C. Ronaldo: Kitöltöm a szerződésem, aztán meglátjuk

Vágólapra másolva!
2013.01.15. 10:14
null
Ronaldo úgy érzi, teljes az élete (Fotó: Reuters – archív)
Cristiano Ronaldo a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapjának adott interjújában cáfolta a pletykát, hogy a közeljövőben elhagyja a Real Madridot. A 27 esztendős portugál futballista emellett leszögezte, a mostani szezonban a Bajnokok Ligája-győzelem a fő cél.

– Az utóbbi hetekben arról írtak, klubot vált. Van alapja a híreszteléseknek?
– Tisztázzunk valamit, szeretném kitölteni a Real Madriddal kötött szerződésemet – nyilatkozta Cristiano Ronaldo a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) honlapján megjelent interjúban. – Azt persze nem tudhatom, utána mi lesz.

– Megnőtt a nyomás a Real Madridon a felemás idényrajtot követően?
– Az biztos, hogy nem kezdtünk jól, de a futballban bármi megtörténhet, ráadásul még a kupában és a Bajnokok Ligájában is versenyben vagyunk.

– Ennek köszönhetően a Bajnokok Ligája megnyerését tekinthetjük a Real fő céljának?
– Természetesen. Minden madridista szeretné megnyerni a tizedik BEK/BL-trófeát. Az előző szezonban nem sikerült, ami dühítő volt. Szerencsére az idén ismét nekirugaszkodhatunk, igaz, a nyolcaddöntőben a Manchester Uniteddel nézünk szembe, ami még nehezebbé teszi a dolgunkat.

Nem gondolja, hogy a hatalmas elvárások hatással vannak a csapat teljesítményére?
– Persze, nagy nyomás alatt vagyunk, ami időnként érződik a játékunkon. Felül kell emelkednünk rajta, nem szabad hagynunk, hogy hatással legyen ránk, amit az emberek, a média állít rólunk. Mindenkinek a saját döntése, hogy olvassa-e az újságokat, én nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget annak, amit írnak, úgyhogy nem dramatizálom túl a helyzetet.

– Korábban játszott a Unitedben. Miben különbözik mostani klubja a régitől?
– A világ két legjobb csapatáról van szó. Szerintem Madridban nagyobb a nyomás. Az itt töltött három és fél évem során láttam, mindenki azon van, hogy a csapat győzzön a Bajnokok Ligájában. Ez akkora izgalmat gerjeszt, hogy mindig érzed.

– A Real bajnoki botladozása után sok szurkoló tüntetett José Mourinho vezetőedző ellen, erről mi a véleménye?
– Az emberek sokszor tiltakoznak valami ellen, ezt tiszteletben kell tartanunk, ettől függetlenül szerintem kicsit türelmesebbek is lehetnének. Számomra nyilvánvaló, hogy José Mourinho mindig a klub érdekeit nézi. Figyelembe veszem a szurkolók véleményét, de szerintem ő a világ legjobb edzője, tapasztalt, már mindent megnyert, amit lehetett.

– Időnként önt sem kerülik el a nézőtéri kritikák. Ennek mi lehet az oka?
– Nem tudom. Már csak azért sem vagyok képes őszintén válaszolni a kérdésre, mert már magamnak is feltettem. A csapattársaim és akik ismernek, tudják, milyen ember vagyok. Akik pedig nem ismernek, azt mondanak, amit akarnak. Képes vagyok tisztelni azokat, akik bírálnak, mert tudom, félreismernek. Együtt kell élni a kritikákkal, hiszen a bírálat része minden futballista, sőt minden ember életének.

– Időnként nem megy az agyára a hírnév? Nem akar néha csendesebb életet élni?
– A futballista életének van jó és rossz oldala. Lemaradsz olyan helyzetekről, amelyek az átlagember számára normálisak, ám ezt a foglalkozást választottam, és cseppet sem bánom, hogy így alakult az életem.

– A pályán kívül is jól alakult az élete, hiszen kétezer-tízben megszületett a kisfia.
– Életem legjobb pillanata volt, a születése rendkívüli büszkeséggel töltött el. Nagyon boldoggá tesz a fiam.

– Futballista lesz belőle?
– Azt csinálja, amihez kedve szottyan. Természetesen örülnék neki, ha futballozna, abba az irányba lökdösöm, de az ő döntése lesz, hogy mihez kezd, én pedig maximálisan kiállok mellette.

– Mit gondol, mitől lett ilyen sikeres labdarúgó?
– Egyrészt a tehetség miatt, másrészt azért, mert nagyon keményen dolgoztam, hogy elérjem a céljaimat. Önkritikusnak kell lenned, hogy belásd, valami hiányzik a játékodból, és ezáltal dolgozhatsz ennek megváltoztatásán. Az egész karrierem során tanulni próbáltam, ambiciózus vagyok, mindig győzni akarok.

– Mit csinál, ha éppen nem futballozik?
– A családommal vagyok, utazgatok, sétálok, kosárlabdát, teniszt nézek, a fiammal töltöm az időmet. Ha lejövök a pályáról, félreteszem a futballt, a magánéletben teljesen hétköznapi srác vagyok.

– Boldoggá teszi, ahogy a pályafutása alakult?
– Őszintén mondom, igen. Azzal foglalkozom, amit nagyon szeretek. Tisztában vagyok vele, mennyire szerencsés vagyok, úgy érzem, teljes az életem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik