Az eső győzött, Nadalék hétfőn folytatják

SZ. I.SZ. I.
Vágólapra másolva!
2012.06.10. 20:31
null
A Philippe Chatrier salakos pályája vasárnap többször is zöld borítást kapott (Fotó: Action Images)
Címkék
Újabb sima Rafael Nadal-győzelemnek indult, aztán izgalmas meccs lett belőle, és végül a spanyol örülhetett, hogy a folyamatosan szitáló eső miatt a bíró 6:4, 6:3, 2:6, 1:2-es vezetésénél félbeszakította a mérkőzést, megakasztva Novak Djokovics fordítási hadjáratát.

 

Ha egy Grand Slam-döntő önmagában nem bírna elég nagy presztízsértékkel, Novak Djokovics és Rafael Nadal emelt egyet a téten. Bármelyikük győzelme új fejezetet nyithatott a tenisztörténelemben, hiszen a szerb csekély 43 év után pályázott eséllyel az egymást követő négy Grand Slam-tornatrófea sorozatos megnyerésére, a spanyol viszont hetedik Roland Garros-trófeáját akarta hazavinni, ami másnak korábban nem sikerült.

Az extra nyomás azonban csak Djokovicson látszott, és 10 perc alatt ő is megszabadult tőle. Az addigra összeszedett háromgémes hátránya miatt már-már fenyegetett a Nadaltól megszokott túlságosan egyoldalú Roland Garros-döntős forgatókönyv, de aztán a szerb labdamenetről labdamenetre javult, és huszonöt perc alatt kiegyenlített.

A háromgémnyi felvillanást azonban újabb, már szettről döntő Nadal brék követte, így 58 perc után ő került előnybe (6:4).

Aztán továbbemelt a színvonalon, és jött is az újabb szervalopás. Djokovics olyan 65 perc után érzett rá először, mi lehet a hatásos fegyver a salak uralkodója ellen, és ahogy kicsit megtörte az alapvonaljáték monotóniáját, mindjárt nehéz feladat elé állította ellenfelét. Más kérdés, hogy hosszú ideig nem tudta tartani a színvonalat, így az egyenlítését újabb Nadal-brék követte, és 5:3-nál kilátástalanná vált a helyzete. Aztán a mérkőzés eleje óta fenyegető felhőtömb a szerb szempontjából a legjobbkor szakadt ki, így félórás kényszerszünet következett.

Djokovics azonban ahelyett, hogy összeszedte volna a gondolatait, amikor újra előkerült, mindjárt vesztett szervagémmel és második szettel nyitott. Majd a harmadik szettben jött a menetrendszerű 2:0-s Nadal-előny, majd a megszokott Djokovics-egyenlítés.

A forgatókönyv már nem lepett meg senkit, viszont ami ezután következett... 2:2 után Djokovics továbbemelt a színvonalon és a fordulatszámon, és olyat csinált Nadallal, amit salakon talán még senki, egyhuzamban megnyert nyolc gémet, ami egyúttal a szépítést jelentette számára. A spanyol ezzel elveszítette makulátlanságát az idei Roland Garroson, de ennél nagyobb baj volt számára, hogy Djokovics megérezte a vér szagát.

A negyedik szettben 2:0-s előnybe került, Nadalt pedig egyre jobban idegesítette a folyamatosan szemerkélő eső miatt felázott pálya állapota. A spanyol a pályáról, edzője a lelátóról mutogatott a meccs döntnökének, aki egy játékkal később a felerősödő eső hatására úgy döntött, nem folytatódhat a csata, amelyet végül a szűnni nem akaró égi áldás miatt hétfő 13 órakor folytatnak.

FRANCIA NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, ROLAND GARROS
(18 718 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 2.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 6:3, 2:6, 1:2-nél eső miatt félbeszakadt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik