Liu Shaoang (jobbra) nagyszerűen küzdött a Calgaryban zajló világkupa-idénynyitón (Fotó: Facebook/Hunskate)

 

 

A váltóval olimpiai bajnok korcsolyázó mindkét délelőtti reményfutamát megnyerve jutott a negyeddöntőbe, amelyet az ötödik, legrosszabb pozícióból rajtolva is sikerrel vett, egészen a második helyig felküzdve magát.

A selejtezőből egyenes ágon idekerült bátyja, Liu Shaolin Sándor könnyedén, futamgyőztesként jutott a legjobb tíz közé, ahol aztán ugyanabba az ötösbe kaptak besorolást, s ott szerepelt a szám specialistája, a legrövidebb távon Pjongcsangban ötkarikás aranyérmes, kétszeres világbajnok Vu Ta-csing is. A kínai versenyző mögött Liu Shaoang lett a második, bátyja negyedikként a kisdöntőbe került. A fináléban nem változott a sorrend, Vu mögött a 20 éves Liu Shaoang ismét második lett, a 22 esztendős Liu Shaolin pedig a B-döntőt megnyerve hatodikként zárt.

Szintén 500 méteren a nőknél Jászapáti Petra a negyeddöntőből továbbjutott, a legjobb tíz között pedig harmadik lett a futamában, így szintén a kisdöntőben szerepelhetett, amelyben elsőként haladt át a célvonalon, így az ötödik helyen végzett.

A második versenynapon az egyik 500 méteres verseny mellett az 1500 méteres táv küzdelmeit rendezték meg, ebben a selejtezőt és reményfutamokat követően egyedül a Liu fivérekhez hasonlóan olimpiai aranyérmes Burján Csaba volt érdekelt, de számára az elődöntő jelentette a végállomást, így a 18. pozícióban zárt.

A vk-programban ezen a viadalon debütáló vegyes váltó elődöntőjében a magyarok Varnyú Alex, Jászapáti, Bácskai Sára Luca, Liu Shaoang összeállításban harmadikként értek célba a kínai és dél-koreai négyes mögött, azaz vasárnap a kisdöntőben léphetnek jégre. Az ötkarikás bajnok férfistaféta – a pjongcsangi aranynégyesből az egyéves pihenőt tartó Knoch Viktor helyett Varnyú Alex szerepelt – bírói döntéssel került fináléba, ugyanis a kínai kvartett szabálytalansága miatt elesett, így a zsűri ítélete is kellett ahhoz, hogy az érmekért csatázhasson a befejező napon.

Vasárnap a másik 500-as és az 1000 méteres viadalra kerül sor a váltók döntői mellett.