Tenisz: A hotelszobában is nehéz lenne Ruud ellen játszani – Marozsán Fábián

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.10.08. 20:09
null
Marozsán Fábián próbálja megélni, mi történt vele (Fotó: Getty Images)
Világranglista-91. játékosunk újabb nagyszerű mérkőzést hagyott maga mögött, már a 16 között jár Sanghajban, és úgy érzi, egyre jobban alkalmazkodik a kemény borításhoz.

 

– Mire Lajovics összeszedte magát, már majdnem elvesztette az első játszmát. Lehet, hogy kissé lebecsülte önt?
– Jó kérdés, nem gondolkodtam azon, jól mérte-e fel a helyzetét – felelte a Nemzeti Sport kérdésére az immár 24 éves Marozsán Fábián, aki a szerb Dusan Lajovics legyőzésével a 16 közé jutott a sanghaji kemény pályás mestertornán. – Elég jól kezdtem, magas szinten teniszeztem, gyors játékot produkáltam. Lehet, kicsit megleptem, majdnem hiba nélkül hoztam le az első 15-20 percet, ezért jutottam el hamar öt nulla, két szettlabdáig. Aztán „all-int” kezdett játszani, kockáztatott és bejött neki, ütött nyerőket és kicsivel jobban szervált, az új labdák segítettek neki – aztán nekem is, kiszerváltam a játszmát, ami megnyugtatott, önbizalmat adott. A második szettben rögtön elvettem az adogatását, ami kissé megtörte, nagyon fontos momentum volt. Végig tudtam vinni a breaket, bár volt két nagyon kemény szervagémem, amelyeket semmi harmincról nyertem meg, ha ez nem jött volna össze, talán másképp alakul a játszma és sokkal nehezebb lett volna megnyernem. Öt háromnál bátor ritörngémet játszottam, rátettem a nyomást Lajovicsra, ahogy beszéltük az edzőmmel, Balázs Gyurival. Összességében viszonylag jól játszottam, egyre komfortosabban mozgok ezen a kemény pályán. Nem volt nagy a tempó, több időm volt beleállni a labdákba, átgondolni az ütéseket, Rinderknech ellen például csapkodás ment, annyira gyorsan jöttek a labdák. Nagyon örülünk, hogy három mérkőzést is tudtam már itt nyerni.

– Gyakorlatilag semmi esélyt nem adott ellenfelének. Minek köszönhető, hogy szinte végig egyenletes szintet tudott hozni?
– Próbálom tartani a játékomat, figyelni. Van, hogy egyik héten jól megy, a másikon annyira nem, most eddig meccsről meccsre fejlődtem, a mozgásom dinamikusabb lett, kezdek alkalmazkodni a kemény borításhoz, bízom benne, hogy mindez megmarad, és tovább tudom vinni magammal a következő versenyekre.

– Jól esett, hogy a szervezők születésnapi meglepetéssel kedveskedtek önnek?
– Mindenkinek jól esik, főleg hogy kisebb ajándékcsomagot is kaptam, a versenyigazgató és néhány szervező is odajött hozzám, felköszöntöttek.

– Tizenhat között van egy kemény pályás ezres tornán. Ízlelgette már, milyen szép eredményt ért el?
– Eljátszik az ember a gondolattal, nagyon örülök neki, de még nem szeretnék azon töprengeni, hol, mikor, ki ellen lesz a következő mérkőzésem, amennyire lehet, igyekszem megélni, ami történt. Nem akarom túlgondolni, csak a lehető legjobban felkészülni a folytatásra.

– Muszáj azért foglalkozni a nyolcaddöntővel: Casper Ruud lesz a következő riválisa. Mivel mindketten a salakot kedvelik a legjobban, talán szerencsésebb kemény borításon összecsapni vele, egyetért?
– Talán három százalékkal több esélyem van így. A centerpálya valamivel lassabb, jobban hasonlít majd a salakhoz, de nem akarok előnyöket vagy kifogásokat keresni, sorolni, ha a hotelszobában játszanánk, akkor is nehéz lenne egy top tízes ellen. Megpróbálok megtenni mindent, reménykedem egy szett megnyerésében vagy akár a meglepetésgyőzelemben. Ruud hétről hétre centerpályán teniszezik, több tornagyőzelme van, nekem ez új világ, játszottam már kisebb stadionban, de 12-13 ezer ember teljesen más légkört, hangulatot teremt, más a világítás, jóval nagyobb a tér...

– Mivel tölti majd a pihenőnapját, hogy tetszik a hatalmas Sanghaj?
– Ugyanazt csinálom, mint eddig, délelőtt némi kardió, átmozgatás vár rám, délután edzésem lesz valamelyik partnerrel. Elmegyek a fizioterapeutához is, hogy a lehető legjobban felkészítsem a testem a keddi meccsre, és odafigyeljek a regenerációra. A város tetszik, most járok először Kínában, szuper a szervezés, jó a hangulat, vannak nézők, akik szeretik is a teniszt.

– Milyen a fizikai állapota? Van még önben bőven ezen a tornán?
– Reméljük, van még bennem tartalék, kondíció szempontjából érzem mindig, hogy ez magasabb szint. Szerencse, hogy eddig minden mérkőzésemet két szettben nyertem, legközelebb is száz százalékot adok bele, bízom benne, nem lesz hátráltató körülmény.

TENISZ
ATP 1000-ES TORNA, SANGHAJ (kemény pálya 8.8 millió dollár)
FÉRFI EGYES
3. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)

Marozsán–Lajovics (szerb) 6:3, 6:3
F. Cerúndolo (argentin, 20.)–Fucsovics 3:6, 6:4, 7:5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik