Röplabda: új utakra léptek a válogatottak, de az áttörésre várni kell – évértékelő

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.01.04. 08:38
null
A magyar férfi röplabda-válogatott története legjobb szereplését érte el az Ezüst Európa-ligában megszerzett ezüstéremmel (Fotó: Magyar Röplabda-szövetség)
A magyar női röplabda-válogatott sorozatban ötödször szerepelt Európa-bajnokságon, de nem sikerült pontot szereznie a csoportkörben. Klubszinten a nőknél folytatódott a Vasas és a nemzetközi trófeát nyerő Békéscsaba párharca, míg a férfiaknál körvonalazódik a Kaposvár–Székesfehérvár különcsata.

 

Roppant mozgalmas évet zárt a magyar röplabdázás, de szigorúan a szakmai szempontokat figyelembe véve – leginkább a lassan tíz éve a sportág hazai zászlóshajójának számító női válogatottra gondolunk – az igazi áttörés elmaradt, emiatt lehet bennünk némi hiányérzet.

Tegyük hozzá, részben tudatosan, részben kényszerűségből a férfi és a női nemzeti csapatnál is új útra léptek, fiatalításon esett, esik át a keret, amely egyelőre mindkét nemnél formálódóban és alakulóban van. A korábbi válogatott feladó-átló Nagy Péter irányította férfiak a döntőig meneteltek az Ezüst Európa-ligában, ami szép teljesítmény, miközben az is tény, a korábbi években erősebb mezőnyben kellett helytállniuk a mieinknek az El-ben. Ettől függetlenül a rendkívül fiatal keret a jövőben még profitálhat ezekből a meccsekből és a sorozatterhelésből, az új koncepció megvalósításának első esztendejében a történelmi ezüstérem megszerzése mellett hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatott a szakmai stáb.

A hölgyeknél a kiváló olasz tréner, Alessandro Chiappini kezébe került a szakmai irányítás, neki az utóbbi évek meghatározó játékosainak visszavonulása miatt szintén új csapatot kell építenie. Rögtön két fontos erőpróba várt válogatottunkra, az Arany Európa-ligában, majd az augusztusi Európa-bajnokságon. Az összeszokásra és csiszolódásra szánt El-ben nem sikerült továbbjutni a csoportkörből, miként a kontinenstornán sem – utóbbi a fájóbb emlék. A belgiumi Gentben bivalyerős hatosban kellett küzdeniük Németh Anettéknak, akik a friss El-győztes ukránok, a szlovénok és a társházigazda belgák ellen sem tudtak szettet nyerni. A világ egyik legjobbjának számító Szerbia és Lengyelország ellen sikerült, de világosan kiderült, ahhoz is rengeteg munkára lesz szükség, hogy az európai középmezőnyben megszilárdítsa helyét a női nemzeti együttes. A 2024-es és 2025-ös Eb-selejtezőt szem előtt tartva a fejlődéshez és az előrelépéshez az kellene, hogy a válogatottban immár kulcsszerephez jutó fiatalok klubszinten is a genti Eb-meccsekhez hasonló hőfokú csatákban edződjenek.

A férfiélvonalban a rekordbajnok Kaposvár hat év után ült fel újra a trónra, de nem lennénk meglepődve, ha a somogyiak a legmagasabb osztályba újoncként egyből berobbanó székesfehérvári MÁV Előrével még nagyobb csatákat vívnának a következő időszakban. A nőknél a Békéscsaba Közép-európai Liga-diadala révén nemzetközi kupagyőzelemnek örülhettünk. A hazai sorozatokban a csabaiak folytatták ádáz küzdelmüket a Vasassal: az elmúlt esztendőkben rendkívül stabil csapatot építő fővárosiak 2023-ban is az élen végeztek az Extraligában és a Magyar Kupában is. A női élvonal mezőnye a 2023–2024-es idényben is erős és sűrű, így könnyen lehet, hogy tavasszal újabb szereplő(k) kerül(nek) képbe az aranyért vívott harcban a Vasas és a BRSE mellett.

EZ TÖRTÉNT 2023-BAN
MÁRCIUS 11.: Sorozatban negyedszer hódította el a férfi Magyar Kupát a Pénzügyőr. Az edzőként 12. kupanyarát begyűjtő Jókay Zoltán vezette fővárosiak 3:0-ra nyertek a Kaposvár ellen a budapesti döntőben. A bronzot a Kazincbarcikát 3:2-re legyőző Kecskemét szerezte meg.
MÁRCIUS 12.: A Vasas pazar küzdelemben, öt játszmában győzött a Békéscsabával szemben a Budapesten rendezett női Magyar Kupa-fináléban. A címüket megvédő fővárosiak 15. alkalommal lettek elsők, a bronzot a Kaposvárt szintén 3:2-re felülmúló Nyíregyháza kaparintotta meg.
MÁRCIUS 17.: A Békéscsaba megnyerte a női Közép-európai Ligát, miután a kamniki döntőben három szettben felülmúlta a szlovén Maribort. A 2016-ban második, 2017-ben és 2018-ban első BRSE története során harmadszor győzedelmeskedett a regionális sorozatban és öt év, a 2018-as ötödik bajnoki címe után nyert újra trófeát.
MÁRCIUS 29.: A korábban a török és a szlovén női válogatottat is irányító, klubszinten olasz, azeri és lengyel élcsapatoknál dolgozó Alessandro Chiappini lett a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. Az 54 éves olasz tréner többek között kétszer-kétszer nyert olasz és lengyel bajnokságot, illetve Olasz Kupát, CEV- és Challenge-kupa-győztes és Bajnokok Ligája-döntőt is vívott.
MÁJUS 6.: A 19 címével rekordbajnok Kaposvár végzett az élen a férfiélvonalban, miután 3:1-es összesítéssel nyerte meg a története első extraligás idényében szereplő székesfehérvári MÁV Előrét. A 2021-ben és 2022-ben is második somogyiak 2017 után szereztek újra aranyérmet. A harmadik a Kazincbarcika elleni bronzpárharcot 3:2-es összesítéssel megnyerő fővárosi Pénzügyőr lett. Megnyerte a Békéscsaba elleni döntő harmadik mérkőzését is, így nyolcadszor lett női bajnok a címét megvédő Vasas Óbuda. A csabaiak sorozatban harmadszor végeztek ezüst­érmesként, míg a bronzot a Nyíregyháza elleni párharcot 3:1-re megnyerő Balatonfüred szerezte meg.
MÁJUS 27.–JÚLIUS 9.: A magyar férfiválogatott ezüstérmesként zárt a hat ország részvételével zajló Ezüst Európa-ligában. A Nagy Péter által irányított együttes a csoportkörben veretlenül lett első Ausztria és Grúzia előtt, majd az elődöntő békéscsabai visszavágóján aranyjátszmában múlta felül Ciprust. A Lettország elleni fináléban kettős vereséggel maradt alul.
A magyar női válogatott a hetedik helyet szerezte meg a kilenc együttest felvonultató Arany Európa-ligában. Csapatunk a csoportkörben mindkétszer kikapott a későbbi aranyérmes Ukrajnától, míg egy siker mellett egyszer alulmaradt a franciákkal szemben.
MÁJUS 31.: A Magyar Röplabdaszövetség Budapesten tartott éves küldöttgyűlésén Bögöly Gyulát választotta meg elnökének, az addig a kaposvári férfiklubot irányító sportvezető a 2022 szeptemberében hivatalba lépő Kersch Ferencet váltotta a pozícióban.
JÚLIUS 11–23.: A Horváth András által irányított, a csoportkörben Békéscsabán szereplő magyar korosztályos leányválogatott a 10. helyen végzett a 16 csapatos szerb–magyar közös rendezésű U17-es Európa-bajnokságon.
AUGUSZTUS 1–11.: A Kőnig Gábor vezette, a mérkőzéseit Szegeden játszó magyar utánpótlás leányegyüttes a 15. helyen zárt a 24 résztvevős, horvát–magyar közös lebonyolítású U19-es világbajnokságon.
AUGUSZTUS 15.–SZEPTEMBER 3.: A magyar női válogatott az utolsó, 24. helyen végzett a belga–észt–német–olasz közös rendezésű Európa-bajnokságon. A sorozatban az ötödik kontinenstornáján szereplő csapatunk a genti csoportkörben összesen két szettet nyerve Belgium, Ukrajna, Lengyelország, Szlovénia és Szerbia ellen is alulmaradt. A döntőben az első Eb-címét megszerző Törökország 3:2-re diadalmaskodott a világbajnoki címvédő Szerbia felett, míg a harmadik az olaszokat legyőző Hollandia lett.
AUGUSZTUS 17.: 95 éves korában elhunyt Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella korábbi válogatott játékos és mesteredző, aki nemcsak a magyar, hanem az egyetemes röplabdázás megkerülhetetlen egyénisége is volt. Legnagyobb sikereit a magyar női válogatott szövetségi kapitányaként érte el: három olimpiára is kivezette a csapatot, amely 1976-ban és 1980-ban is a legjobb négy között végzett, 1972-ben 5. lett, az 1975-ös belgrádi Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett. 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a sportági hírességek csarnokába

 

EZ VÁR RÁNK 2024-BEN
JANUÁR 30.–FEBRUÁR 28.: Challenge-kupa, férfiak és nők, elődöntő, döntő
FEBRUÁR 3.: Extraliga, nők, az alapszakasz vége
FEBRUÁR 18.: Extraliga, nők, a negyeddöntő kezdete
FEBRUÁR 20.–MÁRCIUS 21.: CEV-kupa, férfiak, nők, elődöntő, döntő
MÁRCIUS 2–3.: Közép-európai Liga, nők, négyes döntő, k. k. h.
MÁRCIUS 6.: NB I Extraliga, férfiak, az alapszakasz vége
MÁRCIUS 9–10.: Magyar Kupa, férfiak, nők, döntő
MÁRCIUS 16–17.: Közép-európai Liga, férfiak, négyes döntő, k. k. h.
MÁRCIUS 16.: NB I Extraliga, férfiak, a negyeddöntő kezdete
MÁRCIUS 16.: Extraliga, nők, az elődöntő kezdete
ÁPRILIS 1.: NB I Extraliga, férfiak, az elő­döntő kezdete
ÁPRILIS 5.: Extraliga, nők, a döntő kezdete
ÁPRILIS 16.: NB I Extraliga, férfiak, a döntő kezdete
ÁPRILIS 4–5.: Bajnokok Ligája, férfiak, nők, szuperdöntő, k. k. h.
MÁJUS 18.–JÚNIUS 2.: Ezüst Európa-liga, nők, csoportkör
JÚNIUS 13–16.: Ezüst Európa-liga, nők, döntő
AUGUSZTUS 17. –SZEPTEMBER 1.: Európa-bajnoki selejtező, férfiak, nők, az első 3 forduló
AUGUSZTUS 12–18.: Strandröplabda Európa-bajnokság, Hollandia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik