Pjongcsang 2018: sztárt ütött az edző, örökös eltiltás – viharok a mieink riválisánál

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.01.31. 17:55
null
A dél-koreai rövid pályás gyorskorcsolyázók favoritok lesznek az olimpiai versenyeken (Fotó: AFP)
Óriási a nyomás a dél-koreai téli olimpiai csapat rövid pályás gyorskorcsolyázóin, akik a hazai küldöttség első számú reménységeinek számítanak a pjongcsangi játékokon. Dél-Korea a sportág domináns nagyhatalma, a téli olimpia előtt azonban belső feszültségek nehezítik a házigazdák dolgát short trackben és gyorskorcsolyában is.

A Koreai Korcsolyaszövetségnek (KSU) nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie a téli olimpia előtti, az országban nagy figyelmet keltő botrányok miatt. A rövid pályás gyorskorcsolyázók egyik edzőjét örökre eltiltották, mivel megütötte az olimpiai és világbajnok Sim Szuk Hit egy gyakorláson, míg a házigazdák egyik gyorskorcsolyázó klasszisa, Noh Szon Jong nyilvános verbális csatába keveredett a szövetség tisztviselőivel – írja a Reuters hírügynökség.

Január 16-án a dél-koreai női csapat kapitányát és világklasszisát, a 21 éves Sim Szuk Hit megütötte edzője az egyik gyakorláson, miután nem látta elég jónak a teljesítményét. A hazai küldöttség egyik legnagyobb sztárjának számító Sim kiviharzott a tréningről és csak két nap múlva állt újra edzésbe. A koreai szövetség azonnali hatállyal örökre eltiltotta az edzőt, akit a jövőben a KSU égisze alá tartozó egyik klub sem alkalmazhat semmilyen funkcióban.

Sim Szuk Hi szülővárosában, Kangnungban 
versenyezhet a téli olimpián (Fotó: AFP)
Sim Szuk Hi szülővárosában, Kangnungban versenyezhet a téli olimpián (Fotó: AFP)

A dél-koreai szövetségnek korábban már többször is magyarázkodnia kellett a versenyzőkkel szemben alkalmazott bánásmód miatt – 2014-ben sportminisztériumi átvilágítás volt a szervezetnél, mely reformokat ígért, ennek megállapításait viszont egyik felügyelő szerv sem tudta megtalálni… A mostani incidens után eltiltott edzőt nem nevezték meg.

2004-ben a női short trackesek hat válogatott versenyzője lépett sztrájkba, miután edzőjük rendszeresen megütötte és verbálisan megalázta őket, ráadásul a magánéletükbe is „embertelen módon” beleszólt – és ki is kényszerítették a tréner (meg a szövetségi elnök) távozását.

A KSU elnöke, Kim Szung Hang a nyilvánosság előtt kért bocsánatot, és kijelentette, a szervezet azonnal fellép minden erőszakos cselekedettel szemben a jövőben.

„A sportolók ritkán beszélnek arról, ha ilyen történik velük. Sim Szuk Hi nem jelentette az esetet a rendőrségnek és a sportfelügyelő szerveknek sem. Vajon miért van ez? Valószínűleg tisztában van azzal, hogy semmi sem változna, hiába jelentené. Néhány, a dél-koreai sportban tevékenykedő embert nyugodtan lehetne gengszternek nevezni”mondta a Reutersnek Csung Hi Dzsun egyetemi professzor.

„A KSU a szocsi olimpia után kijelentette, mindent megtesz a reformokért, hogy megszűnjenek a tisztességtelen válogatási procedúrák és más krónikus problémák a szervezeten belül. De Sim esete megmutatta, hogy a probléma a szövetség vezetőivel és irányítóival van” – jelentette ki a hírügynökségnek a sportminisztérium egy, neve elhallgatását kérő tisztviselője.

A másik botrány, mely óriási kritikai hullámot indított el, a gyorskorcsolyázó Noh Szon Jonggal kapcsolatos. A juniorvilágbajnok, Ázsia-bajnok versenyzővel csak a múlt héten tudatták, hogy hiába készül a szereplésre a dél-koreai csapatban, nem nevezhetik, mivel egyéniben nem vívta ki a szereplés jogát.

Noh rendkívül élesen kritizálta a médiában a szövetséget, azzal vádolva a KSU-t, hogy kénye-kedve szerint osztja el a szereplési jogokat, és nem tájékoztatja megfelelően a sportolókat, majd kijelentette, nem kíván a jövőben a válogatottban szerepelni. A tájékoztatás nem megfelelő voltát a szövetség elismerte, „kommunikációs hibára” hivatkozva. Noh Szon Jong végül (elvileg) kaphat még egy lehetőséget, mert a NOB nem bólintott rá két orosz versenyző indulására, így bekerülhet a nevezettek közé – már ha hajlandó szerepelni a válogatottban.

A short trackesek és gyorskorcsolyázók körüli viharok miatt a dél-koreai szurkolók egyáltalán nem boldogok – mutatja ezt az, hogy több mint 200 online petícióban követelik az „alkalmatlan” szövetség „kitakarítását”, esetleg feloszlatását.

A dél-koreai rövid pályás gyorskorcsolyázók a 2010-es években egy kivétellel mindegyik világbajnokságon a legeredményesebbnek bizonyultak. Az ország a téli olimpiákon messze a legeredményesebb nemzet ebben a sportágban – 21 arany-, 12 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek eddig a dél-koreai short trackesek. Az összes többi ország együttvéve szerzett eddig 27 aranyat. A gyorskorcsolyázók szintén a közvetlen elit tagjai.

Nem csoda, ha az elvárások az egekben vannak, különösen a hazai rendezésű téli olimpián. A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók – küldöttségünk legnagyobb reménységei – legnagyobb ellenfelei közé tartozik a dél-koreai válogatott, amely Pjongcsangban tarolásra tör.

„A dél-koreai férficsapat nem olyan domináns, mint szokott lenni, de azt gyanítom, bombaformában lesz a hazai rendezésű olimpián. Azt pedig tapasztalatból tudom, hogy mennyi apróság biztosítja ilyenkor a hazai pálya előnyét. Óriási fór ez, öt-tíz százalék teljesítményjavulást is okozhat” – nyilatkozta az amerikaiak kétszeres olimpiai bajnoka, Apolo Anton Ohno.

Az esélyekről hagyományos „jóslást” készítő Gracenote hat arany- és három ezüstérmet vár a hazai sportolóktól Pjongcsangban, négy arany- és egy ezüstérmet short trackben, két arany- és egy ezüstérmet pedig gyorskorcsolyában. A sportstatisztikai kutatócég Magyarországtól (illetve a Liu testvérektől, Liu Shaolin Sándortól és Liu Shaoangtól) két érmet vár rövid pályás gyorskorcsolyában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik