A „Beckham-törvény” – avagy C. Ronaldo a spanyol adóparadicsomban

M. KISS GERGELYM. KISS GERGELY
Vágólapra másolva!
2009.06.24. 01:28
A közelmúltban két világsztárral bővült a Spanyolországban játszó klasszis futballisták egyébként sem rövid listája – a Real Madrid nem tétlenkedett az átigazolási szezonban, s magához csábította Cristiano Ronaldót és Kakát. Sőt Florentino Pérez régi-új Real-elnök eddigi munkásságát ismerve nem lenne meglepő, ha még a nyáron újabb sztárok érkeznének a „királyi gárdához”. Felvetődhet a kérdés, miért választja ennyi kitűnő játékos a Primera Divisiónt? A válasz összetett, és egyik alkotóeleme érdekes helyen, az ország adójogi szabályozásában keresendő: az úgynevezett „Beckham-törvénynek” köszönhetően a spanyol klubok hatalmas előnyben vannak versenytársaikkal szemben, ha külföldi csillagok megszerezéséről van szó.
C. Ronaldo Madridban az adóellenőröket is elcsendesítheti
Fotó: Action Images (archív)
C. Ronaldo Madridban az adóellenőröket is elcsendesítheti
C. Ronaldo Madridban az adóellenőröket is elcsendesítheti
Fotó: Action Images (archív)
C. Ronaldo Madridban az adóellenőröket is elcsendesítheti

Beckham volt az elsők egyike, aki profitált a törvényből
Beckham volt az elsők egyike, aki profitált a törvényből
Már csak idő kérdése, hogy Cristiano Ronaldo mikor írja alá a szerződését a Real Madridnál, és mikor lesz hivatalosan is minden idők legdrágább labdarúgója. A spanyol óriásklub 94 millió eurót fizet a Manchester Unitednek a portugál aranylabdásért, aki az AC Milantól Madridba csábított Kaká mellett az új Florentino Pérez-éra egyik első (és minden bizonnyal egyik legfontosabb) galaktikusa lesz.

Az átigazolás világszerte heves reakciókat váltott ki, a sportág világának sok prominens személyisége vélte úgy, teljesen abszurd, hogy a „királyi gárda” ekkora összeget fizet ki egy futballista játékjogáért – de ismerjük el, ebbe nem lehet beleszólni, ez csakis az egymással tárgyaló két klubra, valamint az érintett labdarúgóra tartozik.

Azt azonban érdemes körüljárni, hogy honnan van a Realnak ennyi pénze új klasszisok igazolására. Mielőtt akárki megvádolna minket azzal, hogy Senor Pérez zsebében turkálunk, leszögeznénk: ezúttal rendhagyó szemszögből, adózásügyileg vizsgáljuk meg Ronaldo csapatváltását.

Spanyolországban ugyanis hatályban van egy jogszabály, amelyet a köznyelvben gyakran csak „Beckham-törvényként” emlegetnek, mivel az angol klasszis egyike volt az elsőknek, akik hasznot húztak belőle.

Maga a törvény a Spanyolországban munkát vállaló külföldi állampolgárok érdekeit védi, és rendkívüli adókedvezményben részesíti a határokon túlról érkező munkaerőt – a külföldiek egységesen 24 százalékos adókulcs alá esnek, ellentétben a spanyol állampolgárokkal, akik keresetük 43 százalékát fizetik be az államnak, ha évi 60 000 eurónál többet keresnek.

A törvényt 2003 decemberében, José María Aznar miniszterelnöksége idején fogadta el a spanyol parlament, hogy segítségével vonzóvá tegye az országot a magasan kvalifikált külföldi munkaerő számára, csakhogy jelenleg a jogszabály hatálya alá esnek az eurómilliókat kereső külföldi futballsztárok is.

A kedvezmény azonban csak hat évre vehető igénybe – a Real minden bizonnyal nem véletlenül köt(ött) éppen öt plusz egy évre szóló szerződést frissen megszerzett két játékosával. Ezen felül a „Beckham-törvény” értelmében csak a Spanyolországban megkeresett bért adóztatják meg, külföldi ingatlanokat vagy reklámszerződéseket nem – márpedig Cristiano Ronaldo jelenleg nyolc nagy nemzetközi céggel áll szerződésben.

Természetesen a portugál magasabb adóterhek esetén sem menne tönkre anyagilag, főleg annak ismeretében, hogy a hozzá hasonló klasszisok szerződéskötésük esetén már a nettó bérről egyeznek meg a vezetőkkel, így az ezt terhelő adókat gyakorlatilag a klub fizeti. Jelen esetben tehát nem a Manchesterből érkező aranylabdás, hanem a Real Madrid a „Beckham-törvény” haszonélvezője.

„A BECKHAM-TÖRVÉNY”

  • A kedvezményezett az igénybevétel kezdetét megelőző tíz évben nem élhetett tartósan Spanyolországban.
  • A kedvezményezettnek Spanyolországba kell költöznie, és spanyol munkáltatónál kell szerződéses munkaviszonyban állnia.
  • A kedvezményezettnek munkaköri feladatait túlnyomórészt spanyol területen kell ellátnia.
  • A kedvezmény maximálisan hat évig vehető igénybe.
Hogy mekkora is ez a haszon? A Big Fourként emlegetett nagy pénzügyi tanácsadó cégek egyike, az Ernst&Young 2007-ben készített egy tanulmányt, amelyben megállapította, hogy a spanyol kluboknak hatalmas a versenyelőnyük a nemzetközi játékospiacon – eurómilliókkal olcsóbban tudnak külföldieket szerződtetni, mint német, angol, vagy éppen olasz versenytársaik.

A tanulmány eszmefuttatása alapján egy szemléltető példa: ha Ronaldo 94 millió euróba kerül, és olyan, hat évre szóló megállapodást köt, amely évi kilencmillió eurós nettó keresetet biztosít neki, az a spanyol adójog miatt bruttó 160 millió körüli összegbe kerül a Real Madridnak. Ezzel szemben az olasz szabályok alá eső AC Milannak több mint 200 milliót kellene áldoznia ugyanezért az üzletért. A különbözet jelentős, 40 millió euró körülre tehető; csak szemléltetésképpen: Michael Essien becsült piaci értéke 33 millió, Frank Lampardé 39.5 millió, Wayne Rooneyé pedig 40 millió euró.

Hogy az Ernst&Young munkatársát, Pardo de Santayanát idézzük: „A nemzetközi labdarúgásban nem működik a közös piac.”

Nos, valóban nem. A „Beckham-törvénynek” pedig kétségkívül nagy szerepe van abban, hogy a spanyol klubok a Primera Divisiónba tudják csábítani a világ legjobb (és ennek következtében legdrágább) futballistáit.

MÓDOSÍTANÁK A TÖRVÉNYT

A spanyol szocialista párt szeretné felülvizsgálni a „Beckham-törvényt", és elérni azt, hogy a rendkívül magas jövedelmű külföldiek kikerüljenek a szabályozás hatálya alól. „Csak kis módosításra van szükség, hogy például a futballsztárok ne vehessék igénybe a kedvezményeket – mondta Gaspar Llamazares képviselő. – Egyszerűen nem lehetünk mindenki adóparadicsoma.”

VÉLEMÉNYEK RONALDO KLUBVÁLTÁSÁRÓL

„Ha azt vesszük, hogy Spanyolországban jelenleg négymillió munkanélküli él, akkor felháborító 94 millió eurót egy labdarúgó megszerzésére fordítani.”
(a barcelonai Sport napilap)
„Önmagában az a felhajtás is, amellyel a világsajtó Ronaldo klubváltását kezeli, azt igazolja, hogy a Real Madrid jó döntést hozott a portugál szerződtetésével.”
(a madridi Marca napilap)
„Ha egy Fiat 500-asra van pénzed, akkor egy Fiat 500-ast veszel. Ha egy Ferrarira, akkor egy Ferrarit. Ez ilyen egyszerű.”
(Ernesto Bronzetti, az AC Milan tanácsadója)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik