Liu Shaolint előbb 1500-on zárták ki, majd az 500-as fináléban is

KOVÁCS ERIKA (Szófia)/NSOKOVÁCS ERIKA (Szófia)/NSO
Vágólapra másolva!
2019.03.09. 15:34
A három magyar közül egyik sem jutott fináléba 1500 méteren a rövid pályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján: Burján Csaba a kisdöntőbe került, míg a váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor, illetve a nőknél Jászapáti Petra az elődöntőben búcsúzott. 500 méteren Liu Shaolin magabiztos versenyzéssel jutott el a döntőig, de abban rossz rajt miatt kizárták. Burján és a nőknél Jászapáti nem jutott túl a negyeddöntőn, ellenben férfiváltónk futamelsőként került be a vasárnapi fináléba.

Liu Shaolin Sándor pénteken remekelt, szombaton viszont egy kizárással kezdett (Fotó: Ilyés Tibor, MTI)
Liu Shaolin Sándor pénteken remekelt, szombaton viszont egy kizárással kezdett (Fotó: Ilyés Tibor, MTI)
Liu Shaolin Sándor pénteken remekelt, szombaton viszont egy kizárással kezdett (Fotó: Ilyés Tibor, MTI)
Liu Shaolin Sándor pénteken remekelt, szombaton viszont egy kizárással kezdett (Fotó: Ilyés Tibor, MTI)
Liu Shaolin Sándor pénteken remekelt, szombaton viszont egy kizárással kezdett (Fotó: Ilyés Tibor, MTI)

1500 MÉTER: LIU SHAOLINT KIZÁRTÁK

A magyarok közül Jászapáti Petra lépett először jégre az 1500 méter elődöntőjében, jól kezdett, egy ideig a 2. helyen állt, de aztán rosszul jött ki az egyik kanyarból, többen is megelőzték, így az A-döntőt jelentő 1–2. pozícióra már nem maradt esélye, a 6. helyen végzett. A számot a fináléban a távon olimpiai és világbajnok dél-koreai Csoj Min Dzsong nyerte meg.

Férfi 1500 méteren az elődöntő első futamában volt érdekelt Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba is. Liu Shaolin a táv második felében élre állt és magabiztosan versenyezve elsőként ért a célba, de a kínai riválissal szembeni egyik kontaktját szabálytalannak minősítették, ezért kizárták. Burján az 5. helyen végzett, ezzel B-döntőbe jutott, amelyben szintén 5. lett, összesítésben 13. A férfiaknál, akárcsak a hölgyeknél, dél-koreai siker született az A-döntőben Lim Hjo Dzsun révén.

„Nem értesített arról a nemzetközi szövetség, hogy van olyan szabály, hogy én jövök hátulról, előzök két embert, engem vállaz le az ellenfél, és aztán mégis én kapom a büntetést... Nyilván dühít az eset, de a fejemet kell használnom továbbra is, ahogy mindig, vagyis nem dühből kell nekimennem az ötszáz méternek" – nyilatkozta a futam után a Nemzeti Sportnak Liu Shaolin Sándor.

„A sebességem megvan, de a hosszabb távra az erő nincs” – értékelt röviden Burján Csaba.

Az elődöntőben kizárt Liu Shaolin 20., a selejtezőben búcsúzó Varnyú Alex 31. lett.

500 MÉTER – LIU SHAOLIN DÖNTŐS

500 méteren Jászapáti az első negyeddöntőben volt érdekelt, de futamában az ötödik lett, ezzel nem jutott tovább. Összesítésben a 18. pozícióban végzett. Ebben a számban az olasz Martina Valcepina döntőbeli kizárása után a holland Lara van Ruijven lett a világbajnok.

A férfiaknál Liu Shaolin is az első negyeddöntőben volt érdekelt, és jól kapta el a rajtot, némileg el is szakadt az üldözőitől, és végül futamgyőztesként, a legjobb idővel folytathatta az elődöntőben. A következő körben jól élt a belső pálya előnyével, és az élre tudott állni, senkinek nem volt igazán esélye az előzésre – magabiztos versenyzéssel került be a fináléba.

Abban azonban rossz rajt miatt kizárták, így nem vehetett részt a végjátékban.

„Ezt most én rontottam el, talán elizgultam ezt az egészet. Pedig nem szokásom. Dühös nem vagyok, hiszen én hibáztam, az ezerötszázas kizárásom miatt sokkal inkább voltam az. Össze fogom szedni magam a vasárnapi ezer méterre” – ígérte Liu Shaolin Sándor a balul sikerült finálé után.

A világbajnoki címet a dél-koreai Hvang De Hon szerezte meg két kínai riválisa előtt.

Burján nem jutott túl a negyedik negyeddöntős futamból, ahol a negyedik lett.

A férfiak 5000 méteres váltóversenyében a Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Cole Krueger, Varnyú Alex összetételű magyar csapat megnyerte a szombati elődöntő második futamát, és bejutott a vasárnapi fináléba.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VB
A SZOMBATI,
MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ PROGRAM
Női 1500 méter
Világbajnok:
Csoj Min Dzsong (Dél-Korea), 2. Kim Boutin (Kanada), 3. Szofija Proszvirnova (Oroszország)
Jászapáti Petra az elődöntős futamát a 6. helyen zárta, nem jutott tovább, összesítésben 17. lett.

Férfi 1500 méter
Világbajnok: Lim Hjo Dzsun (Dél-Korea), 2. Samuel Girard (Kanada), 3. Li Dzsun Szo (Dél-Korea)
Liu Shaolin Sándort kizárták, összesítésben 20. lett; Burján Csaba elődöntős futamában 5. lett, majd a B-döntőben is 5., így összesítésben a 13. helyen zárt.

Női 500 méter
Világbajnok:
Lara van Ruijven (Hollandia), 2. Fan Ko-hszin (Kína), 3. Suzanne Schulting (Hollandia)
Jászapáti Petra a negyeddöntős futamát az 5. helyen zárta, nem jutott tovább, összesítésben 18. lett.

Férfi 500 méter
Világbajnok:
Hvang De Hon (Dél-Korea), 2. Vu Ta-csing (Kína), 3. Zsen Ce-vej (Kína)
Liu Shaolin Sándor döntőbe jutott, abban kizárták, így 4. lett. Burján Csaba negyeddöntős futamában 4. lett, nem jutott tovább, összesítésben 16. lett.

Férfi 5000 m váltó
Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Cole Krueger, Varnyú Alex)
futamgyőztesként jutott az elődöntőből a vasárnapi döntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik