Az első napon egy kivételtől eltekintve a fiatalabb legendák győztek

Vágólapra másolva!
2008.10.09. 23:35
Megkezdődtek a küzdelmek a Legendák csatája elnevezésű szenior tenisztornán. Az első napon a négy mérkőzésből hármat a fiatalabbik játékos nyert meg, csak Henri Leconte tudott felülkerekedni ifjabb ellenfelén, Thomas Musteren. A résztvevők igyekeztek minél jobban kiszolgálni a közönséget, ami sikerült is. A hangulat végig remek volt, csak az utolsó összecsapás hozott némi feszültséget, persze John McEnroe mérkőzésein ez elő szokott fordulni.
Henri Leconte a mókamester szerepében
Fotó: Meggyesi Bálint
Henri Leconte a mókamester szerepében
Henri Leconte a mókamester szerepében
Fotó: Meggyesi Bálint
Henri Leconte a mókamester szerepében

A nyitó találkozón Sergi Bruguera, a katalán salakkirály két sima játszmában legyőzte Guillermo Vilast, az argentin pampák bikáját. A nemzedékek párviadalán – a spanyol mindössze 37 éves "tejfölösszájú", riválisa pedig már az 57.-ket tapossa – sok esélye nem volt a négyszeres Grand Slam-győztes Vilasnak. A Roland Garros kétszeres bajnoka (1993, 1994) úgy játszott vele, mint macska az egérrel. Igaz, olykor az argentin fenomén is villant egyet-egyet, bemutatván félelmetes teniszjátékos volt a maga idejében.

Bruguera sikere után a francia Henri Leconte lépett a "porondra", riválisa az osztrák Thomas Muster volt. Mindent elkövettek, hogy jól szórakozzon a publikum: Leconte bohóckodott, Muster pedig bűvölte a labdát. Aztán Muster bohóckodott és Leconte zsonglőrködött. Az osztrák – lám miket tudnak a nagyok – lehuppant az egyik vonalbíró székére és onnan pörgette vissza a francia vizet fakasztó lecsapásait. Természetesen ezt látni kell, leírni szinte nem is lehet.

Ezt követően azonban "vérre menő" meccs következett: Goran Ivanisevic és Björn Borg nem kímélte egymást, úgy harcoltak, mint fénykorukban. Az első szettben még érett a meglepetés: a svéd 3:1-re vezetett, ám a horvát magasabb sebességbe kapcsolt, rövidítésben megnyerte az első játszmát, a másodikban pedig már esélye sem volt az ötszörös wimbledoni bajnoknak.

Péntekre az óriási érdeklődéssel várt John McEnroe–Björn Borg összecsapásra már korábban elkelt az összes belépő. Ezért erre a napra további hétszáz helyet alakítottak ki a szervezők. Taróczy Balázs, a Legendák csatájának főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy ezeket a jegyeket interneten nem lehet megrendelni, azért aki látni szeretné látni a két szuperzseni meccsét, a Tickett express irodáiban és a helyszínen veheti meg azokat.

És hogy mit csinált McEnroe az első mérkőzésén Pat Cash ellen? Veszekedett és vesztett.

Az első játszmát fölényesen nyerte az amerikai, a második elején azonban másképp ítélt meg egy labdát, mint a vonalbíró. Azonnal reklamált, majd odakocogott a mérkőzésvezetőhöz és – akárcsak fénykorában – alaposan "kiosztotta". A folytatásban aztán még néhány alkalommal visszatért a témára, mondván "tönkretették a meccsét". Később kissé megnyugodott és ismét a tenisszel kezdett el foglalkozni, s a publikum láthatott tőle néhány egészen elképesztő megoldást. Amit ugyanis McEnroe tud, azt nem lehet megtanulni. Születni kell rá. Ahogy manapság mondják: "gyárilag" ilyen.

A második játszmát Cash nyerte, majd a szuper tie breakkel a mérkőzést is.

A balkezes – dühkitöréseiről is közismert – tengerentúli rakettművész háromszor nyert Wimbledonban és négyszer a US Openen, míg ausztrál riválisa egyszer diadalmaskodott az angol nyílt bajnokságon. A sikereket tekintve ezzel természetesen McEnroe a jobb, ám éveik számát tekintve Cash a nyerő, mert ő csupán 43 esztendőt számlál, míg Big Mac négy hónap híján már "félszázados".

LEGENDÁK CSATÁJA

ROLAND GARROS-CSOPORT
Bruguera (spanyol)–Vilas (argentin) 6:3, 6:4
Leconte (francia)–Muster (osztrák) 6:3, 6:4

WIMBLEDON-CSOPORT
Ivanisevic (horvát)–Borg (svéd) 7:6, 6:3
Cash (ausztrál)–McEnroe (amerikai) 3:6, 7:6, 10–7 - szuper tie break


A TOVÁBBI PROGRAM
PÉNTEK
Leconte–Vilas
Muster–Bruguera
Borg–McEnroe
Ivanisevic–Cash

SZOMBAT
Muster–Vilas
Borg–Cash
Leconte–Bruguera
McEnroe–Ivanisevic

VASÁRNAP
A 3. helyért
Döntő
Az összecsapások 15:30 órakor kezdődnek.

MTI/NSO
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik