Rp. gyorskorcsolya: Remegett kezem-lábam – Liu Shaolin Sándor

Vágólapra másolva!
2021.11.02. 10:46
null
FOTÓ: RED BULL CONTENTPOOL
Nem bánkódik azért, mert az élről esett ki Nagojában az 1000 méteres fináléban, ennél sokkal fontosabb, hogy a magyar short trackesek megerősítették helyüket a világ élvonalában.

 

– A nagojai vk-viadal utolsó napján kicsúszott az ezerméteres döntőben – az élről. Van bármiféle rossz érzés önben?
– Nem voltam jó formában Japánban, de az edzéseken nem tudjuk imitálni ezeket az éles helyzeteket, úgyhogy a kicsúszás ellenére is azt mondom, megerősítettük a helyünket a világ élmezőnyében – jelentette ki Liu Shaolin Sándor.

– Egy pillanatig sem bánkódott az elveszített arany miatt?
– Az ezerméteres döntőt simán meg tudtam volna nyerni, minden úgy történt a fináléban, ahogyan azt előtte lejátszottam fejben. De nem volt könnyű napom, hiszen már eleve fáradtan érkeztem Nagojába – a pekingi vk-viadal nagyon kifacsart, ráadásként Japánban borzalmas volt a jég minősége, alig tudtam korcsolyázni rajta. Amikor vasárnap odaálltam az ezerméteres negyeddöntőben a rajthoz, kinéztem Linára, az edzőnkre, és fújtam egy nagyot: én ezt hogy fogom megcsinálni…? Aztán a célban nyúltam le az izraeli Vladiszlav Bikanovot, aminek persze örültem, utána viszont minden erőmre szükségem volt, hogy a pengémre rátegyem az élvédőt: remegett kezem-lábam, az egész testem. Jött az elődöntő, én meg nyugtattam magam, hogy igenis képes vagyok jól futni még ilyen állapotban is. A legvégén beugrott elém a dél-koreai Pak Dzsang Hjuk, és hirtelenjében nem tudtam eldönteni, szabálytalan volt-e, vagy sem, csak annyit tudtam, ha nincs meg a finálé, nem biztos, hogy felmegyek a B-döntőre… A bírók kizárták a dél-koreait, s a döntőbe jutás ténye akkora energiát adott, hogy éreztem, képes vagyok nyerni. Megtört alattam a jég… A short track ilyen.

– A fáradtság volt az oka, hogy a vegyes váltóban egyáltalán nem is szerepelt Nagojában?
– Igen, emiatt nem voltam ott a jégen a többiekkel.

– Így viszont kívülről láthatta a bronzérmet szerző csapatot, ezzel együtt láthatta azt is, hol kell javulni.
– A lányoknak kell még többet beletenniük, de menni fog, ráadásul gyűlnek a tapasztalatok is, úgyhogy lesz ez még jobb is. Akárcsak a férfiváltó. Nagyon örülök, hogy mind a három fiatalt kipróbálhattuk. Egyáltalán nem voltak könnyű helyzetben a srácok, hiszen rögtön a mély vízbe dobtuk őket, a tét is nagy volt, de jól megoldották a feladatot, ügyesek, stabilak voltak. Ott is látjuk, hol kell fejlődnünk, hol tudnak támadni minket az ellenfelek.

– Mit gondol, lesz csere a csapatban a két európai világkupaversenyre?
– Nem tudom, valamiért úgy érzem, hogy nem, de ezt majd eldöntik az edzők.

– A férfiváltó már olimpiai indulónak érezheti magát, s remélhetőleg a három férfi versenyzőnk is megszerzi a három-három kvótát. Már most hátradőlhetünk e tekintetben?
– Én egy másodpercig sem aggódtam, nem éreztem a nyomást sem, mert tudtam, hogy megcsináljuk. Tettük a dolgunkat, és megint bizonyítottuk, hogy ott vagyunk a legjobbak között. De hátra azért ne dőljünk, mert egy kisebb pihenő után még nagyobb fokozatra kell kapcsolnunk. Kőkemény munka vár még ránk az olimpiáig.

– Végre láthattuk versenyezni az ellenfeleket is. Mit tapasztalt, milyen formában vannak a vetélytársak?
– Az elmúlt másfél év senkinek sem volt könnyű, mindenkinek megvoltak a maga nehézségei, de úgy látom, elég jól állunk a többiekhez képest. Azt nagyon sajnálom, hogy az ötszázas világcsúcstartóval, a szám olimpiai bajnokával, a kínai Vu Ta-csinggal nem tudtam összemérni a gyorsaságomat, de majd a pekingi olimpián – a döntőben... Az öcsémmel együtt.

– Vagyis Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang továbbra is ott van a legjobb öt short trackes között a világon?
– Ez nem kérdés. Mindkettőnknek voltak balszerencsés futamai, de vagyunk már annyira profik, hogy jól kezeljük. Mondom, nem aggódtunk egy percig sem.

– Az olimpia azért közeledik…
– Én pedig egyre többet gondolok rá. November közepén Debrecenben jön a következő világkupa-viadal, a hazai pálya és közönség kellően feldob majd minket – a hangulat miatt kifejezetten várom azt a versenyt. De az olimpiát is! Pekingben megnyertem a vk-viadalt ötszázon, a férfiváltó ezüstérmet szerzett, de már akkor is azt mondtam, a következő pekingi versenyünk még sikeresebb lesz. Pekingben megnyertem a vk-viadalt ötszázon, a férfiváltó pedig ezüstérmes lett, de már akkor is azt mondtam, a következő pekingi versenyünk még sikeresebb lesz.

Bánhidi Ákos: A pekingi verseny mutatja a realitást
Bánhidi Ákos: A pekingi verseny mutatja a realitást

 

Félig tele a pohár

Ahelyett, hogy a bírót hibáztatnák, magukban keresik a hibát: tudják, hol kell még fejlődniük. A kvalifikációs időszak felénél Bánhidi Ákos edző értékelt lapunknak.

Nem szoktak hivatkozni short trackeseink a körülményekre, pláne, ha az mindenkit sújt, ezúttal viszont muszáj rögzíteni egy nagyon fontos tényezőt a mögöttünk hagyott nagojai világkupa-viadal kapcsán: borzalmasan rossz jégen kellett teljesíteniük a versenyzőknek.

„Kritikán aluli volt a jég Nagojában – erősítette meg Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. – Mi csúszni tanítjuk a versenyzőket, ez a jég meg nem csúszott… A mi erősségünk a technikában és az erőben rejlik, ez a jég viszont azoknak is kedvezett, akik gyalogolnak. Összehúzta a mezőnyt, így a mieink hiába tudnak nagyon jól korcsolyázni, ez nem feltétlenül mutatkozott meg.”

A nekünk kedvezőtlen körülmények ellenére, valamint azok után, hogy Liu Shaolin Sándor az élről csúszott ki az 1000 méteres döntőben, s így érem nélkül zártuk Nagojában az egyéni küzdelmeket, a vegyes váltó kapcsán minden magyar imára kulcsolta a kezét.

„Az önbizalom és a jókedv szempontjából mindegy volt az érem színe, csak az volt a fontos, hogy vigyünk haza egyet – számolt be Bánhidi Ákos a vegyes váltó döntője előtt az öltözőben uralkodó hangulatról. – Shaolint pihentettük, de így is egyértelmű volt az éremszerzés, azt pedig látjuk, hol kell fejlődnünk. Ezek után jött a férfiváltó döntője, amelyben a legfiatalabb korisunkat, Nógrádi Bencét is megviselte a nagojai puha jég, ennek ellenére remekül ment. A bronzérmet nem kell magyarázni, a kvóta miatt pedig már nem kell aggódnunk.”

A női váltó kvótája kapcsán viszont nagyon is. Sajnos a lányok nem tudtak élni az eséllyel Nagojában, így hiába jutottak be az elődöntőbe, az ottani kizárás azt jelentette, hogy még a B-döntőben sem léphettek jégre.

„Sohasem elegáns a bírót hibáztatni, viszont az új szabályok szerint mi tisztán előztünk a kérdéses esetben, csak a japán lány letette a kezét a jégre, ebből lett az ütközés. Nem értek egyet a döntéssel, ám berzenkedni nincs értelme, inkább a mi oldalunkat kell megvizsgálni, mert ha az az előzés még jobb váltás után történik, a japán lány hozzánk sem tud érni. Megelőzhető lett volna a szituáció, úgyhogy van még mit gyakorolnunk” – Bánhidi Ákos elemzése egyszersmind talán azt is megmutatja, miért is tartozik a magyar short track a világ élvonalába.

Az egyéni távoknál a férfiaknál nincs gond, bár Liu Shaolin pihentetésével (az idősebbik fivér nem indult 1500-on), kicsit „megbillentünk” a leghosszabb távon, 500 és 1000 méteren viszont betonbiztosnak tűnik mindhárom kvóta.

„Oda kell figyelni az ezerötszázra, mindhárom fiúnak az elődöntőig kell mennie a következő két versenyen, de ez nem okozhat gondot – jelentette ki Bánhidi. – A lányok is szépen gyűjtögetik a pontokat, nem állunk rosszul. A kvalifikációs sorozat felénél azt mondanám, félig tele van az a pohár, annak ellenére, hogy két arannyal több lehetne a zsebben, ha Pekingben nem fújják vissza az ezerötszázas döntőt másfél körrel a vége előtt Liu Shaoang vezetésénél, és ha Shaolin nem csúszik ki az élről Nagojában ezer méteren. Nagojában szereztünk két bronzot, Pekingben egy aranyat és két ezüstöt – a valós állapotokat a pekingi jégen elért eredmények mutatják, és az olimpiát azon a jégen a rendezik.”

A világkupa-sorozat november 18-án Debrecenben folytatódik.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 2. ÁLLOMÁS, NAGOJA
Férfiak. 1000 méter: 1. Zsen Ce-vej (kínai) 1:26.297, …5. Liu Shaolin Sándor 1:53.479, …14. Liu Shaoang, …20. Krueger John-Henry. Váltó (5000 m): 1. Kanada 6:52.272, …3. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence – Jászapáti Péter) 6:52.386.
Nők. 1000 méter: 1. Kristen Santos (amerikai) 1:30.013, …20. Kónya Zsófia, 21. Jászapáti Petra, …32. Sziliczei-Német Rebeka. Váltó (3000 m): 1. Hollandia 4:10.848, …8. Magyarország. Vegyes váltó (2000 m): 1. Oroszország 2:43.202, …3. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaoang – Bácskai Sára Luca, Nógrádi Bence) 2:43.568

VK-RANGSOR (két állomás után)
Férfiak. 500 méter: 1. Gyenyisz Nyikisa (kazah) 12 800 pont, 1. Liu Shaolin Sándor 12 621, …5. Krueger John-Henry 10 097, …9. Liu Shaoang 4101. 1000 méter: 1. Dion Pascal (kanadai) 12800 pont, …6. Liu Shaolin Sándor 6193, 10. Krueger John-Henry 3421, …22. Liu Shaoang 775. 1500 méter: 1. Jelisztratov 15 120, ….10. Liu Shaoang 3282, …13. Krueger John-Henry 2241, 14. Liu Shaolin Sándor 2097, …88. Jászapáti Péter 1.   Váltó (5000 m): 1. Magyarország 14 400.
Nők. 500 méter: 1. Natalie Maliszewska (lengyel) és Fontana 18000, …11. Jászapáti Petra 3480, …26. Kónya Zsófia 352, …41. Somogyi Barbara 16. 1000 méter: 1. Suzanne Schulting (holland) 18000, …23. Jászapáti Petra 340, …28. Kónya Zsófia 147, …44. Sziliczei-Német Rebeka 13, …51. Bácskai Sára Luca 6. 1500 méter: 1. Li Ju Bin 12097, …28. Jászapáti Petra 225, …31. Sziliczei-Német Rebeka 130, …51. Somodi Maja 8.   Váltó (3000 m): 1. Hollandia 18000, …9. Magyarország 3439. Vegyes váltó (2000 m): 1. Kína 18 000, …4. Magyarország 9677

A kvalifikációs szabályok értelmében a négy állomásból álló világkupa-sorozat három legjobb eredménye számít bele a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500 méteren 36 korcsolyázó léphet jégre az olimpián, de országonként legfeljebb három. Váltóban (férfi, női) nyolc-nyolc csapat szerezhet kvótát. Vegyes váltóban a legjobb 12 együttes indulhat, ám itt a jégre lépés feltétele az is, hogy az adott országnak mind a nőknél, mind a férfiaknál legyen két egyéni kvótája.
A vk-rangsor ezzel együtt az egyéni távok tekintetében csak tájékoztató jellegű: tekintettel arra, hogy a versenyzők az országnak szerzik a kvótát, a végső összesítésnél az egy-egy versenyen az ország első, második, harmadik eredményét adják majd össze.

A vegyes váltó Jászapáti Petrával (középen) a soraiban bronzérmet szerzett a nagojai vk-viadalon (Fotó: Getty Images)
A vegyes váltó Jászapáti Petrával (középen) a soraiban bronzérmet szerzett a nagojai vk-viadalon (Fotó: Getty Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik