Modric még évekre van Puskás rekordjától – a Real Madrid legidősebb labdarúgói

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.11.01. 15:36
null
A korrekorder Puskás Ferenc 39 évesen és 36 naposan játszotta utolsó mérkőzését a Real Madridban (Fotók: AFP, Imago Images)
A spanyol As cikke alapján összegyűjtöttük azt a tíz futballistát, aki a legidősebben lépett pályára tétmérkőzésen a Real Madrid színeiben. Bár elképzelhető, hogy a közeljövőben Luka Modric is beverekszi magát az első tízbe a képzeletbeli listán.

 

A Real Madrid 2012 nyarán 35 millió eurót fizetett Luka Modricért a Tottenhamnek, és utólag kijelenthető, hogy a horvát középpályás a klub utóbbi évtizedének egyik legjobb igazolása volt. A Barcelona ellen 2–1-re megnyert el Clásicón szerepelt 400. alkalommal a királyi gárdában, ezzel 20. a madridiak örökranglistáján. Egyike a Real Madrid tíz aranylabdás klasszisának, a Zadarban született labdarúgót sokan minden idők egyik legjobb középpályásának és legjobb horvát futballistájának tartják. A pályafutása azért is példaértékű, mert egy évtized elteltével is a világ egyik legjobbja tudott maradni a posztján.

Október 19-én, a Sahtar Doneck ellen 5–0-ra megnyert BL-mérkőzésen 36 évesen és 40 naposan lépett pályára, s megelőzte Manolo Sanchíst, aki az utolsó madridi mérkőzésén 36 éves és 25 napos volt. Luka Modricnál csak tíz idősebb futballista szerepelt tétmérkőzésen a Real Madrid színeiben, és nemsokára közülük is többeket megelőzhet majd. (Az As összeállítását alapul véve ők a „tízek”).

Luka Modric 2012 nyarán csatlakozott a királyi gárdához
Luka Modric 2012 nyarán csatlakozott a királyi gárdához


CHENDO

A spanyol jobbhátvéd 1982-től 1998-ig a teljes pályafutását a Real Madridnál töltötte, a bajnoki címet hétszer, a Bajnokok Ligáját egyszer nyerte meg a klubbal, majd az 1998-as BL-siker után jelentette be visszavonulását. A Juventus ellen 1–0-ra megnyert döntőben már nem játszott, utoljára 1998. február 2-án lépett pályára a Valencia ellen 2–1-re elveszített bajnoki mérkőzésen 36 éves és 113 napos korában. Érdekesség, hogy rajta kívül mindmáig Sanchís az egyetlen labdarúgó, aki úgy vonult vissza, hogy karrierje során csak a királyiaknál játszott, de nincs kizárva, hogy a most 31 éves Nacho is csatlakozik majd hozzájuk.

MIGUEL MUNOZ

A klub legendás alakja, egyúttal a futballtörténelem egyik legjobbnak tartott edzője. Kilenc bajnoki címet és két BEK-et nyert a csapat az irányításával, majd az 1984-es Európa-bajnokságon döntőbe vezette a spanyol válogatottat. Az 1990-ben elhunyt egykori középpályás játékosként is a legnagyobbak közé tartozott, a bajnokságot négyszer, a BEK-et háromszor nyerte meg a királyiakkal. Érdekesség, hogy az utolsó meccsét Magyarországon, a Népstadionban játszotta 1958 áprilisában a Vasas elleni BEK-elődöntő visszavágóján 36 éves és 117 napos korában. A 100 ezer néző előtt játszott találkozón Bundzsák Dezső és Csordás Lajos góljával 2:0-ra nyert a Vasas, de előtte Madridban 4:0-ra kikapott, így kiesett.

AMANCIO

A 82 éves korábbi középpályás 1962-ben igazolt a Deportivo La Corunától a Real Madridhoz, és ő is a klub legendás alakjává vált. Tizennégy éven át játszott a csapatban, kilencszeres bajnokként, BEK-győztesként, kétszeres spanyol gólkirályként, Európa-bajnokként vonult vissza 1976-ban. Nemrégiben, Mészöly Kálmán 80. születésnapján azt nyilatkozta, hogy a Szőke Szikla a korszak egyik legjobb védője volt, aki befért volna az akkori Real Madridba is. 155 góllal a klub történetének 11. legeredményesebb labdarúgója. Az utolsó meccsét 1976 májusában játszotta az Atlético elleni derbin 36 évesen és 213 naposan.

JOSÉ SANTAMARÍA
Az Uruguayban született védő 1957-ben a Nacionaltól ötszörös bajnokként szerződött a Real Madridhoz és pályafutása végéig, 1966-ig ott futballozott. A védelem vezére volt abban a korszakban, amelyben elsősorban a támadók, Francisco Gento, Alfredo Di Stéfano, Héctor Rial és persze Puskás Ferenc tündökölt. Öt bajnoki címet és négy BEK-et nyert a csapattal. Az utolsó mérkőzését 1966 májusában játszotta a Betis elleni kupanegyeddöntő első, 3:2-re elveszített mérkőzésén 36 évesen és 281 naposan.

José Santamaría (jobbra)
José Santamaría (jobbra)


MIGUEL ÁNGEL

A 18-szoros spanyol válogatott kapus 1967 és 1986 között védte a Real Madrid kapuját, a bajnoki címet hétszer, az UEFA-kupát kétszer nyerte meg a királyiakkal. Érdekesség, hogy a Macska becenevű futballista eredetileg kézilabdakapusként kezdte a pályafutását, és csak meglehetősen későn, 18 évesen váltott a labdarúgásra. Jól tette, csaknem két évtizeden át volt a klub meghatározó játékosa. Az utolsó mérkőzését 37 évesen és 157 naposan játszotta 1985 májusában a Sporting Gijón ellen 3–1-re elveszített Ligakupa-mérkőzésen.

FRANCISCO GENTO
Fernando Hierróhoz hasonlóan 601 mérkőzésen viselte a Real Madrid mezét, ezzel holtversenyben 6. a klub örökranglistáján. A 23 megnyert trófeájával pedig az első! A spanyol bajnoki címet 12-szer hódította el, ami ugyanúgy rekord, mint a hat BEK-sikere. Nem valószínű, hogy a közeljövőben bárki képes lesz megismételni a sikereit, sőt, a világfutballt tekintve az is elképzelhető, hogy soha senki sem dönti meg ezt a két csúcsát. Tizennyolc idény után vonult vissza, az utolsó mérkőzését 1971 májusában játszotta a Chelsea ellen 2–1-re elveszített, újrajátszott KEK-döntőben. 37 éves és 212 napos volt akkor, és ő is azok közé a klasszisok közé tartozott, akik túl a harmincon is hosszú évekig a világfutball elitjéhez tartoztak.

Francisco Gento
Francisco Gento


ALFREDO DI STÉFANO

Nem sokon múlt, hogy Gentóhoz hasonlóan ő is hatszoros BEK-győztes legyen, de a Real Madrid 3:1-re elveszítette az Internazionale elleni 1964-es BEK-döntőt. Ez volt Alfredo Di Stéfano utolsó tétmérkőzése a királyi gárdában 37 évesen és 328 naposan. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legendás csatár – Gentóval ellentétben – nem a madridiaktól vonult vissza. Két idényt játszott még az Espanyolban, s 39 évesen és 273 naposan is a spanyol élvonalban futballozott. Az As cikke szerint mindössze 19 labdarúgó mondhatja el magáról, hogy 39 éves kora után is a spanyol első osztályban játszott.

JERZY DUDEK

A lengyel kapus az egyetlen játékos a listán, aki nem tekinthető a klub legendás alakjának, pályafutása nagy részében ugyanis a Feyenoordban és a Liverpoolban védett. Harmincnégy évesen, 2007-ben szerződött a Real Madridhoz, és Iker Casillas mellett mindössze két bajnoki mérkőzésen kapott lehetőséget, összesen pedig 12 találkozón lépett pályára. Ám így is az előkelő harmadik helyet foglalja el a listán. Az utolsó, Real Madridban játszott mérkőzésén 38 éves és 59 napos volt 2011 májusában. Emlékezetes búcsú volt, a királyiak a bajnokság utolsó fordulójában kiütéssel, 8–1-re győzték le az Almeríát.

FRANCISCO BUYO
A Sevillától érkezett 1986-ban, és 11 idény alatt 454 mérkőzésen védett a Real Madridban. Érdekesség, hogy a listán szintén szereplő Miguel Ángelt váltotta a kapuban. Nála több mérkőzésen (725) csak egy kapus, Iker Casillas szerepelt a csapatban. Az utolsó találkozóját 1996 márciusában játszotta 38 évesen és 63 naposan az Albacete ellen 2–0-ra megnyert találkozón. Írhatnánk, hogy szépen búcsúzott, de nem lenne igaz, mivel a 64. percben sérülés miatt le kellett őt cserélni. Santiago Canizares váltotta, és az idényben már nem is játszhatott több mérkőzésen.

Francisco Buyo
Francisco Buyo


PUSKÁS FERENC
Az Aranycsapat legendája az első a listán. Eleve ritkaság, hogy valakit 30 éves kora után szerződtessen a Real Madrid, az meg végképp, hogy valaki ebben az életkorában váljon a klub legendájává. Puskás már 31 éves volt, amikor Östreicher Emil segítségével szerződtette a királyi gárda. Tizennyolc hónapos eltiltás után, túlsúlyosan. Kevesen hittek abban, hogy Spanyolországban is igazolja a klasszisát, a többi azonban már történelem. Az 1960-as, Eintracht Frankfurt ellen 7:3-ra megnyert BEK-döntőben máig megismételhetetlen módon négy gólt szerzett, a bajnokságot ötször, a BEK-et háromszor nyerte meg, és négyszer lett spanyol gólkirály. Az utolsó tétmérkőzését 39 évesen és 36 naposan játszotta 1966. május 8-án a Betis elleni kupanegyeddöntő első mérkőzésén. Ahogy az a fenti adatokból is kiderül: rajta kívül nem volt olyan mezőnyjátékos, aki 38 éves kora után lehetőséget kapott a Real Madridban.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. október 30-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik