Nadal győzelmét követően mindenki a trónfosztásról beszél

MTI/M.Z MTI/M.ZMTI/M.Z MTI/M.Z
Vágólapra másolva!
2008.07.07. 14:54
Néhány órával a döntőt követően máris az évszázad meccseként emlegetik a tegnapi ötszettes, esőszünetekkel tarkított felejthetetlen mérkőzést. Federernek nem sikerült zsinórban hatodszor is megnyernie a wimbledoni finálét, letaszították londoni trónjáról, és az újságok szerint már csak idő kérdése, hogy az egész teniszvilág Rafael Nadal személyében avasson új királyt .
Rafael Nadal csak látszólag került a földre, valójában elképzelhetetlen magasságokba emelkedett.
Fotó: Reuters
Rafael Nadal csak látszólag került a földre, valójában elképzelhetetlen magasságokba emelkedett.
Rafael Nadal csak látszólag került a földre, valójában elképzelhetetlen magasságokba emelkedett.
Fotó: Reuters
Rafael Nadal csak látszólag került a földre, valójában elképzelhetetlen magasságokba emelkedett.

Spanyolország egyhamar nem ébred fel a győzelmi eufóriából, az biztos. Egy héttel az Európa-bajnoki cím elhódítását követően Rafael Nadal letaszította wimbledoni trónjáról a legyőzhetetlennek hitt Roger Federert, miután 6:4, 6:4, 6:7 (5–7), 6:7 (8–10), 9:7-re nyert a svájci világelső ellen.

„Mindegy, mit mond az ATP, Rafa, te vagy a legjobb! 'Rocky' Nadal legyőzte Federert az évszázad mérkőzésén” – írta címlapján a Marca.

Természetesen lehet némiképp elfogultnak nevezni az ibériai sajtót, de az biztos, hogy a 22 éves sportember történelmi tettet vitt véghez győzelmével, és Manolo Santana 1966-os sikere óta az első spanyol férfi teniszező lett, aki a sportág szentélyében diadalmaskodni tudott.

SANTANA, A 42 ÉVVEL EZELŐTTI BAJNOK

„Végre! A futball 44 éves átkot tört meg, Wimbledonban pedig 42 év után megvan az utódom. Különleges nap volt számomra ez, hiszen nem gondoltam, hogy valaha látni fogok még egy spanyolt, aki a magasba emeli a trófeát Wimbledonban” – fogalmazott a korábbi bajnok.
„Éljen Nadal, király!” – ezzel a címmel jelent meg hétfőn az AS, amely a spanyol éltetése mellett nem feledkezett meg Federer zsenialitását is megemlíteni.

„Lenyűgöző wimbledoni pályafutása során soha nem vesztette el az első két szettet, soha nem uralkodtak rajta. Soha nem találkozott még olyan ellenféllel, akinél a kiváló játékstílus kőkemény profizmussal párosul” – írták a spanyol lap hasábjain.

Ami pedig magukat az érintetteket illeti, Nadal élete legjobb mérkőzéseként tekint a tegnapi találkozóra, és rendkívül sportszerűen beszélt ellenfeléről.

„Ez volt életem legjobb meccse. Amit a végén éreztem, egyszerűen leírhatatlan. Nem akarom összehasonlítani a Grand Slam-tornákat, de Wimbledon egyszerűen más. Itt nyerni számomra hatalmasabb élmény, mint a Roland Garroson” – mondta Nadal.

„ Még mindig ő a világelső. Még mindig ő a legjobb. Már ötször nyert Wimbledonban, nekem ez csak az első volt, ezt nem szabad elfelejteni” – tette hozzá Federerrel kapcsolatban.

Ami pedig a világelsőt illeti, elmondta, hogy egyelőre nem tud örülni, hogy egy „klasszikus” résztvevője volt.

„Rettentően le vagyok sújtva, félhomályban elvesztettem a világ legrangosabb tornáját” – mondta Federer, utalva a meccs végig rossz látási körülményeire.

„Talán egy kis idő múltán örülni is tudok majd, hogy egy ilyen izgalmas döntőt játszottam, de egyelőre még nincsenek jó érzéseim a meccsel kapcsolatban, és az sem vigasztal, hogy már most az évszázad mérkőzéseként emlegetik” – tette hozzá a svájci.

Nadal győzelmét követően a világranglistán még nem, de a 2008-as évet figyelembe vevő ATP-rangsorban már átvette a vezetést.

A spanyolhoz kapcsolódik a hír, hogy térdproblémái miatt visszalépett a hétfőn kezdődő stuttgarti salakpályás tenisztornától.

A REKORDOK MÉRKŐZÉSE

Rafael Nadal vasárnap 4 óra 48 perc alatt kerekedett felül a címvédő Roger Federeren a wimbledoni teniszbajnokság döntőjében, ez volt a torna történetének leghosszabb férfi egyes fináléja.

A LEGHOSSZABB DÖNTŐK
Egyes:
4 óra 48 perc Rafael Nadal–Roger Federer 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 (2008)
4 óra 16 perc Jimmy Connors–John McEnroe 3:6, 6:3, 6:7, 7:6, 6:4 (1982)
Páros:
5 óra 1 perc Michael Stich, John McEnroe (német, amerikai)–Jim Grabb, Richie Reneberg (amerikai) 5:7, 7:6, 3:6, 7:6, 19:17 (1992)


A svájci klasszis a meccset megelőzően 65 találkozón nem talált legyőzőre füves pályán, ez szintén rekord.

A LEGHOSSZABB GYŐZELMI SOROZATOK FÜVES PÁLYÁN (1968-TÓL):
65 Roger Federer (svájci) Halle, 2003.–Wimbledon, 2008.
41 Björn Borg (svéd) Wimbledon, 1976.–Wimbledon, 1981.
23 John McEnroe (amerikai) Brisbane, 1980.–Queens, 1982.
23 Pete Sampras (amerikai) Wimbledon, 1994.–Wimbledon, 1996.
23 Sampras Wimbledon, 1998.–Queens, 2000.
22 Jimmy Connors (amerikai) Queens, 1982–Wimbledon, 1983
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik