Dóra
Nagy Napsugár
Pádár Nikolett
Senánszky Petra
Szabó-Feltóthy Eszter
Ugrai Panna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik