Hiába nyert a Vigo, a Sociedaddal együtt búcsúzott az élvonaltól

Vágólapra másolva!
2007.06.17. 18:59
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 38. utolsó fordulójában eldőlt, hogy a már korábban biztos kieső Tarragona mellett a Celta Vigo és a Real Sociedad búcsúzott az első osztálytól. Előbbiek pedig hazai pályán nyertek, utóbbiak bravúrpontot szereztek Valenciában, de mindez hiába volt, hiszen a velük versenyfutásban lévő két rivális, a Betis és a Bilbao is győzni tudott, így elmaradt az előzés.
Hazai győzelemnek és bentmaradásnak örülhetett a bilbaói publikum
Hazai győzelemnek és bentmaradásnak örülhetett a bilbaói publikum
Hazai győzelemnek és bentmaradásnak örülhetett a bilbaói publikum
Hazai győzelemnek és bentmaradásnak örülhetett a bilbaói publikum

Őrült meccset játszott egymással a Sociedad és a házigazda Valencia. A vendégeket, akik az 1980-s évek elején kétszer nyertek spanyol bajnokságot, önmagában már a győzelem nem segíthette volna a bentmaradáshoz, ehhez a riválisoknak is bukniuk kellett volna.

A Sociedad negyven év után búcsúzott az élvonaltól: négy éve nagy versenyfutásban maradtak le az aranyéremről - a Real Madrid előzte meg őket -, ám tavaly már nagy közel voltak a búcsúhoz, csak a 16. helyen végeztek. Idén azonban már utolérte őket a végzetük.

A valenciai mérkőzésben ez a vesszőfutás vissza is köszönt, hiszen két öngóllal segítették a hazaiakat az egy ponthoz, akik az egy szem David Villa kivételével nem igazán erőltették magukat és jelentettek veszélyt a vendégek kapujára. Azt azért jegyezzük meg, hiába a vendégek mezőnyfölénye és nagyobb akarása, a hazaiak kontráikból lényegesen veszélyesebbek voltak a kapura és ha nincs a mérkőzés harmadik öngólja, amely a valenciai Moretti érdeme, akkor a Sociedad vereséggel zárta volna az idényt.

A másik csapat, amelynek nem a saját kezében volt a sorsa, az a Celta volt, amely Vigóban hiába verte 0-1-ről a Getafét.

A két, így végül kieső csapat részéről azért volt fölösleges minden erőfeszítés, mert a velük az alsó házban versenyt futó a Betis idegenben, míg a Bilbao otthon nyert.

A sevillai zöld-fehérek Edu hajrában lőtt duplájával tudtak nyerni a Santander ellen. A Bilbao is a második játékrészben döntötte el a mérkőzés sorsát a Levante ellen: a hazaiakat öngól segítette a vezetéshez, majd 17 perccel később Gabilondo biztosította be a hazai győzelmet.

A Nou Campban városi riválisként egy hete Tamudo duplájával bravúros döntetlent elérő, így a címvédő Barcelonát nehéz helyzetbe sodró Espanyol ezúttal hazai pályán bukott, nem is kicsit.

A vendég La Coruna már a 14. percben emberhátrányba került - Andrade egy perc alatt kapott két sárga lapot -, majd a hazaiak Tamudo büntetőjével a második félidő elején a vezetést is megszerezték.

A félidő közepén aztán két perc alatt két gólt lőve fordítottak a vendégek, akik a hajrában harmadik góljukkal eldöntötték a találkozót.

LA LIGA, SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG:

38. (UTOLSÓ) FORDULÓ:
Celta Vigo – Getafe 2-1 (Bamogo 36., Lequi 66., ill. Redondo 26.)
Racing Santander - Real Betis 0-2 (Edu (80., 91.)
Valencia - Real Sociedad 3-3 (Villa 6., Lopez 19. – öngól, Gerardo 82. – öngól, ill. Garitano 2., Cerio 36., Moretti 93. - öngól)
Athletic Bilbao – Levante 2-0 (Serrano 60. – öngól, Gabilondo 77.)
Espanyol - Deportivo La Coruna 1-3 (Tamudo 48. – 11-esből, ill. Castro 60., Sergio 62., Riki 84.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik